fbpx

Ροδόχρους Νόσος: Συχνές ερωτήσεις (FAQ)

faq-1200x504.jpg

Συχνές ερωτήσεις για τη ροδόχρου νόσο

τομέας εξειδίκευσης του ιατρείου

  1. Τι προκαλεί τη ροδόχρου νόσο;
    Αν και η ακριβής αιτία της ροδόχρου δεν είναι γνωστή, πιστεύεται σήμερα ότι οφείλεται σε δυσλειτουργία των αγγείων και λεμφαγγείων του προσώπου, φλεγμαίνουν και διογκώνονται εύκολα λόγω διαφόρων περιβαλλοντικών και άλλων παραγόντων και κάνουν το δέρμα να φαίνεται κόκκινο. Οι φλύκταινες και οι βλατίδες της ροδόχρου (τα σπυράκια δηλαδή), οφείλονται στην αυξημένη ροή του αίματος, σε βακτήρια και παράσιτα, το λεγόμενο
  2. Είναι η ροδόχρους νόσος κολλητική;
    Όχι. Αν και μικροοργανισμοί παίζουν ρόλο στην παθογένειά της, η ροδόχρους νόσος δε μεταδίδεται. Ο λόγος είναι ότι οι μικροοργανισμοί αυτοί υπάρχουν στο δέρμα σχεδόν όλων των ανθρώπων. Τα αντιβιοτικά μειώνουν τον αριθμό τους και βελτιώνουν τα συμπτώματα της πάθησης.
  3. Πόσο διαρκεί η νόσος;
    Η ροδόχρους είναι μια χρόνια νόσος με εξάρσεις και υφέσεις. Σκοπός μας είναι με τις υπάρχουσες θεραπείες αλλά και αποφεύγοντας τους εκλυτικούς παράγοντες να αυξήσουμε όσο το δυνατόν τις περιόδους ύφεσης στις οποίες ο ασθενής δεν έχει συμπτώματα από την πάθηση. Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις εξάρσεις της νόσου εντελώς.
  4. Είναι η ροδόχρους νόσος κληρονομική;
    Πιθανώς. Αν και ακόμα δεν έχουν εξηγηθεί πιθανοί κληρονομικοί παράγοντες που μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο φαίνεται ότι οι μισοί περίπου ασθενείς με ροδόχρου έχουν γονιό που πάσχει από την ίδια πάθηση. Πιστεύουμε λοιπόν ότι η κληρονομικότητα μάλλον παίζει κάποιο ρόλο. Αυτό φυσικά δε σημαίνει απαραίτητα ότι αν έχετε ροδόχρου νόσο θα την κληρονομήσετε στο παιδί σας.
  5. Τι είναι η προροδόχρους νόσος;
    Πρόκειται για το στάδιο 0 που είδαμε παραπάνω. Το πρόσωπο κοκκινίζει μόνο όταν υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες περιβαλλοντικοί, ψυχολογικοί κλπ., ενώ υπάρχουν φάσεις κατά τις οποίες το δέρμα είναι απόλυτα φυσιολογικό. Πολλοί ασθενείς με προροδόχρου νόσο παραμένουν στο στάδιο αυτό για χρόνια ή και για πάντα.
  6. Πώς γίνεται η διάγνωση της ροδόχρου νόσου;
    Η διάγνωση είναι κλινική. Δηλαδή ο ιατρός εξετάζει το δέρμα σας, παίρνει ιστορικό και θέτει την πιθανότητα για ροδόχρου νόσο. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής αξιόπιστη εργαστηριακή εξέταση αιματολογική ή ιστολογική που να θέτει τη διάγνωση με σχεδόν 100% σιγουριά.
  7. Ποιοι είναι οι εκλυτικοί παράγοντες;
    Αν και ο καθένας έχει διαφορετικούς παράγοντες που επιδεινώνουν τη νόσο, οι συχνότεροι είναι τροφές όπως καυτερά, πικάντικα, ορισμένα φρούτα και λαχανικά όπως η μπανάνα, το σπανάκι, το καρπούζι και η μελιτζάνα, το αλκοόλ, ο ήλιος, μακροχρόνια έκθεση σε ζέστη όπως καυτό μπάνιο και σάουνα, το στρες, η έντονη άσκηση και άλλα.
  8. Χειροτερεύει η ροδόχρους νόσος όσο περνάει ο καιρός;
    Αν και δεν μπορούμε να πούμε ακόμη με σιγουριά, φαίνεται ότι όταν η ροδόχρους νόσος παραμένει χωρίς θεραπεία σταδιακά επιδεινώνεται. Το πόσο γρήγορα επιδεινώνεται εξαρτάται από τον κάθε ασθενή. Άλλοι ανέφεραν ότι χωρίς θεραπεία περνάει η νόσος στο επόμενο στάδιο μέσα σε 1 με 2 χρόνια, άλλοι παραμένουν στο ίδιο στάδιο για πολλά χρόνια. Το σίγουρο είναι ότι με την κατάλληλη θεραπεία σταματά ή επιβραδύνεται σημαντικά η εξέλιξη της νόσου.
  9. Επηρεάζει μόνο το δέρμα;
    Σε κάποιες περιπτώσεις επηρεάζει και τα μάτια, οπότε μιλάμε και για οφθαλμική ροδόχρου νόσο οπότε απαιτεί άμεση θεραπεία. Όταν προσβάλλονται τα μάτια ο ασθενής νιώθει ξηρότητα, αίσθημα ξένου σώματος, μπορεί να εμφανιστεί βλεφαρίτιδα κλπ.. Η οφθαλμική ροδόχρους νόσος μπορεί να υπάρχει σε συνδυασμό με την δερματική ή ανεξάρτητη από αυτήν.
  • Σε ποιον ιατρό να απευθυνθώ;
    Υπεύθυνος για την αντιμετώπιση της ροδόχρους νόσου είναι ο δερματολόγος. Βρείτε έναν δερματολόγο που εμπιστεύεστε και συνεργαστείτε μαζί του. Να έχετε υπομονή καθώς η θεραπεία χρειάζεται χρόνο, συχνά μήνες, πριν αποδώσει. Σε περίπτωση που επηρεάζονται και τα μάτια, πρέπει να συμβουλευτείτε και οφθαλμίατρο.
  • Μπορούν και τα παιδιά να εμφανίζουν ροδόχρου νόσο;
    Αν και σπάνια, μπορούν. Μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν ροδόχρου νόσο έχουν παιδιά με γονείς που έχουν την πάθηση, ενώ συχνά στα παιδιά η οφθαλμική ροδόχρους είναι η πρώτη εκδήλωση της πάθησης.
  • Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω ροδόχρου νόσο ή ακμή;
    Πολλές φορές τα συμπτώματα μοιάζουν. Η ακμή όμως δεν έχει σχέση με τους εκλυτικούς παράγοντες της ροδόχρου νόσου (τροφές, ψυχολογικοί παράγοντες κλπ.). Ακόμα στην ακμή αν παρατηρήσετε προσεκτικά θα δείτε κλειστούς και ανοιχτούς φαγέσωρες, τα λεγόμενα μαύρα και άσπρα στίγματα αλλά πιθανώς και κύστεις που δεν υπάρχουν στη ροδόχρου νόσο.
  • Μπορεί να έχω και ροδόχρου νόσο και ακμή;
    Συμβαίνει σπάνια αλλά ναι. Μπορεί ταυτόχρονα να υπάρχουν και οι δύο παθήσεις με κοκκίνισμα που έρχεται και φεύγει, σπυράκια και κύστεις ακμής, κλειστούς και ανοιχτούς φαγέσωρες. Η διάγνωση τότε είναι πιο δύσκολη και χρειάζεται συνήθως έναν πιο έμπειρο δερματολόγο αλλά οι θεραπείες πολλές φορές αλληλοεπικαλύπτονται. Η θεραπεία δηλαδή για την ακμή βοηθά τη ροδόχρου και το αντίθετο.
  • Τι σχέση έχει η ροδόχρους νόσος με το αλκοόλ;
    Παλαιότερα πιστεύονταν ότι κόκκινο πρόσωπο και πρησμένη μύτη συνεπάγεται με αλκοολισμό. Σήμερα γνωρίζουμε ότι πρόκειται για τη ροδόχρου νόσο. Το αλκοόλ είναι πράγματι εκλυτικός παράγοντας της νόσου, δεν είναι όμως ο μοναδικός. Υπάρχουν πολλοί ασθενείς που δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ και παρόλα αυτά έχουν ρινόφυμα.
  • Έχω πρησμένη μύτη, τι μπορώ να κάνω γι αυτό;
    Το στάδιο ΙΙΙ της ροδόχρου νόσου συνδέεται με εμφάνιση φυμάτων. Πρόκειται για όζους (πρηξίματα) στη μύτη, τα αυτιά, το μέτωπο και αλλού. Συνήθως χρειάζεται χειρουργική θεραπεία καθώς οι κρέμες και τα χάπια βοηθούν μόνο ελάχιστα.
  • Είναι τα συμπτώματα της ροδόχρου πάντα συμμετρικά;
    Συνήθως ναι. Σε σπάνιες περιπτώσεις εμφανίζονται ασύμμετρα, μπορεί δηλαδή το κοκκίνισμα ή τα σπυράκια να εμφανιστούν στο ένα μάγουλο μόνο. Τότε πιστεύεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο το παράσιτο Demodex, οπότε και δίνεται αντίστοιχη θεραπεία με αντιβιοτικό σε κρέμα ή σε χάπια.
  • Η ροδόχρους συνδέεται με ξερό ή λιπαρό δέρμα;
    Συνήθως οι ασθενείς με ροδόχρου έχουν ξερό δέρμα που απολεπίζεται τουλάχιστον στην περιοχή που εμφανίζεται η νόσος. Η ξηρότητα οφείλεται συνήθως στην φλεγμονή. Καθώς οι περισσότερες θεραπείες για την πάθηση ξεραίνουν περισσότερο το δέρμα, καλό είναι να συνδυάζονται με κατάλληλη ενυδατική κρέμα. Άλλοι πάλι ασθενείς έχουν λιπαρό δέρμα, κυρίως στο μέτωπο και τη μύτη. Συζητήστε την κατάλληλη αγωγή με τον δερματολόγο σας.
  • Τι είναι η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και τι σχέση έχει με τη ροδόχρου νόσο;
    Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι μια συχνή δερματοπάθεια που εμφανίζεται με κίτρινο ή κόκκινο λέπι στο κεφάλι (πιτυρίδα), πίσω από τα αυτιά, και τα βλέφαρα. Σπάνια το λέπι εμφανίζεται και γύρω από τη μύτη οπότε και μπλέκεται με την ροδόχρου. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι δύο παθήσεις συνυπάρχουν οπότε και απαιτείται συνδυασμός θεραπειών.
  • Είναι η ροδόχρους νόσος αλλεργία;
    Όχι, δεν έχει καμία σχέση με αλλεργία. Πρόκειται για διαφορετικές παθήσεις. Οι εκλυτικοί παράγοντες δεν προκαλούν τα συμπτώματα αλλεργικά αλλά με άλλους μηχανισμούς. Αλλεργικά τεστ και αντιαλλεργικά φάρμακα δεν έχουν θέση στη ροδόχρου νόσο.
  • Τι είναι ο λύκος και τι σχέση έχει με τη ροδόχρου νόσο;
    Ο λύκος είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα με πολλές εκδηλώσεις. Μία από αυτές μπορεί να είναι το λεγόμενο εξάνθημα πεταλούδας, κοκκίνισμα δηλαδή στη μύτη και τα μάγουλα. Όπως φαντάζεστε μοιάζει πολύ με το εξάνθημα της ροδόχρου νόσου οπότε και η διαφοροδιάγνωση μεταξύ των δύο αυτών ασθενειών μπορεί να είναι κλινικά δύσκολη. Υπάρχουν αρκετοί ασθενείς που για χρόνια δοκίμαζαν ανεπιτυχώς θεραπείες για τη ροδόχρου νόσο, ενώ τελικά είχαν λύκο. Ο λύκος έχει χαρακτηριστικές εξετάσεις αίματος καθώς και χαρακτηριστική ιστοπαθολογική εικόνα. Με ειδική εξέταση αίματος ή με βιοψία δέρματος τίθεται η διάγνωση με σιγουριά.
  • Έχει σχέση ο καρκίνος του δέρματος με τη ροδόχρου;
    Όχι, δεν υπάρχουν έρευνες που να δείχνουν ότι η ροδόχρους νόσος αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Παρόλα αυτά δεν τον αποκλείουν κιόλας. Οπότε αν παρατηρήσετε μια κόκκινη περιοχή στο πρόσωπο, τα αυτιά ή τα χέρια σας με σαγρέ, τραχιά επιφάνεια που δεν βελτιώνεται με τον καιρό επισκεφτείτε καλύτερα τον δερματολόγο σας.
  • Πρέπει να συνεχίσω την θεραπεία για πάντα; Πρέπει να βάζω κρέμες για όλη μου τη ζωή;
    Οι πιο επιθετικές θεραπείες όπως για παράδειγμα αυτές με χάπια διαρκούν λίγους μήνες. Οι θεραπευτικές κρέμες εφαρμόζονται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, με διαλείμματα ίσως και χρόνια. Πάντα θα πρέπει να χρησιμοποιείτε κατάλληλο καθαριστικό και ενυδατική. Σε φάσεις έξαρσης θα χρειάζεστε και πάλι για σύντομο χρονικό διάστημα και κάποια θεραπευτική κρέμα.
  • Ακολούθησα τη θεραπεία, έφυγε η ερυθρότητα και τα σπυράκια, έμειναν όμως ευρυαγγείες, τι να κάνω;
    Είναι αρκετά συχνό όταν υποχωρεί η ερυθρότητα να φαίνονται τα μικρά επιφανειακά αγγεία του δέρματος, οι ευρυαγγείες. Οι θεραπείες με κρέμες και χάπια δεν έχουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Για τις ευρυαγγείες η ιδανική θεραπεία είναι το laser και το έντονο παλμικό φως (IPL).
  • Πρέπει να βάζω αντηλιακό ακόμα και το χειμώνα;
    Απαραίτητα! Το 80% περίπου της ηλιακής ακτινοβολίας διαπερνά τα σύννεφα και δρα βλαπτικά στο δέρμα. Ο ήλιος είναι εξάλλου από τους σημαντικότερους εκλυτικούς παράγοντες της ροδόχρου νόσου. Κάντε το συνήθεια κάθε πρωί να βάζετε αντηλιακό. Εναλλακτικά προτιμήστε ενυδατικές κρέμες ή προϊόντα makeup που έχουν ήδη αντηλιακό.
  • Εμφανίζεται μόνο στο πρόσωπο;
    Όχι. Αν και οι συχνότερη θέση εμφάνισης είναι πράγματι το πρόσωπο, η ροδόχρους νόσος μπορεί να εμφανιστεί στο στήθος, στα αυτιά, το λαιμό και την πλάτη. Στις περιοχές αυτές μπορεί να εμφανιστεί απλά ερύθημα, φλύκταινες ή και φύματα.
  • Έχει σχέση η εμμηνόπαυση με τη ροδόχρου νόσο;
    Μάλλον ναι. Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στη γυναίκα κατά την εμμηνόπαυση φαίνεται ότι επιδεινώνουν την εμφάνιση της νόσου.
  • Αν έχω ροδόχρου νόσο απαγορεύεται να πιω αλκοόλ;
    Το αλκοόλ και κυρίως το κόκκινο κρασί είναι από τους συχνότερους εκλυτικούς παράγοντες. Παρόλα αυτά υπάρχουν ασθενείς με ροδόχρου νόσο στους οποίους δεν έχει καμία επίδραση. Ακόμα και αν δεν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία η κατανάλωση αλκοόλ δεν απαγορεύεται υπό την έννοια ότι θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία σας. Πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι πιθανώς να προκαλέσει έξαρση της νόσου, οπότε καλό είναι να έχετε μέτρο. Συμπληρωματικά μπορείτε λίγες ώρες πριν από μια κοινωνική εκδήλωση να χρησιμοποιήσετε ζελέ με τρυγική βριμονιδίνη που μπορεί να προλάβει έξαρσή της.
  • Αν έχω ροδόχρου νόσο απαγορεύεται η έντονη άσκηση;
    Η άσκηση είναι απαραίτητη για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Τα οφέλη της είναι πολλαπλά. Η έντονη άσκηση για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί πράγματι να προκαλέσει έξαρση της νόσου. Καλό είναι οπότε να εναλλάσσετε περιόδους έντονης άσκησης με περιόδους χαλαρής. Προσπαθήστε να γυμνάζεστε σε δροσερό περιβάλλον. Ιδανική για ασθενείς με ροδόχρου νόσο είναι η κολύμβηση κατά την οποία διατηρείται η θερμοκρασία του δέρματος χαμηλή.
  • Υπάρχει κίνδυνος από τη μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών;
    Τα αντιβιοτικά σε κρέμες έχουν ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες και δεν απορροφώνται σχεδόν καθόλου συστηματικά στο αίμα. Είναι από τις πλέον ακίνδυνες θεραπείες ακόμα και όταν χορηγούνται για πολλούς μήνες. Τα αντιβιοτικά σε χάπια δίνονται συνήθως για τη ροδόχρου νόσο σε πολύ μικρότερες ποσότητες από ότι κανονικά. Οι ανεπιθύμητες ενέργειές τους έτσι μειώνονται. Γενικά είναι πολύ καλά ανεκτές θεραπείες και δεν χάνουν τη δραστικότητά τους παρά τη μακροχρόνια χρήση τους.
  • Πρέπει να εφαρμόζω τη θεραπεία ακόμα και όταν δεν έχω συμπτώματα;
    Δεν είναι απαραίτητο. Κανονικά η απλή, καθημερινή περιποίηση του δέρματος με κατάλληλο καθαριστικό και ενυδατική αρκεί. Έρευνες έδειξαν όμως ότι ασθενείς που χρησιμοποιούσαν τακτικά την θεραπευτική τους κρέμα ακόμα και όταν δεν είχαν συμπτώματα παρέμενα πολύ περισσότερο καιρό χωρίς έξαρση της νόσου.
  • Μπορώ να κάνω Botox, peelings ή άλλες αισθητικές επεμβάσεις;
    Καλό είναι να αποφεύγονται επεμβάσεις που αυξάνουν τη θερμοκρασία του δέρματος όπως τα peelings και η δερματοαπόξεση. Άλλες επεμβάσεις όπως η έγχυση βουτιλικής τοξίνης (πχ. botox), τα εμφυτεύματα και τα νήματα μπορούν να εφαρμόζονται άφοβα. Καλύτερα ενημερώστε τον δερματολόγο σας πριν από κάθε επέμβαση για την πάθησή σας.
