e93a7649-cf4a-4f79-8a8f-3ea00cc2d644-1200x800.jpg

Η ήπια ψωρίαση (ή “ψωρίαση ήπιας μορφής”) είναι μια μορφή της αυτοάνοσης αυτής δερματοπάθειας, που χαρακτηρίζεται από μικρές, κόκκινες, λεπιδώσεις πλάκες στο δέρμα. Αυτές οι κηλίδες, που ονομάζονται ψωριασικές πλάκες, μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, αλλά συχνότερα εντοπίζονται στα γόνατα, στους αγκώνες, στο τριχωτό της κεφαλής και στον κορμό. Η ήπια ψωρίαση ορίζεται συνήθως ως η παρουσία ψωριασικών πλακών που καλύπτουν λιγότερο από το 3% της επιφάνειας του σώματος.

Συμπτώματα της ήπιας ψωρίασης:

 • Κόκκινες, λεπιδώδεις κηλίδες (ψωριασικές πλάκες): Αυτές οι κηλίδες μπορεί να είναι ξηρές, κνησμώδεις ή επώδυνες.
 • Αργυρόχρωα (ασημί) ή λευκά λέπια στην επιφάνεια των πλακών.
 • Παχιά ή αλλοιωμένα νύχια με μικρές τρύπες ή αυλακώσεις ή νύχια που σπάνε εύκολα.
 • Ερυθρότητα, πόνος ή δυσκαμψία στις αρθρώσεις (ψωριασική αρθρίτιδα, η οποία είναι σπάνια παρούσα στην ήπια ψωρίαση).

Η ήπια ψωρίαση μπορεί να είναι μια ενοχλητική πάθηση, αλλά υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης που μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη των συμπτωμάτων και στον έλεγχο της νόσου.

Εάν ανησυχείτε ότι μπορεί να πάσχετε από ψωρίαση, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε δερματολόγο ειδικό στην ψωρίαση για να λάβετε μια διάγνωση και να συζητήσετε τις επιλογές θεραπείας.

Θεραπεία για την ήπια ψωρίαση:

Η θεραπεία για την ήπια ψωρίαση εστιάζεται στην μείωση των συμπτωμάτων και στην αποτροπή ανάπτυξης νέων πλακών. Ορισμένες συχνά εφαρμοζόμενες θεραπείες είναι οι παρακα΄τω:

 • Τοπικές θεραπείες: Αυτές οι θεραπείες εφαρμόζονται απευθείας στις ψωριασικές πλάκες και μπορεί να περιλαμβάνουν κρέμες, αλοιφές, λοσιόν ή σαμπουάν. Συχνά περιέχουν συστατικά όπως κορτικοστεροειδή, ρετινοειδή, καλσιποτριόλη ή ανθραλίνη.
 • Φωτοθεραπεία: Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιεί υπεριώδη ακτινοβολία για να επιβραδύνει την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος και να μειώσει τη φλεγμονή.
 • Συστηματικές θεραπείες: Αυτές οι θεραπείες λαμβάνονται από το στόμα ή χορηγούνται με ένεση και δρουν σε ολόκληρο το σώμα. Χρησιμοποιούνται συνήθως για πιο σοβαρές περιπτώσεις ψωρίασης, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμες και για την ήπια ψωρίαση που δεν ανταποκρίνεται σε τοπικές θεραπείες ή φωτοθεραπεία.

Εκτός από τις ιατρικές θεραπείες, υπάρχουν και ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της ήπιας ψωρίασης, όπως:

 • Διαχείριση του στρες: Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την ψωρίαση. Η εύρεση τρόπων για τη διαχείριση του στρες, όπως η άσκηση, η γιόγκα ή ο διαλογισμός, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των εξάρσεων.
 • Διατήρηση ενός υγιούς βάρους: Η παχυσαρκία μπορεί να επιδεινώσει την ψωρίαση και να προκαλέσει έξαρση της νόσου. Η απώλεια βάρους, εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματά σας.
 • Υγιεινή διατροφή: Μια υγιεινή διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής σας υγείας και μπορεί επίσης να ωφελήσει την ψωρίαση.
 • Αποφυγή καπνίσματος: Το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει την ψωρίαση. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματά σας και να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης πιο σοβαρών επιπλοκών.
 • Αποφυγή αλκοόλ: Το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει την ψωρίαση σε ορισμένους ανθρώπους. Εάν διαπιστώσετε ότι το αλκοόλ επιδεινώνει τα συμπτώματά σας, ίσως θελήσετε να το περιορίσετε ή να το αποφύγετε εντελώς.
 • Επαρκής ύπνος: Ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός για τη συνολική σας υγεία και μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της ψωρίασης.
 • Ενυδάτωση: Η ενυδάτωση του δέρματός σας με μια ενυδατική κρέμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ξηρότητας και του κνησμού.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η ψωρίαση είναι μια χρόνια πάθηση και δεν υπάρχει θεραπεία. Ωστόσο, με τη σωστή θεραπεία και αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορείτε να ελέγξετε τα συμπτώματά σας και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας.

Πηγές:

Ελληνική Δερματολογική Εταιρεία: https://www.edae.gr/home/

Κωνσταντίνος Σταματόπουλος - Δερματολόγος

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος