Έντονη Τριχόπτωση: Πότε Πρέπει να Ανησυχήσετε

antikatathliptika-kai-trichoptosi-pos-syndeontai-kai-pos-na-tin-antimetopisete.jpg

Η τριχόπτωση είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει περιστασιακά σε όλους μας. Όμως, όταν η τριχόπτωση γίνεται έντονη, μπορεί να προκαλέσει ανησυχία. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πότε η απώλεια μαλλιών θεωρείται φυσιολογική και πότε πρέπει να ζητήσουμε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Πόσες Τρίχες Είναι Φυσιολογικό να Χάνουμε Καθημερινά;

Κάθε μέρα χάνουμε φυσιολογικά περίπου 50 έως 100 τρίχες. Αυτή η ποσότητα θεωρείται απολύτως φυσιολογική, καθώς τα μαλλιά μας περνούν διαρκώς από διάφορες φάσεις ανάπτυξης. Όταν η απώλεια των τριχών υπερβαίνει αυτόν τον αριθμό για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδέχεται να πρόκειται για ένα σημάδι που απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση.

Πόσο Διαρκεί η Εποχιακή Τριχόπτωση;

Η εποχιακή τριχόπτωση είναι ένα προσωρινό φαινόμενο που συμβαίνει συνήθως το φθινόπωρο ή την άνοιξη. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, μπορεί να παρατηρήσετε αυξημένη απώλεια μαλλιών για περίπου 6 έως 8 εβδομάδες. Αυτή η απώλεια θεωρείται φυσιολογική και δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, καθώς τα μαλλιά επανέρχονται σταδιακά στην κανονική τους πυκνότητα.

Πότε να Ανησυχήσετε για την Τριχόπτωση;

Η έντονη τριχόπτωση πρέπει να μας προβληματίσει όταν:

  • Η απώλεια τρίχας είναι πολύ μεγαλύτερη από το φυσιολογικό.
  • Παρατηρείτε ορατά κενά στο τριχωτό της κεφαλής.
  • Η τριχόπτωση συνοδεύεται από συμπτώματα όπως ερεθισμό, ερυθρότητα ή κνησμό.
  • Τα μαλλιά σας αραιώνουν σταδιακά και η τριχόπτωση παραμένει έντονη για πάνω από 3 μήνες.

Πότε Πρέπει να Ζητήσετε Βοήθεια από Δερματολόγο;

Εάν η τριχόπτωση συνεχίζεται πέρα από την τυπική περίοδο εποχιακής τριχόπτωσης, ή εάν η απώλεια μαλλιών είναι ξαφνική και σοβαρή, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο. Ο ειδικός θα εξετάσει την κατάσταση και θα εντοπίσει τις πιθανές αιτίες της τριχόπτωσης, που μπορεί να οφείλονται σε παράγοντες όπως:

  • Ορμονικές διαταραχές (π.χ. θυρεοειδής, ανδρογενετική αλωπεκία).
  • Διατροφικές ελλείψεις (π.χ. έλλειψη σιδήρου).
  • Αυτοάνοσες διαταραχές (π.χ. γυροειδής αλωπεκία).
  • Ψυχολογικό στρες.

Η σωστή διάγνωση και η κατάλληλη αγωγή μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στην αποκατάσταση της υγείας των μαλλιών.

author avatar
Κωνσταντίνος Σταματόπουλος Δερματολόγος Αφροδισιολόγος
Ο Δερματολόγος Κωνσταντίνος Σταματόπουλος είναι εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων δερματοπαθειών όπως η ψωρίαση, το σκληρόδερμα και ο λειχήνας, στην χειρουργική δερματικών ογκιδίων και την αισθητική δερματολογία. Εργάζεται στο Ενδοκρινολογικό και Δερματολογικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, στην Τσιμισκή 61, τηλ. 2310283090.