Ψωρίαση και Διατροφή
Υπολογίζεται ότι 2-3% των Ελλήνων πάσχουν από ψωρίαση.
Σύμφωνα όμως με νέες έρευνες φαίνεται ότι κατάλληλη διατροφή όχι μόνο μπορεί να βελτιώσει την εικόνα του δέρματος, αλλά και να προστατέψει από πιθανές επιπλοκές της νόσου όπως η ψωριασική αρθρίτιδα.
Υποθερμιδική δίαιτα: Φαίνεται ότι η υποθερμιδική δίαιτα μειώνει τη σοβαρότητα της ψωρίασης. Σε αυτή την έρευνα οι ασθενείς που ακολούθησαν δίαιτα 1200 θερμίδων είδαν σημαντική βελτίωση στην νόσο. Πιστεύεται ότι η απώλεια βάρους μειώνει τους παράγοντες φλεγμονής που παίζουν σημαντικό ρόλο στην παθογένεια της ψωρίασης.
Ω 3: Σε αυτή την έρευνα διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση στη ψωρίαση σε ασθενείς που έπαιρναν καθημερινά Ω3.
Χωρίς γλουτένη: Σε νέα έρευνα βρέθηκε ότι άτομα με ψωρίαση έχουν πιο συχνά από τους υπόλοιπους ευαισθησία στη γλουτένη.
Αντιοξειδωτικά: Οι ασθενείς με ψωρίαση παρατήρησαν μεγάλη βελτίωση όταν έβαλαν στη δίαιτά τους καρότα, ντομάτες, κρεμμύδια, μπρόκολο και λάχανο.
Όχι στο αλκοόλ: Σε αυτή την έρευνα βρέθηκε η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τα αποτελέσματα της θεραπείας που αλλιώς θα είχε πολύ καλό αποτέλεσμα.
Η ψωρίαση είναι σίγουρα πολυπαραγοντική, αλλά όπως φαίνεται η κατάλληλη διατροφή μπορεί να κάνει τη διαφορά.