Η ροδόχρους νόσος είναι μία χρόνια πάθηση του δέρματος. Χρόνια σημαίνει δυστυχώς ότι δεν έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής οριστική θεραπεία για τη νόσο.
Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορεί να εξελιχθεί η πάθηση. Κάποιοι ασθενείς έχουν για όλη τους τη ζωή περιόδους κατά τις οποίες το δέρμα είναι απόλυτα φυσιολογικό και περιόδους κατά τις οποίες η νόσος παρουσιάζει έξαρση.
Άλλοι δεν έχουν πλέον περιόδους κατά τις οποίες το δέρμα είναι φυσιολογικό. Σε αυτούς η ροδόχρους νόσος είναι συνεχώς εμφανής και αν μείνει χωρίς θεραπεία, σταδιακά, με την πάροδο των χρόνων, χειροτερεύει.
Από τι προκαλείται;
Η έξαρση της ροδόχρου νόσου προκαλείται από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες όπως οι παρακάτω:
- έκθεση στον ήλιο
- μικρόβια και μικροοργανισμοί πχ. Demodex
- ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού
- καθελισιδίνες και τα αντιμικροβιακά πεπτίδια
- υπερβιταμίνωση D
- άγχος και στρες
- ευαισθησία στην ισταμίνη
- τροφές όπως το αλκοόλ, κάποια γαλακτοκομικά, κάποια φρούτα και λαχανικά, ζεστά και καυτερά τρόφιμα και άλλα.
Ροδόχρους νόσος – Συμπτώτατα

Τα αγγεία των ασθενών με ροδόχρου νόσο είναι πολύ πιο ευαίσθητα στα ερεθίσματα.
Αντιδρούν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι σε άλλους και μένουν πρησμένα για πολύ περισσότερο, για ώρες, κάποιες φορές ακόμα και για ημέρες. Όταν λοιπόν υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες (διαφορετικοί για κάθε ασθενή), το πρόσωπο κοκκινίζει.
Αυτό είναι το λεγόμενο λειτουργικό ερύθημα. Είναι το βασικότερο σύμπτωμα και το έχουν όλοι οι ασθενείς με ροδόχρου νόσο.
Σημαντικό είναι ότι στην αρχική φάση της νόσου το ερύθημα δεν είναι μόνιμο αλλά υποχωρεί μετά από λίγες ώρες ή μέρες.
Οι περιοχές που εμφανίζεται συχνότερα είναι η μύτη, τα μάγουλα, το μέτωπο και το πηγούνι. Πιο σπάνια εμφανίζεται γύρω από τα μάτια, στο στέρνο και την πλάτη.
Ποια στάδια υπάρχουν;
Εκτός από το λειτουργικό ερύθημα που εμφανίζουν, όπως είπαμε, όλοι οι ασθενείς, η βαρύτητα των συμπτωμάτων ποικίλει. Ανάλογα λοιπόν με τα υπόλοιπα συμπτώματά της, χωρίζουμε τη ροδόχρου νόσο σε τέσσερις τύπους:
Ροδόχρους νόσος σταδίου 0: η μόνη εκδήλωση της νόσου είναι το λειτουργικό ερύθημα. Εναλλάσσονται φάσεις με εξάρσεις και υφέσεις, κατά τις οποίες το δέρμα είναι απόλυτα φυσιολογικό.
Ροδόχρους νόσος σταδίου 1: αυτή είναι η πιο ελαφριά μορφή της ροδόχρου νόσου. Το ερύθημα (δηλαδή το κόκκινο χρώμα του προσώπου) είναι πλέον σταθερό. Οι παραπάνω παράγοντες που αναφέραμε, όπως απότομη αλλαγή κλίματος, καυτά ποτά, καυτερά φαγητά, στρες κλπ. μπορεί να χειροτερέψουν το ερύθημα, το πρόσωπο όμως δεν είναι ποτέ πια τελείως φυσιολογικό αλλά είναι πάντα λίγο κόκκινο. Μπορεί ακόμα να εμφανίζονται τηλεαγγειεκτασίες, μικρά δηλαδή αγγεία επιφανειακά στο δέρμα, ορατά με γυμνό μάτι.
Ροδόχρους νόσος σταδίου 2: σε αυτόν τον τύπο κάνουν σιγά σιγά την εμφάνισή τους οι βλατίδες και οι φλύκταινες. Εκτός δηλαδή από το κόκκινο χρώμα, εμφανίζονται και σπυράκια με ή χωρίς πύον.
