Diabetes-and-psoriasis-Banner-1200x395.jpg

Η πλήρης κατανόηση της αιτιολογίας της ψωρίασης παραμένει ασαφής, ωστόσο θεωρείται ότι σχετίζεται με αλληλεπιδράσεις γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Από την άλλη πλευρά, το ζάχαρο, ή γλυκόζη, αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού. Προέρχεται από τη διατροφή και ρυθμίζεται από την ορμόνη ινσουλίνη.

Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, ενδεχομένως να υφίσταται σύνδεση μεταξύ ψωρίασης και επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ακολουθούν ορισμένα από τα ευρήματα:

  • Αυξημένος Κίνδυνος Διαβήτη: Άτομα με ψωρίαση εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία. Μία μελέτη αποκάλυψε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη ήταν 11% υψηλότερος σε ασθενείς με ήπια ψωρίαση και 46% υψηλότερος σε ασθενείς με σοβαρή ψωρίαση σε σύγκριση με υγιείς συμμετέχοντες.
  • Αντίσταση στην Ινσουλίνη: Η ψωρίαση ενδεχομένως να συνδέεται με αντίσταση στην ινσουλίνη, κατάσταση όπου τα κύτταρα του οργανισμού δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στην ινσουλίνη, οδηγώντας σε υπεργλυκαιμία. Αυτό συμβαίνει επειδή η φλεγμονή που σχετίζεται με την ψωρίαση δύναται να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα του οργανισμού για αποτελεσματική χρήση της ινσουλίνης. Από την άλλη φαίνεται ότι και η αντίσταση στην ινσουλίνη και γενικότερα το μεταβολικό σύνδρομο, συντηρεί τις εξάρσεις της ψωρίασης, με αποτέλεσμα ένα φαύλο κύκλο.
  • Φλεγμονή: Τόσο η ψωρίαση όσο και ο διαβήτης συνδέονται με φλεγμονώδεις διεργασίες στον οργανισμό. Η χρόνια φλεγμονή δύναται να συμβάλει στην ανάπτυξη και των δύο παθήσεων. Η φλεγμονώδης αντίδραση στην ψωρίαση δύναται να επηρεάσει δυσμενώς τον μεταβολισμό της γλυκόζης και να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη.

Πώς μπορούν τα άτομα με ψωρίαση να διαχειριστούν τα επίπεδα σακχάρου τους;

Εκτός από τις γενικές συμβουλές που προαναφέρθηκαν, υπάρχουν και άλλα μέτρα που μπορούν να λάβουν τα άτομα με ψωρίαση για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου τους:

  • Επιλογή Θεραπείας Ψωρίασης: Ορισμένες θεραπείες για την ψωρίαση, όπως τα βιολογικά φάρμακα, δύναται παράλληλα να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να συμβάλουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Συζητήστε με το δερματολόγο σας για τις διαθέσιμες επιλογές θεραπείας και ποια είναι η καταλληλότερη για εσάς.
  • Παρακολούθηση Σακχάρου στο Αίμα: Τα άτομα με ψωρίαση, ιδιαίτερα εκείνα με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, θα πρέπει να παρακολουθούν τακτικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους στο σπίτι ή σε μικροβιολόγο.
  • Συνεργασία με την Ιατρική Ομάδα: Η στενή συνεργασία του ασθενούς με τον δερματολόγο, με ενδοκρινολόγο και διατροφολόγο αλλά και η συνεργασία των ειδικών αυτών μεταξύ τους, θα αντιμετωπίσει την κατάσταση ολιστικά και αποτελεσματικά.

Συμπέρασμα:

Η σχέση μεταξύ ψωρίασης και σακχάρου στο αίμα είναι περίπλοκη και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. Εντούτοις, τα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η ψωρίαση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη και να επηρεάσει αρνητικά τον μεταβολισμό της γλυκόζης.

Είναι σημαντικό τα άτομα με ψωρίαση να λαμβάνουν μέτρα για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου τους, όπως:

  • Υιοθέτηση υγιεινής διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους
  • Τακτική άσκηση
  • Διακοπή καπνίσματος
  • Αποτελεσματική θεραπεία για την ψωρίαση
  • Τακτική παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
  • Συνεργασία με την ιατρική ομάδα

Η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή θεραπεία τόσο της ψωρίασης όσο και του διαβήτη μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής και να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών.

Πηγές:

National Psoriasis Foundation

 

Κωνσταντίνος Σταματόπουλος - Δερματολόγος

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος