Πώς η Διυδροτεστοστερόνη (DHT) προκαλεί ατροφία των κυττάρων στους θύλακες των μαλλιών

pos-i-diydrotestosteroni-dht-prokalei-atrofia-ton-kyttaron-stous-thylakes-ton-mallion.jpg

Η Ανδρογενετική αλωπεκία είναι μια περίπλοκη κατάσταση στην οποία εμπλέκονται ορμόνες (ειδικά η διυδροτεστοστερόνη) και γονίδια.

Εξ’ αιτίας αυτής της πολυπλοκότητας, η αιτία που προκαλεί αυτόν τον τύπο της αλωπεκίας  προβληματίζει τους επιστήμονες εδώ και χρόνια και έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες.

Η βλάβη του DNA μπορεί να προέρχεται από τα υπερβολικά επίπεδα διυδροτεστοστερόνης στους θύλακες και από την ακόλουθη αντίδραση ενός γονιδίου που μπορεί να προκαλέσει νέκρωση των κυττάρων στους θύλακες.

Η πρώτη μελέτη

Η πρώτη μελέτη αφορούσε το γονίδιο hDkk-1 και τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα.

1.Το hDkk-1 εκκρίνεται από τα κύτταρα των θηλών του δέρματος, αντιδρώντας στην DHT.

2.Τα επίπεδα hDkk-1 είναι ψηλότερα στις περιοχές του τριχωτού με τριχόπτωση στα άτομα με ανδρογενετική αλωπεκία.

3.Το hDkk-1 εμποδίζει την ανάπτυξη των κυττάρων των εξωτερικών θηκών*των ριζών (ORS)  και προκαλεί την νέκρωσή τους.

4.Η μέτρηση του DNA έδειξε ότι τα κύτταρα ORS νεκρώνονται με την παρουσία της DHT.

Οι δερματικές θηλές είναι μια ομάδα εξειδικευμένων κυττάρων που παίζει σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση του κύκλου ανάπτυξης των μαλλιών.

Η εξωτερική θήκη της ρίζας εσωκλείνει την εσωτερική θήκη της ρίζας και το στέλεχος της τρίχας. Η εσωτερική θήκη της ρίζας είναι το άσπρο σημείο στην άκρη της τρίχας όταν την ξεριζώνουμε.

Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι το hDkk-1 εμπλέκεται στην τριχόπτωση.

Η δεύτερη έρευνα

Στην δεύτερη έρευνα, αναφέρθηκε ότι το γονίδιο  (και η πρωτεΐνη που παράγει) αντιδρούν στην βλάβη του DNA ευαισθητοποιώντας καρκινικά κύτταρα.

Η σχέση με τον καρκίνο

Η DHT και οι υποδοχείς των ανδρογόνων συνδέονται με τον καρκίνο του προστάτη.

Δεδομένου ότι και τα επίπεδα της DHT και η εκδήλωση των υποδοχέων των ανδρογόνων είναι ψηλότερη στις περιοχές του τριχωτού που έχουν υποστεί βλάβη, φαίνεται ότι η υψηλή συγκέντρωση DHT στα κύτταρα ORS προκαλεί βλάβη στο DNA. Αυτό συμβαίνει επειδή οι στεροειδείς ορμόνες, όπως η DHT, προάγουν την γρήγορη διαίρεση των κυττάρων και την αναπαραγωγή.

Τα επίπεδα του DKK-1 αυξάνονται και προκαλούν νέκρωση των κυττάρων (η ίδια αντίδραση που έχει το σώμα για να εμποδίσει την εξέλιξη του καρκίνου).

Η σημασία των ευρημάτων

Η αυξημένη εκδήλωση του γονιδίου hDkk-1 αποτελεί την αντίδραση του σώματος στην υπερβολική ποσότητα της DHT. Οι υψηλές συγκεντρώσεις της DHT μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο DNA και το σώμα αυτόματα θα αντιδράσει προκαλώντας την νέκρωση των κυττάρων ORS.

Όμως, χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση ο ρόλος του DKK-1 στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των θυλάκων και στην ανδρογενετική αλωπεκία.

Γιατί τα επίπεδα της διυδροτεστοστερόνης ανεβαίνουν;

Όσοι πάσχουν από ανδρογενετική αλωπεκία έχουν ψηλότερα επίπεδα DHT στις περιοχές όπου αυτή εμφανίζεται σε σχέση με το υπόλοιπο τριχωτό.

Μια θεωρία υποστηρίζει ότι, οι θύλακες στις περιοχές με τριχόπτωση έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία του υποδοχέα των ανδρογόνων και των επιπέδων της 5-άλφα αναγωγάσης από τις περιοχές που δεν παρουσιάζουν τριχόπτωση.

Η θεωρία της ανάπτυξης της κεφαλής υποστηρίζει ότι η ευαισθησία του υποδοχέα των ανδρογόνων και τα ψηλότερα επίπεδα  της 5-άλφα αναγωγάσης και της DHT στους θύλακες των περιοχών με τριχόπτωση, είναι αποτελέσματα της αντίδρασης του σώματος στην ανάπτυξη των οστών του κρανίου. Το σώμα προσπαθεί να αποκαταστήσει την ανάπτυξη των μαλλιών αυξάνοντας την παραγωγή της DHT στις περιοχές με τριχόπτωση. Από την στιγμή που οι συρρικνωμένοι θύλακες δεν έχουν αρκετά αποθέματα αίματος και η ανάπτυξη του κρανίου είναι σε εξέλιξη, η αύξηση της  DHT δεν βοηθάει. Το σώμα συνεχίζει να αυξάνει τα επίπεδα της DHT, αλλά αυτό χειροτερεύει τα πράγματα (όπως φάνηκε στην πρώτη έρευνα).

Επίλογος

Είναι εύκολο για τους επιστήμονες σήμερα να απομονώσουν γονίδια, μόρια,κτλ, και να τα ενοχοποιήσουν για διάφορες ασθένειες. Έτσι, όμως, χάνουν την γενική εικόνα.

Η διυδροτεστοστερόνη έχει ενοχοποιηθεί για την ανδρογενετική αλωπεκία και η αλήθεια είναι ότι συνεισφέρει στην εξέλιξη αυτού του τύπου τριχόπτωσης. Όμως, η θεωρία της εμβρυικής ανάπτυξης του κρανίου εξηγεί για πιο λόγο εμπλέκεται η διυδροτεστοστερόνη στην τριχόπτωση και για πιο λόγο δεν εμφανίζουν όλοι οι άνδρες με ψηλά επίπεδα διυδροτεστοστερόνης, τριχόπτωση.

 

 

 

πηγή:www.hairgrowthsos.com

author avatar
Κωνσταντίνος Σταματόπουλος Δερματολόγος Αφροδισιολόγος
Ο Δερματολόγος Κωνσταντίνος Σταματόπουλος είναι εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων δερματοπαθειών όπως η ψωρίαση, το σκληρόδερμα και ο λειχήνας, στην χειρουργική δερματικών ογκιδίων και την αισθητική δερματολογία. Εργάζεται στο Ενδοκρινολογικό και Δερματολογικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, στην Τσιμισκή 61, τηλ. 2310283090.