Ακμή, social media και ψυχική υγεία σχετίζονται

Η ακμή επηρεάζει περίπου το 85% του πληθυσμού. Οι ασθενείς που πάσχουν από ακμή συχνά νιώθουν δυσφορία. Το στίγμα που σχετίζεται με την ακμή μπορεί να προκαλέσει αισθήματα ντροπής και να εμποδίζει τους ασθενείς από το να έχουν μια υγιή κοινωνική ζωή. Η ψυχολογική πίεση που νιώθουν οι ασθενείς φαίνεται ότι ξεκινά ήδη από την ηλικία των 9 ετών, όταν ξεκινούν συνήθως τα πρώτα συμπτώματα. Σε αυτό φαίνεται να διαδραματίζουν έντονο ρόλο τα social media που προβάλουν ένα εξιδανικευμένο πρότυπο ομορφιάς χωρίς ατέλειες.
Η παρουσία έντονης ακμής φαίνεται ότι είναι το πρώτο που προσέχει κανείς όταν συναναστρέφεται με έναν πάσχοντα. Σε έρευνα δόθηκαν προς αξιολόγηση φωτογραφίες ανθρώπων. Όταν οι φωτογραφίες έδειχναν πρόσωπα με ακμή, η ακμή ήταν το πρώτο πράγμα που παρατήρησε το 76.1% των ερωτηθέντων. Αντίθετα σε υγιή πρόσωπα η κατάσταση του δέρματος ήταν το πρώτο πράγμα που παρατήρησε μόνο το 24.8% των ερωτηθέντων.
Όσο αφορά στους ενήλικες, οι ασθενείς με ακμή παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα στρες και κατάθλιψης. Ακόμα και τα σημάδια που αφήνει η ακμή, η μεταφλεγμονώδης υπερμελάχρωση, επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των ατόμων.
Όπως αναφέρει η πρόεδρος της, president of the American Acne and Rosacea Society, Andrea Zaenglein, «Οι ασθενείς που πάσχουν
από ακμή επηρεάζονται ψυχολογικά ανεξαρτήτως ηλικίας, ευτυχώς έχουμε πλέον πρόσβαση σε πλήθος θεραπειών με εξαιρετικά αποτελέσματα».
Οι θεραπευτικές επιλογές συνήθως περιλαμβάνουν υπεροξείδιο του βενζολίου, τοπικά ρετινοειδή και αντιβιοτικά, από του στόματος αντιβιοτικά και ρετινοειδή, ενώ νέες θεραπείες έρχονται στο προσκήνιο με νέα τοπικά σκευάσματα, θεραπείες με PRP (πλάσμα – αυτόλογη μεσοθεραπεία) και άλλα.
Φαίνεται ότι αλλαγές στην καθημερινή ζωή των ασθενών όπως η διατροφή, η άσκηση, τα επίπεδα του στρες και άλλα μπορεί να επηρεάσουν την πάθηση σε μεγάλο βαθμό. Για το λόγο αυτό η προσέγγιση του ασθενούς με ακμή πρέπει να είναι ολιστική.
«Είναι σημαντικό για τους ασθενείς να γνωρίζουν ότι πλέον μπορούμε να τους βοηθήσουμε να πετύχουν ένα καθαρό δέρμα παρά τις πιθανές αποτυχημένες θεραπευτικές προσπάθειες που μπορεί να είχαν κάνει στο παρελθόν. Οι ασθενείς πρέπει να επισκεφτούν δερματολόγο που θα τους καθοδηγήσει σωστά και να είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε σκευάσματα και συσκευές που διαφημίζονται στα social media και σε άλλες μη
ιατρικές πηγές.» αναφέρει η κα. Zaenglein.
Πηγή:
Dermatology Times
A Snapshot of the Correlation Between Acne, Social Media, and Mental Health
Heather Raglin, Editor