fbpx

TSH πριν την εγκυμοσύνη και στην αρχή της κύησης

1-1200x799.jpg

Οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι σημαντικές για τον μεταβολισμό πολλών ουσιών, την παραγωγή ενέργειας, τον πρώτο σχηματισμό του πλακούντα και τη νευρολογική ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η λειτουργία του θυρεοειδούς της μητέρας υφίσταται δυναμικές αλλαγές για να προσαρμοστεί στην κατάσταση της εγκυμοσύνης, ενώ η ορμόνη διέγερσης θυρεοειδούς (TSH) πέφτει απότομα στο πρώτο τρίμηνο και αυξάνεται στα επόμενα τρίμηνα.
Περισσότερα για τις αλλαγές αυτές μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Ο υποκλινικός υπερθυρεοειδισμός αλλά και ο υποκλινικός υποθυρεοειδισμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να παρουσιάζουν σημαντικό αντίκτυπο στις στην πορεία της εγκυμοσύνης και τη νευρολογική ανάπτυξη των παιδιών.
Ο υποκλινικός υποθυρεοειδισμός (SCH), που ορίζεται ως αυξημένα επίπεδα TSH με φυσιολογική ελεύθερη Τ4 (fT4), με συχνότητα 2-13,7% είναι η πιο κοινή διαταραχή του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια επίπεδα TSH μεγαλύτερα του 2,5 mΙU/l στο πρώτο τρίμηνο συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο αποβολής ενώ αυτό είναι το όριο που προτείνεται από τις πρόσφατες κετευθυντήριες οδηγίες για την TSH πριν τη σύλληψη.

Τον Απρίλιο του 2017 δημοσιεύθηκαν σε μεγάλο ενδοκρινολογικό περιοδικό τα αποτελέσματα ακόμα μίας μεγάλης μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 194. 154 γυναίκες!
Τα δεδομένα της μελέτης υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες που σχεδιάζουν μια εγκυμοσύνη εντός 6 μηνών θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν να είναι ήδη σε «κατάσταση εγκυμοσύνης» και ότι μπορεί να απαιτηθεί στενότερη παρατήρηση όταν τα επίπεδα της TSH υπερβαίνουν τα 2,5 mIU / l, παρά τα όρια αναφοράς που προτείνονται από το εργαστήριο κάθε φορά.

Σε περίπτωση υψηλότερων τιμών θα πρέπει να εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο έναρξης θεραπείας με λεβοθυροξίνη (Τ4).
Διαβάστε σχετικά: Λεβοθυροξίνη για τον υποκλινικό υποθυρεοειδισμό στην εγκυμοσύνη;

Η σημασία του πλήρους ελέγχου του θυρεοειδούς πριν τη σύλληψη
Για να εκτιμηθεί πλήρως η λειτουργία του θυρεοειδούς πριν τη σύλληψη θα πρέπει μαζί με την TSH να εκτιμηθούν οι ελεύθερες τιμές των θυρεοειδικών ορμονών T3 και Τ4 καθώς και τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που μόνο μια TSH δε φτάνει να αποκαλύψει ένα ελλοχεύον πρόβλημα.

Υποθυρεοειδισμός, γονιμότητα και εγκυμοσύνη
Η σύλληψη είναι πιο δύσκολη για τις γυναίκες με υποθυρεοειδισμό λόγω της σχετιζόμενης δυσλειτουργίας των ωοθηκών.
Τόσο η υπογλυκαιμία όσο και ο υπερθυρεοειδισμός διαταράσσουν την ισορροπία των αναπαραγωγικών ορμονών και οι γυναίκες με διαταραχές του θυρεοειδούς έχουν συχνά ανωμαλίες του έμμηνου κύκλου, όπως υπερμηνόρροια, ολιγομηνόρροια ή ακανόνιστη έμμηνο ρύση. Ακόμη, ο υποθυρεοειδισμός έχει συσχετιστεί με μειωμένα επίπεδα FSH και LH, οι οποίες φυσιολογικά χρειάζονται για την ωρίμανση των ωοθυλακίων και την παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης από τις ωοθήκες. Ο υποθυρεοειδισμός έχει επίσης συνδεθεί με την ανάπτυξη κύστεων των ωοθηκών.

