e93a7649-cf4a-4f79-8a8f-3ea00cc2d644-1200x800.jpg

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει το δέρμα και προκαλεί την επιτάχυνση της ανάπτυξης των δερματικών κυττάρων. Η ψωρίαση οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που δρουν σε συνδυασμό, μεταξύ των οποίων γενετικοί, περιβαλλοντικοί και ανοσολογικοί παράγοντες.

  1. Γενετικοί παράγοντες: Υπάρχει ισχυρή γενετική συνιστώσα στην ψωρίαση. Αν και δεν είναι γνωστό το ακριβές γονίδιο που προκαλεί την ψωρίαση, πολλά γονίδια φαίνεται να εμπλέκονται, και οι οικογένειες με ιστορικό ψωρίασης έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν την πάθηση.
  2. Ανοσολογικοί παράγοντες: Η ψωρίαση θεωρείται αυτοάνοση διαταραχή, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα ίδια τα κύτταρα του σώματος, συγκεκριμένα στα δερματικά κύτταρα. Τα Τ-κύτταρα, ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων, ενεργοποιούνται λανθασμένα και προκαλούν φλεγμονή στο δέρμα και επιτάχυνση της παραγωγής των δερματικών κυττάρων κερατίνης.
  3. Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την ψωρίαση. Αυτοί περιλαμβάνουν λοιμώξεις (π.χ. στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις), τραύματα στο δέρμα (φαινόμενο Koebner), άγχος, κάπνισμα, αλκοόλ και ορισμένα φάρμακα (π.χ. β-αναστολείς, λίθιο).
  4. Ορμονικοί παράγοντες: Οι ορμονικές αλλαγές, όπως αυτές που συμβαίνουν κατά την εφηβεία ή την εμμηνόπαυση, μπορεί να επηρεάσουν την ψωρίαση.
  5. Κλιματικοί παράγοντες: Το κλίμα και οι εποχές του χρόνου μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ψωρίαση. Το κρύο και ξηρό κλίμα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, ενώ η έκθεση στον ήλιο μπορεί να τα βελτιώσει.
  6. Άγχος: Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ψωρίασης.
  7. Κάπνισμα: Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ψωρίασης και μπορεί να δυσκολέψει τη θεραπεία της.
  8. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ψωρίασης.

Η κατανόηση των ακριβών αιτιών της ψωρίασης εξακολουθεί να είναι αντικείμενο έρευνας, αλλά είναι σαφές ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικών προδιαθέσεων και περιβαλλοντικών παραγόντων παίζει κεντρικό ρόλο στην εμφάνιση και την εξέλιξη της νόσου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική. Ενώ οι παράγοντες που προανέφερα μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη ή την έξαρση της νόσου, δεν μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο.

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για σωστή διάγνωση και θεραπεία της πάθησης.

Κωνσταντίνος Σταματόπουλος - Δερματολόγος

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος