Λεύκη και ψωρίαση: υπάρχει συσχέτιση;
Νέες έρευνες συνδέουν λεύκη και ψωρίαση
Η εμφάνιση ψωρίασης σε ασθενείς με λεύκη δεν περιγράφεται συχνά. Οι δύο παθήσεις έχουν επιπολασμό περίπου 1%- 3%. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις ασθενών που έχουν τις δυο παθήσεις ταυτόχρονα. Οι ασθενείς με λεύκη και ψωρίαση εμφανίζουν το φαινόμενο Koebner. Το φαινόμενο αυτό χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση των παθήσεων στα μέρη όπου το δέρμα τραυματίζεται συχνά, αυτό εξηγεί τη συχνή εμφάνιση της λεύκης και της ψωρίασης στα χέρια, τους αγκώνες και τα γόνατα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι δύο παθήσεις οφείλονται σε γενετικούς αλλά και περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Οι ερευνητές Koransky και Roenig παρουσίασαν 25 περιπτώσεις λεύκης που συνδέονται με την ψωρίαση. Οι περισσότεροι ασθενείς είχαν αρχικά λεύκη. Η ψωρίαση εμφανίστηκε αργότερα, αρχικά στις περιοχές με τη λεύκη και επεκτάθηκε σε άλλα σημεία του σώματος. Όταν λεύκη και ψωρίαση συνυπάρχουν, παρατηρείται συνήθως γενικευμένη λεύκη (όχι εστιακή).
Γενετιστές εντόπισαν γονίδια που φαίνεται να παίζουν ρόλο ταυτόχρονα στην αιτιοπαθογένεια των δύο ασθενειών (λεύκης – ψωρίασης).
Λεύκη και ψωρίαση: αιτίες
Η λεύκη είναι μια πολυπαραγοντική νόσος που τελικά επηρεάζει την βιολογική συμπεριφορά των μελανινοκυττάρων. Παρά τη μη πλήρως κατανοητή αιτιολογία της, η πιο διαδεδομένη θεωρία σχετίζεται με την αυτοανοσία. Η υπόθεση αυτή υποστηρίζεται από την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης άλλων αυτοάνοσων παθήσεων , όπως η ψωρίαση. Η αιτιολογία της ψωρίασης είναι πλέον ξεκαθαρισμένη, συνίσταται σε συνδυασμό γενετικής προδιάθεσης, αυτοάνοσου παράγοντα και περιβαλλοντικών παραγόντων (στρες, κάπνισμα, αλκοόλ, αυξημένο βάρος κλπ.). Φαίνεται ότι τα αίτια λεύκης και ψωρίασης είναι κοινά.
Λεύκη και ψωρίαση: Θεραπεία
Καθώς πρόκειται για αυτοάνοσα νοσήματα, η θεραπεία στοχεύει στην καλύτερη ρύθμιση του ανοσολογικού μας μηχανισμού. Τοπικές κρέμες κορτιζόνης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των δύο παθήσεων, οι κρέμες καλσιποτριόλης φαίνεται να έχουν θετικά αποτελέσματα και στα δύο νοσήματα, ενώ η φωτοθεραπεία ενδείκνυται τόσο για τη λεύκη όσο και για την ψωρίαση.
Ενέσιμα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα αλλά και θεραπείες από το στόμα έχουν εξίσου καλά αποτελέσματα.
Έτσι, συνήθως ακολουθείται από τον θεράποντα δερματολόγο μια θεραπεία για τις δυο παθήσεις.
Συμπέρασμα
Η ψωρίαση και η λεύκη είναι δύο ξεχωριστές ασθένειες, μπορούν όμως να έχουν την ίδια ανοσολογική προέλευση. Περαιτέρω μελέτες απαιτούνται για την παθοφυσιολογία και τη γενετική που σχετίζονται με τη σύνδεση της λεύκης – ψωρίασης.