  • Μπορώ να κάνω αποτρίχωση με laser;
    Τα περισσότερα laser αυξάνουν τη θερμοκρασία του δέρματος οπότε καλό είναι να αποφεύγονται. Αν και λιγότερο αποτελεσματική, η αποτρίχωση με έντονο παλμικό φως (IPL) όχι μόνο δεν προκαλεί έξαρση της νόσου, αλλά βελτιώνει την εμφάνισή της.
  • Μπορώ να χρησιμοποιήσω κρέμες κορτιζόνης;
    Όχι. Η κορτιζόνη αντενδεικνύεται στις περισσότερες μορφές ροδόχρου νόσου. Ενώ παρέχει άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα, η χρήση της απαγορεύεται καθώς μακροπρόθεσμα κάνει το δέρμα πιο λεπτό με αποτέλεσμα να φαίνονται περισσότερο οι ευρυαγγείες. Μετά από μακροχρόνια χρήση το δέρμα εξαρτάται πλέον από την κορτιζόνη και ο ασθενής δεν μπορεί πλέον να τη διακόψει. Όταν σταματά τη χρήση της εμφανίζεται το φαινόμενο rebound, τα συμπτώματα δηλαδή επιστρέφουν και μάλιστα ακόμη χειρότερα από ότι πριν.
  • Το καλοκαίρι το πρόσωπό μου είναι φυσιολογικό και τα συμπτώματα ξαναγυρνάνε το φθινόπωρο. Είναι φυσιολογικό;
    Το καλοκαίρι όταν το χρώμα του δέρματός μας γίνεται πιο σκούρο, η ερυθρότητα κρύβεται οπότε πολλοί νομίζουν ότι ο ήλιος πράγματι βοηθάει. Οι βλάβες όμως από την ηλιακή ακτινοβολία γίνονται και πάλι ορατές το φθινόπωρο όταν το μαύρισμα υποχωρεί και το δέρμα μας είναι σε ακόμα χειρότερη κατάσταση από ότι πριν τις διακοπές. Προσοχή λοιπόν, το καλοκαίρι χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό.
  • Μπορώ να χρησιμοποιώ αντιγηραντικές κρέμες;
    Κάποιες είναι καλά ανεκτές ενώ άλλες όχι. Κρέμες οι οποίες ερεθίζουν έντονα το δέρμα πρέπει να αποφεύγονται καθώς προκαλούν φλεγμονή. Άλλες δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα. Μπορείτε να δοκιμάσετε σε μια μικρή περιοχή του προσώπου ή στο λαιμό ώστε να δείτε αν το δέρμα σας την δέχεται καλά. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι δερματολόγοι συμφωνούν ότι η καλύτερη αντιγηραντική κρέμα είναι ένα καλό αντηλιακό.
  • Έχω στομαχικά προβλήματα. Μπορεί να οφείλονται στη ροδόχρου νόσο;
    Να οφείλονται σε αυτή όχι. Αντίστροφα κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ένα μικρόβιο που συχνά προκαλεί στομαχικά ενοχλήματα μέχρι και έλκος, μπορεί να επιδεινώσει την εμφάνιση της ροδόχρου νόσου λόγω της γενικευμένης φλεγμονής που προκαλεί. Καλό είναι να επισκεφτείτε γαστρεντερολόγο.
  • Έχω διάφορες κρέμες, με τι σειρά τις χρησιμοποιώ;
    Αρχικά καθαρίστε το πρόσωπό σας με κατάλληλο καθαριστικό. Έπειτα βάλτε τη θεραπευτική κρέμα, περιμένετε μέχρι να απορροφηθεί και μετά την ενυδατική. Αν η ενυδατική σας κρέμα δεν έχει αντηλιακό βάλτε το στο τέλος. Την ενυδατική κρέμα ή το αντηλιακό μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως βάση
  • Όταν είμαι στην δουλειά έχω έξαρση της νόσου. Μπορεί να φταίει ο υπολογιστής;
    Κάποιες οθόνες υπολογιστή παράγουν ελάχιστη υπεριώδη ακτινοβολία. Θεωρείται όμως σχεδόν απίθανο να μπορεί να προκαλέσει έξαρση των συμπτωμάτων. Συνήθως φταίει κάτι άλλο στο περιβάλλον όπως το στρες, ο καφές ή πηγές θερμότητας όπως καλοριφέρ ή λάμπες γραφείου.