Στόχοι TSH στην κύηση
Η Αμερικανική Ένωση Θυρεοειδούς έχει κυκλοφορήσει νέες οδηγίες για τον προσδιορισμό TSH και T4 για τις εγκύους, με βάση το τρίμηνο της κύησης. Στο πρώτο τρίμηνο, η TSH θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 0.1-2.5 mIU / L, στο δεύτερο είναι 0.2-3mIU / L και στο τρίτο να είναι μεταξύ 0.2-3.0 mIU / L.

Οι αναπαραγωγικές ορμόνες στην κύηση επιδρούν στην υγεία του θυρεοειδούς
Η λειτουργία του θυρεοειδούς επηρεάζει την ισορροπία των αναπαραγωγικών ορμονών, αλλά οι αναπαραγωγικές ορμόνες επηρεάζουν επίσης τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να μειώσουν την ποσότητα των θυρεοειδικών ορμονών που κυκλοφορούν αδέσμευτες στο αίμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η περίσσεια οιστρογόνων αυξάνει την TBG, την πρωτεΐνη που δεσμεύει και μεταφέρει τις Τ4 και Τ3. Ενώ οι υγιείς γυναίκες μπορούν να αντισταθμίσουν αυτήν την επίδραση, οι γυναίκες που έχουν την προδιάθεση να αναπτύξουν υποθυρεοειδισμό, δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην αλλαγή αυτή στην αρχή της κύησης.

Υψηλή  TSH και εγκυμοσύνη
Δεν είναι ασυνήθιστο οι διαταραχές του θυρεοειδούς να αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με συχνότητα που κυμαίνεται από 10-15%. Οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι σημαντικές τόσο για την ανάπτυξη του πλακούντα όσο και για το έμβρυο. Η εγκυμοσύνη μπορεί να θεωρηθεί ως «δοκιμασία» του θυρεοειδούς, καθώς η παραγωγή ορμονών από τη μητέρα πρέπει να αυξηθεί κατά 20-50% για να ικανοποιήσει τις αυξημένες μεταβολικές ανάγκες της μητέρας και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Η πιο συνηθισμένη αιτία υποθυρεοειδισμού σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, μια αυτοάνοση κατάσταση. Η παρουσία θυρεοειδικών αυτοαντισωμάτων χρησιμοποιείται για τη διάγνωσή της.
Όταν αυτά τα θυρεοειδικά αυτοαντισώματα είναι παρόντα, τα ποσοστά αποβολής, πρόωρου τοκετού και νευροαναπτυξιακών προβλημάτων είναι υψηλότερα, ακόμη και όταν η λειτουργία του θυρεοειδούς εμφανίζεται φυσιολογική στις υπόλοιπες εξετάσεις. Για το λόγο αυτό, η Αμερικανική Ένωση Θυρεοειδούς συστήνει την εξέταση κάθε 4-6 εβδομάδες στην αρχή της κύησης για τις γυναίκες με αυτοαντισώματα του θυρεοειδούς, λόγω του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης υποθυρεοειδισμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

author avatar
Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος
Η Ενδοκρινολόγος Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου είναι εξειδικευμένη στην αντιμετώπιση παθήσεων θυρεοειδούς, όπως η θυρεοειδίτιδα Hasmimoto, στην διερεύνηση της ορμονοεξαρτώμενης υπογονιμότητας και στην διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη και διαβήτη κύησης. Εργάζεται στο Ενδοκρινολογικό και Δερματολογικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, στην Τσιμισκή 61, τηλ. 2310283090.
get_footer(); ?>