Στο ενδοκρινολογικό μας ιατρείο στη Θεσσαλονίκη θα ενημερωθείτε για το πώς ο διαβήτης επηρεάζει την εγκυμοσύνη και πώς η εγκυμοσύνη το διαβήτη ενώ η έγκυος με σακχαρώδη διαβήτη θα διαπιστώσει ότι στο ιατρείο μας παρέχεται μια πλήρης και αποτελεσματική προσέγγιση στο διαβήτη κύησης.
Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση ενός επιτυχημένου γερμανικού κλινικού μοντέλου, που περιλαμβάνει τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, συστηματική μελέτη των επιπέδων σακχάρου του ασθενούς, συχνή επικοινωνία με την ενδοκρινολόγο κα. Γιαζιτζόγλου και τακτικό έλεγχο, τόσο στο ιατρείο όσο και με εργαστηριακές εξετάσεις.
Οι θεραπευτικές μας επιλογές στηρίζονται στις πιο πρόσφατες οδηγίες των μεγάλων διεθνών οργανισμών (American Association of Clinical Endocrinologists, American Diabetes Association, The Endocrine Society) και έχουν σκοπό την επιτυχή έκβαση της εγκυμοσύνης για τη μαμά και το μωρό.
Περίπου το 8 – 15% των κυήσεων στην Ελλάδα επιπλέκεται με σακχαρώδη διαβήτη και η συχνότητά του φαίνεται ότι αυξάνεται συνεχώς!
Ο σακχαρώδης διαβήτης που επιπλέκει την κύηση ταξινομείται σε δύο κατηγορίες:
1) Προϋπάρχων σακχαρώδης διαβήτης: Ορίζεται ως η διάγνωση διαβήτη οποιασδήποτε μορφής (τύπου 1, τύπου 2, άλλες μορφές) πριν την κύηση.
2) Σακχαρώδης διαβήτης της κύησης: Ορίζεται ως η οποιαδήποτε βαρύτητας διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, η οποία διαγιγνώσκεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κύησης.
Ο ενδοκρινολόγος ή ο διαβητολόγος που σας παρακολουθεί θα συζητήσει μαζί σας για τους κινδύνους και τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν αν πάσχετε ήδη από σακχαρώδη διαβήτη και μείνατε έγκυος ή διαγνωστήκατε με σακχαρώδη διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Είναι πολύ σημαντικό τα επίπεδα σακχάρου πριν τη σύλληψη – στις μητέρες με προϋπάρχοντα διαβήτη- και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να είναι καλά ρυθμισμένα.
Το μωρό μιας μητέρας με – αρρύθμιστο- διαβήτη ενδεχομένως να εμφανίσει προβλήματα πριν, κατά και μετά τον τοκετό και διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει παχυσαρκία και/ ή σακχαρώδη διαβήτη κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Ο ενδοκρινολόγος / διαβητολόγος που σας παρακολουθεί θα συζητήσει μαζί σας σχετικά με τα φάρμακα που παίρνετε για το διαβήτη.
Μπορεί να σας προτείνει να τα αλλάξετε πριν ή και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Αν μέχρι τώρα παίρνετε χάπια για το διαβήτη, μπορεί να χρειαστεί να τα σταματήσετε και να αρχίσετε ενέσεις με ινσουλίνη ενώ αν παίρνετε ήδη ινσουλίνη, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε τον τύπο της.
Ο διαβητολόγος σας επίσης θα συζητήσει μαζί σας σχετικά με άλλα φάρμακα που λαμβάνετε.
Αν παίρνετε χάπια για την υψηλή πίεση, μπορεί να χρειαστεί να τα σταματήσετε και να σας δοθούν διαφορετικά, που είναι ασφαλέστερα πριν και κατά τη διάρκεια της κύησης.
Αν παίρνετε στατίνες για την υψηλή χοληστερόλη, πιθανώς θα σας συμβουλέψει ο ενδοκρινολόγος σας να τις σταματήσετε πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Συνήθως ο διαβήτης ξεκινά στα μέσα ή προς το τέλος της εγκυμοσύνης, σπάνια πριν την 20η εβδομάδα.
Αυτό συμβαίνει, με λίγα λόγια, γιατί το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη ώστε να ανταποκριθεί στις επιπλέον ανάγκες του κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Ο διαβήτης κύησης μπορεί να αρχίσει και νωρίτερα, αν είχατε ήδη προβλήματα με τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος πριν μείνετε έγκυος.
Στο διαβητολογικό μας ιατρείο στη Θεσσαλονίκη θα ενημερωθείτε αναλυτικά σχετικά με το σακχαρώδη διαβήτη κύησης και πώς αυτός μπορεί να επηρεάσει εσάς και το μωρό σας και θα μας βρείτε αρωγούς στην επιτυχή αντιμετώπισή του, καθώς θα λαμβάνετε τακτικά οδηγίες για:
– το πώς να ελέγχετε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας
– την ιδανική επιλογή τροφών που θα βοηθήσουν να διατηρηθούν τα επίπεδα γλυκόζης αίματος σε φυσιολογικά και σταθερά επίπεδα
– την άσκηση την περίοδο της εγκυμοσύνης
– το πόσο συχνά πρέπει να γίνεται εκτίμηση της νεφρικής και αμφιβληστροειδικής λειτουργίας
– το πόσο συχνά πρέπει να γίνονται εργαστηριακοί έλεγχοι της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και άλλων παραμέτρων
– την αξιολόγηση και τις πιθανές αλλαγές της φαρμακευτικής αγωγής, των γλυκαιμικών στόχων και της αυτοπαρακολούθησης της γλυκόζης στο σπίτι