  • Βοηθάει το laser και στα σπυράκια της ροδόχρου ή μόνο στο κοκκίνισμα;
    Το laser και το έντονο παλμικό φως βοηθούν κυρίως στην ερυθρότητα, το κοκκίνισμα δηλαδή της ροδόχρου νόσου ενώ οι κρέμες και τα χάπια βοηθούν κυρίως στις φλύκταινες, τα σπυράκια δηλαδή της νόσου. Κάποια laser όπως το CO2 χρησιμοποιούνται χειρουργικά για την αντιμετώπιση των φυμάτων της πάθησης.
  • Τι δείκτη προστασίας πρέπει να έχει το αντηλιακό μου;
    Το χειμώνα αρκεί συνήθως δείκτης προστασίας 15, ιδανικά όμως 30, ενώ το καλοκαίρι προτιμάμε υψηλότερο δείκτη προστασίας, τουλάχιστον 30 καλύτερα όμως Σημαντικό είναι το αντηλιακό να είναι ευρέος φάσματος δηλαδή να προστατεύει τόσο από UVA όσο και από UVB.
  • Το δέρμα μου είναι σκούρο και μαυρίζω εύκολα, χρειάζομαι παρόλα αυτά αντηλιακό;
    Ναι! Η επιβλαβής ακτινοβολία επιδρά στο δέρμα άσχετα από το χρώμα του. Μπορεί το σκούρο δέρμα να μην καίγεται τόσο εύκολα, δεν παύει όμως να δέχεται και αυτό την ενέργεια της ακτινοβολίας με ότι αυτή συνεπάγεται.
  • Αφού ο ήλιος είναι επιβλαβής για τη ροδόχρου, μήπως το σολάριουμ είναι καλύτερη επιλογή;
    Τα σολάριουμ εκπέμπουν ίση UVA ακτινοβολία με τον ήλιο. Η χρήση τους σχετίζεται με πολλά δερματολογικά προβλήματα ενώ είναι γνωστό ότι αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Η Αυστραλία πρώτη απαγόρευσε τη χρήση τους. Αποφύγετέ τα.
  • Μπορώ να πιω καφέ ή τσάι;
    Φαίνεται ότι ο καφές χειροτερεύει την εμφάνιση της ροδόχρου σε ορισμένους ασθενείς. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να αποφεύγετε να τον πίνεται καυτό καθώς το ερύθημα του προσώπου χειροτερεύει. Το τσάι φαίνεται ότι είναι λίγο καλύτερα ανεκτό από τον καφέ, εξαρτάται όμως μάλλον από την περιεκτικότητά του σε καφεΐνη.
  • Έχει σχέση η εγκυμοσύνη με τη ροδόχρου νόσο;
    Φαίνεται πως ναι. Αν και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής μελέτες που να συνδέουν την εγκυμοσύνη με την πάθηση πιθανολογείται ότι οι ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν κατά τη διάρκειά της μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο. Άλλες ασθενείς αναφέρουν ότι το δέρμα τους βελτιώθηκε όταν ήταν έγκυες ενώ άλλες ισχυρίζονται το αντίθετο.
  • Έχει σχέση ο θυρεοειδής και η ροδόχρους νόσος;
    Αν και δεν υπάρχουν μελέτες που να το αποδεικνύουν πιθανώς να σχετίζονται. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος στα μικρά αγγεία, οπότε θεωρείται πιθανό να έχουν κάποιο ρόλο στην παθογένεια της ροδόχρου. Κάποιοι ασθενείς ανέφεραν ότι όταν ο θυρεοειδής τους ρυθμίστηκε καλά, τα συμπτώματα στο πρόσωπό τους υποχώρησαν.
  • Μπορεί η ροδόχρους νόσος να προκαλείται από φάρμακα που παίρνω;
    Πολλά φάρμακα έχουν σχετιστεί με έξαρση της ροδόχρου νόσου. Τα συχνότερα είναι αντιυπερτασικά, η κυκλοσπορίνη, η ιντερφερόνη, κάποια παυσίπονα και κάποια αντιβιοτικά.
  • Μπορεί το άγχος να χειροτερέψει τη νόσο;
    Φυσικά. Το άγχος είναι από τους συχνότερους εκλυτικούς παράγοντες της ροδόχρου νόσου. Αυξάνει την μικροκυκλοφορία του προσώπου και οδηγεί σε ερύθημα.
  • Παίρνω χάπια ισοτρετινοΐνης για τη ροδόχρου νόσο. Μπορώ να μείνω έγκυος;
    Όχι! Η ισοτρετινοΐνη είναι τερατογόνος ουσία. Απαγορεύεται να μείνετε έγκυος όσο παίρνετε την αγωγή αλλά και ένα μήνα μετά τη διακοπή της. Όσο λαμβάνετε τη θεραπεία πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμόζετε μέθοδο αντισύλληψης. Αν μείνετε έγκυος όσο λαμβάνεται ισοτρετινοΐνη ενδείκνυται διακοπή της κύησης.
