Ψωρίαση

Τομέας εξειδίκευσης του ιατρείου

Πεδίο εξειδίκευσης του ιατρείου


Η ψωρίαση είναι μια χρόνια αυτοάνοση δερματική πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Είναι γνωστή για την επίπτωσή της στο δέρμα, τα νύχια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τις αρθρώσεις.

Διάγνωση

Η διάγνωση της ψωρίασης απαιτεί εμπειρία και κλινική εξέταση από έναν εξειδικευμένο δερματολόγο. Οι βασικές μέθοδοι διάγνωσης περιλαμβάνουν:

 1. Κλινική Εξέταση: Ο ιατρός θα εξετάσει το δέρμα σας και θα αναζητήσει χαρακτηριστικά σημάδια όπως κόκκινες και λευκές πλάκες σε αγκώνες, γόνατα, τριχωτό και αλλού. Τα νύχια μπορεί να παρουσιάζουν επίσης βλάβες.
 2. Βιοψία: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ιατρός μπορεί να προτείνει μια δερματική βιοψία για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση και να αποκλείσει άλλες παθήσεις.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ψωρίασης είναι ποικίλα και μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 1. Κόκκινες πλάκες στο δέρμα: Συνήθως καλύπτονται από λευκές ή ασημένιες πλάκες και εμφανίζονται σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των αγκώνων, των γονάτων, του τριχωτού της κεφαλής.
 2. Βλάβες στα νύχια: Οι αλλαγές στα νύχια είναι συχνές, περιλαμβάνοντας αλλαγή του χρώματος και της υφής
 3. Αρθρίτιδα: Στην περίπτωση της ψωριασικής αρθρίτιδας, οι αρθρώσεις μπορεί να συμμετέχουν στη φλεγμονώδη διαδικασία, προκαλώντας πόνο και δυσκαμψία.

Αντιμετώπιση

Η ψωρίαση δεν έχει ίαση, αλλά μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά με διάφορες θεραπευτικές επιλογές. Ο ιατρός σας θα επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία με βάση τη σοβαρότητα της πάθησης και τον τύπο των συμπτωμάτων. Οι κύριες μεθόδους αντιμετώπισης περιλαμβάνουν:

 1. Τοπικά φάρμακα: Τα κορτικοστεροειδή και άλλα τοπικά φάρμακα μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και τον κνησμό του δέρματος.
 2. Φωτοθεραπεία: Η θεραπεία με υπεριώδη ακτινοβολία (UV) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων.
 3. Συστηματικά φάρμακα: Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο ιατρός μπορεί να προτείνει συστηματικά φάρμακα, όπως μεθοτρεξάτη ή άλλα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα σε μορφή ενέσεων ή χαπιών.
 4. Βιολογικές θεραπείες: Πρόσφατα, οι βιολογικές θεραπείες έχουν αναπτυχθεί ως εξαιρετικά αποτελεσματική επιλογή για ορισμένους ασθενείς με ψωρίαση. Τα συνηθέστερα βιολογικά σκευάσματα είναι τα παρακάτω:

CASE STUDY: Psoriasis and Herbal Medicine - Amethyst Holistic Skin SolutionsTNF Blockers:
Etanercept (Enbrel®, biosimilars: Erelzi™, Brenzys®)
Adalimumab (Humira®, biosimilars: Hadlima®, Hyrimoz®, Idacio®, Amgevita®, Hulio®)
Infliximab (Remicade®, biosimilars: Inflectra®, Renflexis®, Avsola®, Omvyence™, Remsima™)
Certolizumab pegol (Cimzia®)
IL17 Blockers
Ixekizumab (Taltz®)
Brodalumab(Siliq™)
Secukinumab (Cosentyx®)
Bimekizumab (Bimzelx) – IL-17A and IL-17F
IL12/23 Blockers
Ustekinumab (Stelara®)
IL23 Blockers
Risankizumab (Skyrizi™)
Guselkumab (TREMFYA®)
Tildrakizumab (Ilumya™)
IL36 Blocker
Spesolimab (SPEVIGO®)
Apremilast (OTEZLA®)

Η αντιμετώπιση της ψωρίασης είναι πάντα εξειδικευμένη και προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ασθενούς. Είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με έναν εξειδικευμένο ιατρό για να επιτύχετε τον έλεγχο των συμπτωμάτων και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας.

Η ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της ψωρίασης εστιάζει στον συνδυασμό διαφόρων παραγόντων που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του δέρματος και να μειώσουν τη φλεγμονή. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τη ψωρίαση, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, η διατροφή και η χρήση συμπληρωμάτων μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

 1. Διατροφή: Η διατροφή σας παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της ψωρίασης. Διάφορα διατροφικά μοντέλα έχουν προταθεί και φαίνονται να δρουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Lowcarb, keto, μεσογειακή, AIP και άλλα μοντέλα θα συζητηθούν με τη βοήθεια του διατροφολόγου ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα.
 2. Υγιεινός τρόπος ζωής: Η μείωση του στρες, ο ύπνος και η άσκηση είναι σημαντικά για τη διαχείριση της ψωρίασης. Το στρες μπορεί να επιδεινώσει τη φλεγμονή, ενώ η άσκηση βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και στην ανακούφιση του κνησμού.
 3. Υγιεινή: Η σωστήυγιεινή του δέρματος είναι σημαντική. Πρέπει να χρησιμοποιείτε κατάλληλα απαλά καθαριστικά και να αποφεύγετε το υπερβολικό ντους, που μπορεί να ξηράνει το δέρμα.
 4. Συμπληρώματα Διατροφής: Αρκετοί ασθενείς έχουν αναφέρει βελτίωση με τη λήψη συμπληρωμάτων, όπως βιταμίνη D και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Προτού προσθέσετε συμπληρώματα στη διατροφή σας, συμβουλευθείτε τον ιατρό σας.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και η διατροφή μπορούν να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, και ό,τι λειτουργεί για έναν άνθρωπο ενδέχεται να μην είναι αποτελεσματικό για άλλον. Είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με έναν εξειδικευμένο δερματολόγο ή ιατρό για να εξατομικεύσετε το σχέδιο αντιμετώπισης σας και να λάβετε τη σωστή ιατρική φροντίδα.

Κλείνονταις η ψωρίαση είναι μια δερματική πάθηση που απαιτεί εξειδικευμένη διάγνωση και θεραπεία. Με τη σωστή φροντίδα και διαχείριση, μπορείτε να έχετε έναν υγιή και ενεργό τρόπο ζωής. Συνεργαστείτε με τον εξειδικευμένο ιατρό σας για την καλύτερη δυνατή φροντίδα.