fbpx

Ψωρίαση σε Παιδί και Μωρό: Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

493319_1_En_4_Fig55_HTML.png

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, αυτοάνοση δερματοπάθεια που μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των μωρών.

Κλινική Εικόνα

Μωρό (0-2 ετών)

Στα μωρά, η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή ερυθρών κηλίδων με απολέπιση στην περιοχή της πάνας ή και σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως το πρόσωπο, το τριχωτό της κεφαλής, και οι αγκώνες. Οι περιοχές αυτές μπορεί να είναι εξαιρετικά ξηρές και να προκαλούν κνησμό.

Νήπιο (2-5 ετών)

Στα νήπια, η ψωρίαση μπορεί να παρουσιάζει παρόμοια συμπτώματα με αυτά των ενηλίκων, αλλά οι βλάβες είναι συνήθως πιο μικρές και λιγότερο ανθεκτικές. Οι βλάβες μπορεί να εμφανιστούν στα γόνατα, τους αγκώνες, το τριχωτό της κεφαλής και τις πτυχές του δέρματος.

Παιδί (5-12 ετών)

Σε αυτή την ηλικία, η ψωρίαση μπορεί να εμφανίζεται ως πλάκες ή κηλίδες σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των αγκώνων, των γονάτων, του τριχωτού της κεφαλής, και των ονύχων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κνησμό, ερυθρότητα και απολέπιση.

Πότε Πρέπει να Επισκεφτείτε Δερματολόγο

Οι γονείς θα πρέπει να συμβουλευτούν δερματολόγο όταν:

  1. Εμφανίζονται δερματικές βλάβες που δεν υποχωρούν με τη χρήση κοινών ενυδατικών.
  2. Οι βλάβες προκαλούν έντονο κνησμό ή πόνο.
  3. Υπάρχει υποψία ότι η ψωρίαση επηρεάζει την καθημερινή ζωή του παιδιού.
  4. Οι βλάβες εμφανίζονται σε πολλές περιοχές του σώματος ή είναι εκτεταμένες.
  5. Υπάρχουν σημεία μόλυνσης.

Πρόγνωση της Νόσου

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια πάθηση με περιόδους έξαρσης και ύφεσης. Στα παιδιά, η πρόγνωση μπορεί να είναι καλή με τη σωστή θεραπεία και διαχείριση. Παρά το ότι δεν υπάρχει μόνιμη θεραπεία, πολλές περιπτώσεις παιδικής ψωρίασης μπορούν να ελεγχθούν αποτελεσματικά με κατάλληλη ιατρική φροντίδα και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Διαφορά στη Θεραπεία σε Σχέση με τους Ενήλικες

Οι θεραπευτικές επιλογές για παιδιά και μωρά διαφέρουν από αυτές των ενηλίκων λόγω της ευαισθησίας του παιδικού δέρματος και των διαφορετικών αναγκών ανάπτυξης. Οι πιο συνήθεις θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

  1. Τοπικές Κρέμες και Αλοιφές: Ενυδατικές κρέμες, κορτικοστεροειδή χαμηλής ισχύος και άλλα τοπικά φάρμακα χρησιμοποιούνται συχνά για τη μείωση της φλεγμονής και της απολέπισης.
  2. Φωτοθεραπεία: Η ελεγχόμενη έκθεση σε UVB φως μπορεί να βοηθήσει, αλλά χρησιμοποιείται με προσοχή λόγω του κινδύνου για το ευαίσθητο δέρμα των παιδιών.
  3. Ανοσοκατασταλτικά Φάρμακα: Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά η χρήση τους είναι περιορισμένη και με πολύ προσοχή λόγω των πιθανών παρενεργειών.

Αλλαγές στην Καθημερινότητα

Για την καλύτερη διαχείριση της ψωρίασης του παιδιού, οι γονείς μπορούν να κάνουν τις ακόλουθες αλλαγές στην καθημερινότητά του:

  1. Διατροφή: Υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά και ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής.
  2. Ενυδάτωση: Τακτική χρήση ενυδατικών κρεμών για την πρόληψη της ξηρότητας και του ερεθισμού.
  3. Αποφυγή Εκλυτικών Παραγόντων: Εντοπισμός και αποφυγή παραγόντων που προκαλούν εξάρσεις, όπως ορισμένα τρόφιμα, στρες ή τραυματισμοί του δέρματος.
  4. Εκπαίδευση και Υποστήριξη: Ενημέρωση του παιδιού για την κατάσταση και αν είναι απαραίτητο παροχή ψυχολογικής υποστήριξης για την αντιμετώπιση των συναισθηματικών επιπτώσεων της νόσου.

Η ψωρίαση σε παιδιά και μωρά μπορεί να είναι μια πρόκληση, αλλά με τη σωστή φροντίδα και διαχείριση, η ποιότητα ζωής του παιδιού μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά. Εάν έχετε αμφιβολίες ή ανησυχίες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με έναν εξειδικευμένο δερματολόγο.