  • Έχει σχέση η ισταμίνη και οι τροφές πλούσιες σε ισταμίνη με τη ροδόχρου νόσο;
    Φαίνεται πως ναι. Τροφές όπως τα παλαιωμένα τυριά, η μπύρα, το ξύδι και κονσέρβες ψαριών σε πολλούς ασθενείς προκαλούν έξαρση της νόσο και καλό είναι να αποφεύγονται.
  • Τι είναι η αλκαλική δίαιτα και πώς μπορεί να βοηθήσει στη νόσο;
    Η αλκαλική δίαιτα στηρίζεται σε τροφές που παράγουν αλκαλικά μετά την πέψη τους όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια. Πιστεύεται ότι διατροφή πλούσια σε αυτές τις τροφές κάνει το pH του σώματός μας πιο αλκαλικό με θετικές επιδράσεις στην υγεία, μεταξύ των οποίων και η εμφάνιση του δέρματος. Η θεωρεία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από έρευνες.
  • Νιώθω ότι η πάθηση με έχει επηρεάσει πολύ ψυχολογικά. Τι να κάνω;
    Πολλοί είναι οι ασθενείς που βρίσκονται στη θέση σας. Σύμφωνα με έρευνες η ροδόχρους μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, κοινωνική απομόνωση, έλλειψη αυτοπεποίθησης και άγχος. Το άγχος μπορεί με τη σειρά του να χειροτερέψει την εμφάνιση της νόσου οπότε και οδηγούμαστε σε φαύλο κύκλο. Μη διστάσετε να επισκεφτείτε ψυχολόγο, ή άλλο επαγγελματία ψυχικής υγείας ώστε να σας βοηθήσει να σπάσετε τον κύκλο.
  • Έκοψα το κάπνισμα και η ροδόχρους νόσος χειροτέρεψε.
    Πράγματι έχει παρατηρηθεί από κάποιους ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να επιδεινώσει την πάθηση. Ίσως οφείλεται στη νικοτίνη που δρα ως αγγειοσυσταλτικός παράγοντας, είτε στο στρες που προκαλεί η στέρησή της. Σε κάθε περίπτωση η διακοπή του καπνίσματος είναι πολύ πιο σημαντική για την υγεία σας. Δώστε έμφαση στην θεραπεία σας και τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν.
  • Πόσο χρειάζεται η θεραπεία για να δω αποτέλεσμα;
    Οι θεραπεία της ροδόχρου είναι δυστυχώς μακροχρόνια. Τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται συνήθως μετά τις πρώτες 2 με 3 εβδομάδες θεραπείας. Δώστε χρόνο σε κάθε θεραπευτικό σχήμα ώστε να ξέρετε αν βοήθησε ή όχι.
  • Ακολουθώ ομοιοπαθητική και δεν θέλω να χρησιμοποιήσω φάρμακα. Τι να κάνω;
    Μπορείτε να δοκιμάσετε εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας όπως η ομοιοπαθητική, δεν υπάρχουν όμως μελέτες που να έδειξαν ότι βοηθούν. Σε κάθε περίπτωση η ροδόχρους νόσος δεν είναι πάθηση απειλητική για την ζωή οπότε έχετε κάποια περιθώρια για πειραματισμούς. Η μόνη περίπτωση που απαιτεί άμεση θεραπεία είναι η οφθαλμική ροδόχρους νόσος η οποία αν μείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια της όρασης.
  • Βοηθά η δίαιτα χωρίς γλουτένη;
    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να έχουν συνδέσει τη γλουτένη με τη ροδόχρου νόσο. Υπάρχουν όμως αναφορές από λίγους ασθενείς που ισχυρίζονται ότι τα συμπτώματά τους βελτιώθηκαν όταν σταμάτησαν να καταναλώνουν προϊόντα με αυτήν. Καλό είναι να έχετε υπόψιν ότι προϊόντα με γλουτένη όπως τα δημητριακά είναι πλούσια σε άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αποτελούν βασικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής εδώ και πολλά χρόνια.
  • Θέλω να φτιάξω τα δικά μου σπιτικά καλλυντικά για τη ροδόχρου νόσο. Τι πρέπει να προσέξω;
    Τα συχνότερα συστατικά των σπιτικών καλλυντικών για την πάθηση είναι η αλόη, το εκχύλισμα από πράσινο τσάι και από βρώμη. Αποφύγετε ερεθιστικές ουσίες που πιθανώς να προκαλέσουν φλεγμονή στο δέρμα αλλά και ουσίες όπως εκχυλίσματα εσπεριδοειδών που μπορεί να δράσουν ως εκλυτικοί παράγοντες.
