Αυξημένη Τριχόπτωση: Αιτίες, Διάγνωση & Αντιμετώπιση από Δερματολόγο

epochiaki-trichoptosi-aities-diagnosi-kai-therapeia.jpg

Η αυξημένη τριχόπτωση είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Αν και η φυσιολογική τριχόπτωση κυμαίνεται από 50 έως 100 τρίχες την ημέρα, όταν παρατηρούμε μεγαλύτερη απώλεια, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη κάποιου υποκείμενου προβλήματος. Η σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση της τριχόπτωσης από εξειδικευμένο δερματολόγο είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση της υγείας των μαλλιών σας.

Αιτίες Αυξημένης Τριχόπτωσης

Η τριχόπτωση μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν τη φυσιολογία των τριχοθυλακίων και του τριχωτού της κεφαλής. Οι συχνότερες αιτίες περιλαμβάνουν:

1. Ορμονικές Αλλαγές

Οι ορμονικές διακυμάνσεις, όπως αυτές που συμβαίνουν κατά την εγκυμοσύνη, την εμμηνόπαυση ή λόγω παθήσεων του θυρεοειδούς, μπορεί να επηρεάσουν τον κύκλο της ανάπτυξης των μαλλιών, προκαλώντας αυξημένη τριχόπτωση.

2. Στρες

Το έντονο ψυχολογικό ή σωματικό στρες μπορεί να επηρεάσει τη φυσική ανανέωση των τριχών. Η τριχόπτωση που οφείλεται στο στρες συνήθως εμφανίζεται λίγους μήνες μετά το συμβάν και μπορεί να είναι προσωρινή.

3. Διατροφικές Ελλείψεις

Η έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως σίδηρος, βιταμίνη D, ψευδάργυρος και πρωτεΐνες, μπορεί να προκαλέσει μειώμενη ανάπτυξη των τριχών και αυξημένη τριχόπτωση.

4. Γενετικοί Παράγοντες

Η ανδρογενετική αλωπεκία, που είναι η πιο συχνή μορφή κληρονομικής τριχόπτωσης, επηρεάζει κυρίως άνδρες, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στις γυναίκες. Οφείλεται στην αυξημένη ευαισθησία των τριχοθυλακίων στην διυδροτεστοστερόνη (DHT).

5. Ασθένειες και Λοιμώξεις

Ορισμένες παθήσεις, όπως αυτοάνοσα νοσήματα, θυρεοειδοπάθειες ή δερματοπάθειες (π.χ. λοίμωξη από μύκητες, αυτοάνοσα νοσήματα του δέρματος πχ. λύκος, λειχήνας κα,), μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική ανάπτυξη των τριχών και να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών.

6. Χρήση Φαρμάκων

Ορισμένα φάρμακα, όπως αυτά για την αρτηριακή πίεση, την κατάθλιψη ή χημειοθεραπευτικά, μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες που σχετίζονται με την τριχόπτωση.

Διάγνωση της Αυξημένης Τριχόπτωσης από Δερματολόγο

Η σωστή διάγνωση της αιτίας της τριχόπτωσης είναι καθοριστική για την επιτυχία της θεραπείας. Στο ιατρείο μας, χρησιμοποιούμε σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους για να εντοπίσουμε την ακριβή αιτία της τριχόπτωσης και να προτείνουμε την κατάλληλη θεραπεία.

1. Ψηφιακή Τριχοσκόπηση

Η ψηφιακή τριχοσκόπηση μας επιτρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση των τριχοθυλακίων και του τριχωτού της κεφαλής με λεπτομέρεια. Αυτή η μη επεμβατική τεχνική βοηθά στη διάγνωση διαφόρων τύπων τριχόπτωσης και προσφέρει μια σαφή εικόνα της υγείας των μαλλιών.

2. Τριχοριζόγραμμα

Το τριχοριζόγραμμα είναι μια μέθοδος ανάλυσης της ανάπτυξης των τριχών, καταγράφοντας πόσες τρίχες βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης και πόσες σε φάση πτώσης. Αυτή η μέθοδος βοηθά στη διάγνωση παθολογικών καταστάσεων τριχόπτωσης.

3. Αιματολογικές Εξετάσεις

Μέσω αιματολογικών εξετάσεων, μπορούμε να εντοπίσουμε τυχόν διατροφικές ελλείψεις ή ορμονικές διαταραχές που σχετίζονται με την τριχόπτωση, όπως χαμηλά επίπεδα σιδήρου ή δυσλειτουργία του θυρεοειδούς.

4. Γονιδιακές Αναλύσεις

Σε περιπτώσεις κληρονομικής τριχόπτωσης, μπορεί να γίνει γονιδιακή ανάλυση για τον εντοπισμό γονιδίων που επηρεάζουν την ανάπτυξη των τριχών.

Αντιμετώπιση της Αυξημένης Τριχόπτωσης

Μετά τη διάγνωση, ο δερματολόγος θα σας προτείνει τις κατάλληλες θεραπείες ανάλογα με την αιτία της τριχόπτωσης. Ορισμένες από τις πιο συχνές θεραπείες περιλαμβάνουν:

1. Θεραπεία με Μινοξιδίλη

Η μινοξιδίλη είναι ένα φάρμακο που εφαρμόζεται τοπικά και προωθεί την ανάπτυξη των τριχών. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε περιπτώσεις ανδρογενετικής τριχόπτωσης και βοηθά στην επιβράδυνση της αραίωσης.

2. Φιναστερίδη

Η φιναστερίδη είναι ένα φάρμακο που χορηγείται από το στόμα ή τοπικά και μειώνει τα επίπεδα της DHT, που είναι υπεύθυνη για την τριχόπτωση σε άνδρες με ανδρογενετική αλωπεκία.

3. PRP (Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια)

Η θεραπεία PRP είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιεί το πλάσμα του ίδιου του ασθενούς, εμπλουτισμένο με αιμοπετάλια, για να διεγείρει την αναγέννηση των τριχών.

4. Μεσοθεραπείες Μαλλιών

Μεσοθεραπείες που περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης των τριχών.

5. Συμπληρώματα Διατροφής

Σε περιπτώσεις όπου η τριχόπτωση οφείλεται σε διατροφικές ελλείψεις, ο δερματολόγος μπορεί να σας συστήσει ειδικά συμπληρώματα διατροφής για την αποκατάσταση της υγείας των τριχών.

Η αυξημένη τριχόπτωση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αυτοπεποίθηση και την ποιότητα ζωής. Στο ιατρείο μας, εξειδικευόμαστε στη διάγνωση και αντιμετώπιση κάθε μορφής τριχόπτωσης. Επικοινωνήστε μαζί μας για μια προσωπική συμβουλή και θεραπεία που θα ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες.

author avatar
Κωνσταντίνος Σταματόπουλος Δερματολόγος Αφροδισιολόγος
Ο Δερματολόγος Κωνσταντίνος Σταματόπουλος είναι εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων δερματοπαθειών όπως η ψωρίαση, το σκληρόδερμα και ο λειχήνας, στην χειρουργική δερματικών ογκιδίων και την αισθητική δερματολογία. Εργάζεται στο Ενδοκρινολογικό και Δερματολογικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, στην Τσιμισκή 61, τηλ. 2310283090.