Μαστοκυττάρωση: τι είναι;

Είναι μια σπάνια ασθένεια που προκαλείται από την ύπαρξη υπερβολικού αριθμού μαστοκυττάρων στο σώμα.

Τα μαστοκύτταρα παράγονται στον μυελό των οστών. Ζούνε περισσότερο από τα υπόλοιπα κύτταρα και παίζουν σημαντικό ρόλο στον μηχανισμό ανοσίας του οργανισμού. Βρίσκονται σε κυρίως στα μέρη του οργανισμού τα οποία είναι πιο επιρρεπή σε μολύνσεις όπως το δέρμα, το στομάχι και οι πνεύμονες.

Όταν τα μαστοκύτταρα εντοπίσουν ένα ξένο σώμα, παράγουν διάφορες ουσίες μεταξύ των οποίων και η ισταμίνη και τα απελευθερώνουν στο αίμα. Η ισταμίνη κάνει τα αγγεία πιο διατεταμένα και κάνει την περιοχή γύρω από αυτά να φαίνεται πρησμένη και ένα ξύνεται. Κάποιες φορές τα μαστοκύτταρα αντιλαμβάνονται λανθασμένα κάποιες ουσίες όπως για παράδειγμα τη γύρη, ως επιβλαβείς και ξεκινούν μια διαδικασία άμυνας.

Τύποι μαστοκυττάρωσης

Μαστοκυττάρωση δερματική

Στην δερματική μαστοκυττάρωση, τα κύτταρα συγκεντρώνονται κυρίως στο δέρμα. Η δερματική μαστοκυττάρωση εμφανίζεται συχνά στα παιδιά, συνήθως μεταξύ ενός και τεσσάρων ετών. Είναι γνωστή και ως παιδική μαστοκυττάρωση.

Η μαστοκυττάρωση στα παιδιά εμφανίζεται συνήθως με την μορφή καφέ ή λευκών κηλίδων και όζων στο δέρμα, ενώ μερικές φορές μπορεί να εμφανίζονται φυσαλίδες.

Μαστοκυττάρωση συστηματική

Σε αυτή τη μορφή τα μαστοκύτταρα εμφανίζονται σε όλους τους ιστούς του οργανισμού. Εμφανίζεται κυρίως ενήλικες.

Μαστοκυττάρωση: συμπτώματα

Τα συμπτώματα της συστηματικής μαστοκυττάρωσης ποικίλουν. Συνήθως διαρκούν 15 με 30 λεπτά και μπορεί να εμφανίζονται ως φλεγμονή στο δέρμα, συμπτώματα από το γαστρεντερικό όπως διάρροια και εμετός, μυοσκελετικοί πόνοι, πονοκέφαλος και αλλαγές στη διάθεση.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση, επικίνδυνη για τη ζωή. Καλό είναι αν εσείς ή το παιδί σας πάσχετε από μαστοκυττάρωση να έχετε πάντα μαζί σας ένεση αδρεναλίνης που θα σας τη δώσει ο γιατρός.

Τι προκαλεί την μαστοκυττάρωση

Τα παραπάνω επεισόδια μπορεί να προκληθούν από φυσική άσκηση, συγκεκριμένα φάρμακα όπως η ασπιρίνη και αντιβιοτικά, stress, άγχος αλλά και αλλεργικές αντιδράσεις απέναντι σε τροφές είσαι τσιμπήματα εντόμων.

Έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει γενετικό υπόβαθρο και η τάση να αναπτυχθεί μαστοκυττάρωση μπορεί να κληρονομείται. Ο ακριβής μηχανισμός ανάπτυξής της όμως ακόμη δεν είναι γνωστός.

Μαστοκυττάρωση: διάγνωση

Η διάγνωση της μαστοκυττάρωσης γίνεται με εξετάσεις αίματος, με υπέρηχο κοιλιάς, εξέταση πυκνότητας των οστών, ενώ τέλος μπορεί να χρειαστεί βιοψία μυελού των οστών.

Μαστοκυττάρωση: θεραπεία

Η θεραπεία της εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Ελαφριές μορφές και η δερματική μας μαστοκυττάρωση θεραπεύονται με κρέμες κορτιζόνης ή με φωτοθεραπεία.

Σε πιο σοβαρές μορφές δίνονται από του στόματος αντισταμινικά, χρωμογλυκικό οξύ και κετοτιφαίνη.

Η μαστοκυττάρωση στα παιδιά συνήθως εμφανίζει σταδιακή βελτίωση με το πέρασμα του χρόνου και σταθεροποιείται στην εφηβεία.

Μαστοκυττάρωση: διατροφή

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις: αλκοόλ, καυτερά και πικάντικα, ξύδι, σως σόγιας, πικάντικα τυριά, επεξεργασμένα κρέατα, μανιτάρια, ψάρια σε κονσέρβα, λαχανικά σε κονσέρβα, αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί, σοκολάτα, κακάο, κόκα-κόλα.

Άλλες τροφές οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν απελευθέρωση ισταμίνης είναι η μπανάνα, ντομάτα, φράουλα, ξηροί καρποί, οστρακοειδή, ασπράδια αυγού, σπανάκι, μελιτζάνες, αβοκάντο, ακτινίδιο, ανανάς, μάνγκο, γκρέιπφρουτ και διάφορα μπαχαρικά.

Σε κάθε περίπτωση όμως η διατροφή ποικίλει και πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα με τον ασθενή.

author avatar
Κωνσταντίνος Σταματόπουλος Δερματολόγος Αφροδισιολόγος
Ο Δερματολόγος Κωνσταντίνος Σταματόπουλος είναι εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων δερματοπαθειών όπως η ψωρίαση, το σκληρόδερμα και ο λειχήνας, στην χειρουργική δερματικών ογκιδίων και την αισθητική δερματολογία. Εργάζεται στο Ενδοκρινολογικό και Δερματολογικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, στην Τσιμισκή 61, τηλ. 2310283090.