Αφαίρεση Σπίλων (Ελιών)
Αν ο δερματολόγος αποφασίσει κλινικά ή με τη βοήθεια ψηφιακής δερματοσκόπησης ότι ένας σπίλος (ελιά) είναι επικίνδυνος, πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά.
Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν σπίλοι (ελιές) που ενοχλούν είτε αισθητικά είτε λόγω θέσης.
Η χειρουργική τους αφαίρεσή γίνεται τότε επιλεκτικά.
Πώς γίνεται η αφαίρεση σπίλου – ελιάς;
Αρχικά εφαρμόζεται τοπική αναισθησία με ένεση στην περιοχή του σπίλου.
Στις πιο απλές περιπτώσεις, πχ. σε σπίλους που βρίσκονται στον κορμό η αφαίρεση γίνεται με ελλειπτική τομή (όπως φαίνεται στην εικόνα δίπλα).
Ακόμα και αν ο σπίλος έχει άλλο σχήμα πχ. στρογγυλό, η αφαίρεση γίνεται ελλειπτικά για να μπορεί μετά να γίνει συρραφή.
Αυτό σημαίνει ότι η τελική ουλή θα έχει μήκος περίπου τριπλάσιο από τη διάμετρο του σπίλου.
Ο δερματοχειουργός αφαιρεί τον σπίλο με νυστέρι, εάν χρειαστεί κάνει αιμόσταση χρησιμοποιώντας συνήθως ηλεκτροκαυτηρίαση ή laser και μετά συρράφει με ράμματα.
Ο σπίλος αποστέλλεται σε ιστοπαθολόγο που θα τον μελετήσει με μικροσκόπιο και θα θέση τη διάγνωση (αν είναι καλοήθης ή όχι και αν αφαιρέθηκε ολόκληρος).
Σπίλος – ελιά στο πρόσωπο, δάχτυλα, νύχια ή στα γεννητικά όργανα
Σε ειδικές θέσεις όπως οι παραπάνω χρειάζονται συνήθως ειδικές τεχνικές εκτομής και συρραφής που γίνονται από εξειδικευμένο και έμπειρο δερματοχειρουργό.
Αντί για απλή συρραφή του τραύματος μπορεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να γίνει και μεταμόσχευση δέρματος: χειρουργικά παίρνουμε δέρμα από μια άλλη θέση και το χρησιμοποιούμε σαν μόσχευμα στην περιοχή που θέλουμε. Και αυτή η τεχνική γίνεται από εξειδικευμένο δερματοχειρουργό.
Πότε αφαιρούνται τα ράμματα;
το πότε θα αφαιρεθούν τα ράμματα εξαρτάται από τη θέση της επέμβασης, την τάση της περιοχής και άλλους παράγοντες. Ο ιατρός που θα πραγματοποιήσει την επέμβαση θα σας ενημερώσει σχετικά.
Συνήθως αφαιρούνται 1 με 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση.
Αφαίρεση σπίλου – επιπλοκές
Συνήθως είναι μια απλή διαδικασία με ελάχιστες επιπλοκές που συχνά περιορίζονται σε αιμάτωμα (μελανιά) ή ελαφρύ πόνο μετά την επέμβαση.
Θεωρητικά όπως μπορεί να συμβεί αιμορραγία, μόλυνση της περιοχής συνήθως από κακές συνθήκες υγιεινής, αλλεργία στο αναισθητικό ή να οδηγήσει σε ουλή.
Ουλή μετά από αφαίρεση σπίλου
Μερικά άτομα έχουν συγκεκριμένο τύπο κολλαγόνου ώστε υπάρχει ο κίνδυνος μετά από κάθε χειρουργική αφαίρεση να εμφανίσουν ουλές.
Αν ξέρεις ότι το δέρμα σου είναι επιρρεπές στο να εμφανίσει ουλές ενημέρωσε τον δερματολόγο πριν την επέμβαση. Με ειδικές τεχνικές συρραφής μπορεί να μειώσει την πιθανότητα.
Επίσης μετά την επέμβαση η εφαρμογή κρέμας πχ. με σιλικόνη βοηθά στην πρόληψη ουλών.
Ακόμα και αν δημιουργηθεί ουλή, υπάρχουν τρόπου αντιμετώπισης πχ. με laser ή ενέσεις.
Αφαίρεση σπίλου με laser
Σε μερικές περιπτώσεις, όπως πχ. όταν ένας σπίλος είναι πολύ μεγάλος σε έκταση, η αφαίρεση με laser είναι ευκολότερη.
Πρακτικά δε γίνεται χειρουργική εκτομή και μετά συρραφή όπως πριν αλλά με laser εξαχνώνεται-καίγεται ο σπίλος. Μένει μια επιφανειακή πληγή η οποία κλείνει σιγά σιγά.
Έχει συνήθως καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα έχει όμως και ένα μεγάλο μειονέκτημα: δεν μπορεί να μελετηθεί ο σπίλος στο μικροσκόπιο ώστε να αποκλειστεί κακοήθεια.
Έτσι ο ιατρός “καίει τυφλά” τον σπίλο και ελπίζει 1ον να έφτασε σε αρκετό βάθος ώστε να μην ξαναβγεί και 2ον να μην ήταν κακοήθης.
Έτσι ο ιατρός “καίει τυφλά” τον σπίλο και ελπίζει 1ον να έφτασε σε αρκετό βάθος ώστε να μην ξαναβγεί και 2ον να μην ήταν κακοήθης.
Το αν η αφαίρεση σπίλων με laser είναι ιατρικά επιτρεπτή είναι ένα θέμα που συζητείται ακόμα μεταξύ των δερματολόγων.
Αφαίρεση σπίλου – ελιάς κόστος
Δυστυχώς δεν υπάρχει μέσος όρος καθώς η τιμολόγηση της αφαίρεσης γίνεται από τον κάθε ιατρό διαφορετικά ανάλογα με τη δυσκολία της επέμβασης, το χρόνο που θα χρειαστεί, τη θέση, την εμπειρία του κλπ..
Σε περίπτωση που θέλετε να αφαιρέσετε έναν σπίλο σε ιδιώτη ιατρό συζητήστε μαζί του το θέμα του κόστους πριν την επέμβαση.