  • Ο ιατρός μου συνέστησε μια κρέμα αλλά διάβασα στο διαδίκτυο ότι σε πολλούς επιδείνωσε την νόσο.
    Πράγματι κάποιες από τις θεραπευτικές κρέμες που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση της ροδόχρου νόσου μπορεί να έχουν ως ανεπιθύμητη ενέργεια ερεθισμό και επιδείνωση των συμπτωμάτων. Παρόλα αυτά ο μόνος τρόπος για να το διαπιστώσετε είναι να το δοκιμάσετε, αρχικά καλύτερα σε μια μικρή περιοχή. Κάποιες κρέμες μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό για 2-3 μέρες ο οποίος όμως βελτιώνεται όσο περνά ο καιρός. Σε κάθε περίπτωση αν κάτι δεν πάει καλά ρωτήστε τον ιατρό σας.
  • Μπορεί η πάθηση να επηρεάσει τα εσωτερικά μου όργανα και την υγεία μου ή είναι καθαρά αισθητικό θέμα;
    Η ροδόχρους νόσος παραμένει περιορισμένη στο δέρμα. Η σοβαρότερη μορφή της είναι η οφθαλμική, η οποία όμως αντιμετωπίζεται. Αν ακολουθήσετε σωστή αγωγή δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο την σωματική σας υγεία.
  • Πώς μπορώ να ξέρω ποια καλλυντικά ανέχεται το δέρμα μου και ποια όχι;
    Δυστυχώς όσοι έχουν ροδόχρου νόσο ανέχονται λίγα και επιλεγμένα προϊόντα περιποίησης. Γενικά αποφύγετε ερεθιστικές και επιθετικές κρέμες. Ρωτήστε στο φαρμακείο αν έχουν δείγματα να σας δώσουν, ώστε να δοκιμάσετε την κρέμα πριν την αγοράσετε. Πρακτικά αν δεν δοκιμάσετε ένα προϊόν δεν θα ξέρετε αν είναι καλά ανεκτό.
  • Πρέπει να προσέξω ποιο σαμπουάν χρησιμοποιώ;
    Πολλά σαμπουάν ερεθίζουν το δέρμα και προκαλούν έξαρση της νόσου. Όταν ξεπλένετε το σαμπουάν, έρχεται αναπόφευκτα σε επαφή με το δέρμα και αφήνει υπολείμματα σε αυτό. Ακόμα ο ιδρώτας μεταφέρει πολλά συστατικά του σαμπουάν από τα μαλλιά στο πρόσωπο. Άλλοι παρατηρούν επιδείνωση των συμπτωμάτων το πρωί, όταν ξυπνάνε. Μια επικρατής θεωρεία είναι ότι κατά τον ύπνο μεταφέρονται υπολείμματα σαμπουάν στο μαξιλάρι και έπειτα στο πρόσωπο. Τα συστατικά που καλό είναι να αποφεύγετε είναι τα θειώδη (όπως το sodium laureth sulphate και το sodium lauryl sulphate) και οι σιλικόνες (όπως οι dimethicone, cyclopentasiloxane και polysiloxane). Ενώ οι σιλικόνες προσφέρουν όγκο και ελαστικότητα στα μαλλιά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα. Άλλα συστατικά που πιθανώς προκαλέσουν ερεθισμό και έξαρση της νόσου είναι η μέντα και το μαύρο πιπέρι που περιέχουν ορισμένα προϊόντα περιποίησης σώματος, το isopropyl myristate, η βαζελίνη, και έλαια καρύδας. Προτιμήστε ουδέτερα φαρμακευτικά σαμπουάν χωρίς αρωματικά.
  • Πειράζει να χρησιμοποιώ makeup για να καλύψω το κοκκίνισμα;
    Όχι. χρησιμοποιήστε μακιάζ ελεύθερα. Πριν βαφτείτε καθαρίστε το πρόσωπό σας και χρησιμοποιήστε την ενυδατική σας ως βάση. Μην παραλείπετε να ξεβαφτείτε προσεκτικά στο τέλος της ημέρας με κατάλληλο καθαριστικό.

 

Πηγή:

Κωνσταντίνος Σταματόπουλος, Ροδόχρους Νόσος, εκδόσεις iWrite

Το κείμενο αποτελεί τμήμα του δημοσιευμένου βιβλίου του δερματολόγου Κωνσταντίνου Σταματόπουλου “Ροδόχρους Νόσος” των εκδόσεων iWrite και τα πνευματικά του δικαιώματα προστατεύονται. Αντιγραφή και αναπαραγωγή του αποτελεί ποινικό αδίκημα και διώκεται νομικά.