Ροδόχρους νόσος σταδίου 3: εκτός από το ερύθημα, τις βλατίδες και τις φλύκταινες, εμφανίζονται και φύματα. Τα φύματα είναι διογκωμένοι σμηγματογόνοι αδένες. Το δέρμα στις περιοχές που επηρεάζονται γίνεται σκληρό, πρησμένο, με μικρά εξογκώματα. Πιο συχνά εμφανίζεται στη μύτη, τα αυτιά, το μέτωπο και το πηγούνι. Αντίστοιχα μετην περιοχή που επηρεάζεται μιλάμε για ρινόφυμα, μετωπόφυμα κλπ. Χρειάζεται όμως προσοχή, τα ογκίδια του δέρματος, κυρίως στη μύτη και τα αυτιά, δεν οφείλονται πάντα στην ύπαρξη ροδόχρου νόσου αλλά μπορεί να κρύβουν επικίνδυνα καρκινώματα, όπως το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα του δέρματος. Αν δείτε λοιπόν κάποιο τέτοιο ογκίδιο στο δέρμα σας ή σε συγγενικό πρόσωπο, επισκεφτείτε γρήγορα τον δερματολόγο σας.
Θεραπεία ροδόχρου νόσου
Η θεραπεία της ροδόχρου νόσου είναι ένα μεγάλο και περίπλοκο κεφάλαιο.
Κυκλοφορούν κυριολεκτικά εκατοντάδες καλλυντικά, φαρμακευτικές κρέμες και φάρμακα σε μορφή χαπιών που ο ασθενής, πολλές φορές ακόμα και ο ιατρός δυσκολεύονται να αποφασίσουν από πού να αρχίσουν και ποια θεραπεία να δοκιμάσουν όταν η πρώτη προσέγγιση αποτύχει.
Στις φαρμακευτικές θεραπείες έρχονται να προστεθούν χειρουργικές επεμβάσεις, συνεδρίες με laser ή έντονο παλμικό φως, καθώς και η φωτοδυναμική θεραπεία.
Επιπρόσθετα έρχεται ο όγκος πληροφοριών από οικογένεια, φίλους, γνωστούς και το Διαδίκτυο, με τον καθένα να προτείνει σπιτικές συνταγές, βότανα και εναλλακτικές θεραπείες που ισχυρίζεται ότι βοήθησαν.
Συχνά ο ασθενής καταλήγει να δοκιμάζει τα πάντα, να αλλάζει συχνά δερματολόγους, να δοκιμάζει τη μία θεραπεία μετά την άλλη ή μερικές φορές και ταυτόχρονα με την άλλη, να απογοητεύεται γρήγορα και τελικά να παρατά κάθε προσπάθεια και ελπίδα.
Επιγραμματικά οι θεραπευτικές επιλογές ανάλογα με το στάδιο και τα συμπτώματα είναι οι παρακάτω:
- καλλυντικά (ειδικό καθαριστικό και ενυδατική), αντηλιακό και μακιγιάζ
- θεραπευτικές κρέμες (αντιβιοτικά, αζελαϊκό οξύ, υπεροξείδιο του βενζολίου, αναστολείς καλσινευρίνης, θειούχα, περμεθρίνη, ιβερμεκτίνη, θειούχα, βριμονιδίνη – “Mirvaso”, ρετινοειδή, κορτιζονούχες κ.α.
- θεραπείες με χάπια (αντιβιοτικά, ισοτρετινοΐνη, σπιρονολακτόνη, ψευδάργυρος κ.α.
- laser
- φωτοδυναμική θεραπεία
- χειρουργικές μέθοδοι
- φυσικές και φυτικές θεραπείες
- βελονισμός
- ψυχοδερματολογία
- ομοιοπαθητική
- και πολλά άλλα.
Ροδόχρους νόσος και διατροφή
Συνοπτικά, τα τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα είναι τα εξής:
• Λαχανικά: πράσινα λαχανικά, καρότο, λάχανο, σπαράγγια, φασολάκια, κρεμμύδι, πιπεριά, κολοκυθάκι, μπρόκολο, κουνουπίδι, χόρτα, σέλινο, αγγούρι.
• Φρούτα: μήλο, βερίκοκο, αχλάδι, ακτινίδιο, βατόμουρα, κεράσι.
• Κρέας: κοτόπουλο, ψάρι, σπανιότερα κόκκινο κρέας.
• Όσπρια: φακές, φασόλια, ρεβίθια, σόγια
• Δημητριακά: ξηροί καρποί, μαύρο ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, σιτάρι – κριθάρι και τα παράγωγά του, βρώμη, πατάτες.
• Γαλακτοκομικά: τυρί κότατζ.
• Λάδι: ελαιόλαδο, σπανιότερα ηλιέλαιο.
• Μυρωδικά: κύμινο, ρίγανη, θυμάρι, βασιλικός, κανέλα, κόλιανδρος, κάρδαμο, μαντζουράνα.
Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε είναι τα εξής:
• Λαχανικά: μελιτζάνα, ντομάτες, σπανάκι.
• Φρούτα: αβοκάντο, καρπούζι, εσπεριδοειδή, μπανάνα, σύκα, σταφύλι, φράουλα.
• Κρέας: συκώτι, αστακός, γαρίδες.
• Γαλακτοκομικά: γάλα, γιαούρτι και τυρί καλό είναι να αποφεύγονται.
• Γλυκά: καλό είναι να αποφεύγονται και ειδικά η σοκολάτα.
• Αλκοόλ: καλό είναι να αποφεύγεται και ειδικά το κόκκινο κρασί.