Η τριχόπτωση τείνει να καταστεί μάστιγα της εποχής μας. Για τους μεν άνδρες είναι ένα πρόβλημα διαχρονικό, που όμως ποτέ δεν παύει να απασχολεί άνδρες ανεξαρτήτως ηλικίας.
Για τις δε γυναίκες είναι ένα πρόβλημα όλο και συχνότερο, από μικρά παιδιά, με λεπτά και αδύναμα μαλλιά, ενήλικες γυναίκες κατά περιόδους ορμονικών αλλαγών κα. αλλά και σε μεγαλύτερεςηλικίες με την πτώση των οιστρογόνων.
Όλο και μεγαλύτερος αριθμός ασθενών εμφανίζει τριχόπτωση όσο τα χρόνια περνούν, με αποτέλεσμα η ανάγκη για σύγχρονες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας αυξάνονται. Έτσι πλέον η τριχόπτωση θεωρείται σύμπτωμακαι όχιπάθηση από μόνη της. Δίνεται μεγάλη έμφαση στο να εντοπιστεί η αιτίες ή οι αιτίες που οδήγησαν στην τριχόπτωση και να αντιμετωπιστούν. Παράλληλη ξεκινά και η αγωγή για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί ολιστικά, τόσο αιτιολογικά όσο και συμπτωματικά.
Διάγνωση
Η διάγνωση στηρίζεται σε βιοχημικές και απεικονιστικές μεθόδους:
κλινική εξέταση και ιστορικό
αιματολογικές εξετάσεις, βιοχημικές, επίπεδα βιταμινών, χαλκού, ψευδαργύρου, φεριτίνης και ορμονικές όπου αυτό απαιτείται
ψηφιακή τριχοσκόπηση και δερματοσκόπηση για ανάλυση της τρίχας και του δέρματος του τριχωτού
τριχοριζόγραμμα για εξέταση του ποσοστού αναγενών και τελογενών τριχών
pull test
όταν υπάρχει υποψία νοσήματος του τριχωτού, πχ. θυλακικός λειχήνας ή ψευδογυροειδής αλωπεκία γίνεται βιοψία δέρματος και τριχικού θύλακα
γονιδιακότεστ για ανάλυση DNA που μπορεί να προδιαθέτουν σε τριχόπτωση στον συγκεκριμένο ασθενή ώστε η θεραπεία να είναι εξατομικευμένη
Θεραπεία
Αν εντοπιστούν αιτίες όπως για παράδειγμα ορμονικές αποκλίσεις ζητείται συνεκτίμιση από ενδοκρινολόγο ώστε η πάθηση να αντιμετωπιστεί ολιστικά.
Αντιμετωπίζονται διατροφικές ελλείψεις με εξατομικευμένο διαιτολόγιο ή και συμπληρώματα
Αν βρεθεί κάποιο νόσημα του τριχωτού, όπως αυτοάνοσες δερματοπάθειες, πχ. γυρεοειδής αλωπεκία ή θυλακικός λειχήνας, η θεραπεία είναι συγκεκριμένη και φαρμακευτική.
Αν διενεργηθεί το γονιδιακότεστ, η θεραπεία θα εξατομικευτεί ανάλογα με τα αποτελέσματα
Γενικότερα οι θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι οι παρακάτω:
μινοξιδίλη σε λοσιόν, αφρό ή σε μορφή χαπιού μετά από καρδιολογική συνεκτίμιση
φιναστερίδη σε λοσιόν, αφρό ή σε μορφή χαπιού
μεσοθεραπείες με κοκτέιλ έτοιμα ή εξατομικευνένα μετά το γονιδιακό τεστ
αυτόλογημεσοθεραπεία με πλάσμα αίματος – “βλαστοκύτταρα”/ αυξητικοί παράγοντες με εξαιρετικά αποτελέσματα
βιταμίνες ή άλλα συμπληρώματα διατροφής ανάλογα με την αιτία
soft laser σε περιπτώσεις μειωνένης αιματωσης ή και φλεγμονής
Η αντιμετώπιση της ακμής απαιτεί εμπειρία, γνώση και σοβαρότητα από τη μεριά του ιατρού. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί μακροχρόνια τους περισσότερους άνδρες, εκεί προέχει η σωστή συνεργασία ιατρού – ασθενούς. Στις γυναίκες και τα παιδιά το θέμα είναι ακόμα σοβαρότερο και απαιτείται ενδελεχής έλεγχος και οι αποτελεσματικότερεςθεραπευτικέςεπιλογές.
Προέχει η σωστή διάγνωση ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί αιτιολογικά και ριζικά και όχι επιφανειακά και συμπτωματικά.