Τριχόπτωση σε νέες γυναίκες
Η τριχόπτωση σε γυναίκες 30-40 ετών
Ο αριθμός των νεαρών γυναικών που στην ηλικία των 30 και 40 εμφανίζουν τριχόπτωση, αυξάνεται συνεχώς. Στην Ευρώπη και την Αμερική εκτιμάται ότι το 37% των γυναικών (1 στις 3) υποφέρουν από λέπτυνση των μαλλιών ή αρχόμενη ανδρογεννετική αλωπεκία. Οι περισσότερες βρίσκονται σε ηλικία κάτω των 50, ηλικία που μέχρι τώρα αποτελούσε τον μέσο όρο έναρξης της αναμενόμενης τριχόπτωσης στις γυναίκες.
Η τριχόπτωση στις νέες γυναίκες είναι διάχυτη αρχικά και συχνά ξεκινά σταδιακά με λέπτυνση σε περιοχές γύρω από τους κροτάφους και την κορυφή. Οι πάσχουσες παρατηρούν πρώτα περισσότερες τρίχες στην βούρτσα και στην μπανιέρα από ότι συνήθως και αργότερα επικεντρώνονται στο τριχωτό.
Η τριχόπτωση στις νέες γυναίκες προκαλεί συναισθηματική επιβάρυνση. Η γυναικείου τύπου αλωπεκία αν και οφείλεται συνήθως σε γενετική προδιάθεση, δεν συζητείται πολύ, και με την συνεχή πίεση που δέχονται οι γυναίκες να ακολουθούν τα πρότυπα της ομορφιάς, η τριχόπτωση τις κάνει να νοιώθουν κοινωνικά απομονωμένες. Το 96% των γυναικών πιστεύει ότι οι άνδρες εξακολουθούν να είναι ελκυστικοί, παρά όποια τριχόπτωση, ενώ οι γυναίκες υποφέρουν από μελαγχολία και αίσθημα μοναξιάς.
Οι αιτίες της τριχόπτωσης στις νέες γυναίκες
Η τριχόπτωση στις νέες γυναίκες πιθανώς να οφείλεται σε νοσήματα που ήδη υπάρχουν, σε παρενέργειες φαρμάκων που ήδη παίρνουν ή να έχει ορμονικό υπόβαθρο.
Μερικοί από τους λόγους που προκαλούν τριχόπτωση είναι:
Γενετικοί παράγοντες: η γυναικείου τύπου αλωπεκία εμφανίζεται λόγω της προδιάθεσης που υπάρχει στο οικογενειακό ιστορικό. Αυτό το είδος της τριχόπτωσης χαρακτηρίζεται από συρρίκνωση των τριχικών θυλάκων που μπορεί να διαγνωστεί είτε με βιοψία, είτε με τριχοσκόπηση ή τριχοριζόγραμμα. Πλέον υπάρχουν γονιδιακά τεστ DNA που αποκαλύπτουν πιθανή κληρονομικότητα.
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: ιδιαίτερα συνηθισμένο στις νεαρές γυναίκες, το σύνδρομο αυτό υποδηλώνει μια μη φυσιολογική ορμονική δραστηριότητα στις ωοθήκες. Η λέπτυνση των μαλλιών εμφανίζεται είτε εξ’ αιτίας των ψηλών επιπέδων των ανδρογόνων είτε λόγω μη φυσιολογικών επιπέδων άλλων ορμονών. Η διερεύνηση γίνεται με αιματολογικές εξετάσεις με τη βοήθεια ενδοκρινολόγου.
Τρόπος ζωής, άγχος, ή προβλήματα υγείας: είναι γνωστό ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση, η οποία γίνεται αντιληπτή μετά από εβδομάδες από το γεγονός που το προκάλεσε. Η Τριχοτιλλομανία είναι μια ψυχολογική κατάσταση κατά την οποία ο πάσχων τραβάει καταναγκαστικά τα μαλλιά του με αποτέλεσμα την φτωχή αναγέννησή τους.
Διατροφή: αντιλαμβανόμαστε όλο και περισσότερο πόσο επηρεάζει η διατροφή όλο το σώμα μας, κι όχι μόνο το βάρος μας. Χονδροειδώς, το σώμα μας δίνει προτεραιότητες στην παροχή θρεπτικών συστατικών και τα μαλλιά αποτελούν χαμηλής σημασίας ανάγκη για το σώμα. Αυτό σημαίνει ότι τα μαλλιά ωφελούνται μόνο από τα θρεπτικά που απομένουν, αφού έχουν διανεμηθεί στα ζωτικά όργανα, οπότε αν δεν υπάρχουν αρκετά θρεπτικά τα μαλλιά πάσχουν.
Έλλειψη σιδήρου (αναιμία): η έλλειψη σιδήρου, σαν αποτέλεσμα μιας διατροφής με μειωμένη πρόσληψη σιδήρου ή ενός ιατρικού προβλήματος που επηρεάζει τα επίπεδα σιδήρου, μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση και αποτελεί μάλιστα από τις συχνότερες αιτίες της
Υπερθυρεοειδισμός ή υπόθυρεοειδισμός: είναι μια αντιμετωπίσιμη κατάσταση που προκαλεί τριχόπτωση. Η φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται και για τις δυο μορφές, πρέπει να ακολουθείται με προσοχή, καθώς οι παρενέργειες της πολύ ψηλής ή της πολύ χαμηλής δόσης, μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη των μαλλιών. Η διάγνωση και η θεραπεία γίνεται από ενδοκρινολόγο.
Αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο Λύκος ή η Γυροειδής Αλωπεκία: όταν το ανοσοποιητικό σύστημα παρουσιάζει δυσλειτουργίες, επιτίθεται στους θύλακες, στο δέρμα και στο στέλεχος των μαλλιών.
Πηγή: www.wimpoleclinic.com