Ροδόχρους Νόσος: πλήρης οδηγός διατροφής
Όπως είδαμε σε προηγούμενο άρθρο, πολλά είναι τα τρόφιμα τα οποία χειροτερεύουν την εμφάνιση της πάθησης. Κάθε τρόφιμο το οποίο αυξάνει την ροή του αίματος στο πρόσωπο πρέπει να αποφεύγεται από τους ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από ροδόχρου νόσου. Γενικότερα στην διατροφή μας δε χρειάζονται υπερβολές. Η μεξικάνικη και ινδική κουζίνα η οποία είναι πλούσιο σε μπαχαρικά και καυτερά καλό είναι να αποφεύγεται. Θεωρητικά κάθε κουζίνα είναι κατάλληλη αρκεί να αποφεύγονται οι παράγοντες που προκαλούν έξαρση της νόσου. Η κλασική μεσογειακή κουζίνα όμως, με τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα τα οποία περιέχει, φαίνεται ότι αποτελεί μία ιδανική βάση για το χτίσιμο μίας διατροφής για τον ασθενή που πάσχει από ροδόχρου νόσο. Παρόλα αυτά απαιτούνται συγκεκριμένες προσαρμογές, καθώς φρούτα και λαχανικά τα οποία περιέχει μπορεί να συμβάλλουν στην επιδείνωση της κατάστασης.
Εκτός από τους επιβλαβείς παράγοντες τους οποίους πρέπει να αποφεύγουμε, καλό είναι να μειώσουμε ή να εξαλείψουμε τελείως την κατανάλωση αλκοόλ. Ακόμη και αν το κόκκινο κρασί εξυμνείται στη μεσογειακή διατροφή λόγω των ωφέλιμων συστατικών του, καλό είναι να αποφεύγεται από τους ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο όσο καθώς είναι από τα πιο συχνά αίτια που προκαλούν έξαρση. Γενικότερα το αλκοόλ λόγω των διουρητικών ιδιοτήτων του μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση του δέρματος, αγγειοδιαστολή και επιδείνωση του ερυθήματος.
Σημαντικό ρόλο στην νόσο παίζει η κατανάλωση αρκετού νερού. Καλό είναι να καταναλώνετε ενάμιση μέχρι 2 λίτρα την ημέρα. Το νερό διατηρεί το δέρμα μας ενυδατωμένο και το προστατεύει από το οξειδωτικό στρες του περιβάλλοντος. Ακόμα και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, προβλήματα στην πέψη και σε γενικευμένη φλεγμονή. Αν προτιμάτε τον καφέ η το τσάι από το νερό φροντίστε ώστε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και αποφύγετε τα καυτά.
Ακόμα, ερευνητές έχουν αποδείξει ότι μία διατροφή χαμηλή σε θερμίδες μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της φλεγμονής. Η υποθερμιδική δίαιτα έχει αποδεδειγμένα βοηθήσει στην ακμή, για τη ροδόχρου νόσο απαιτούνται όμως επιπρόσθετες έρευνες. Το βέβαιο είναι ότι τα παραπάνω κιλά συμβάλλουν στην διατήρηση της φλεγμονής λόγω οξειδωτικού στρες που προκαλεί το μεταβολικό σύνδρομο και σίγουρα θα ωφεληθείτε από την σταδιακή απώλεια βάρους. Ακόμα η υποθερμιδική δίαιτα παράγει λιγότερη θερμότητα από τον οργανισμό κατά την διάρκεια της πέψης με έμμεσο αποτέλεσμα τη βελτίωση του ερυθήματος του προσώπου. Εξάλλου όπως είδαμε παραπάνω μία δίαιτα πλούσια σε υδατάνθρακες και ζάχαρη έχει σημαντικά αρνητική επίδραση στη ροδόχρου νόσο.
Ίσως το σημαντικότερο κομμάτι μίας επιτυχημένης διατροφής για την πάθηση είναι η διατήρηση ημερολογίου από τον ασθενή. Αρχικά, για λίγους μήνες καλό είναι να διατηρείται ένα ημερολόγιο διατροφής στο οποίο θα σημειώνεται καθετί που καταναλώσατε και αν αυτό ήτανε καλά ανεκτό από το σώμα σας. Έτσι θα δημιουργήσετε σιγά-σιγά μια λίστα τροφίμων τα οποία πιθανώς να δρουν ως εκλυτικοί παράγοντες του ερυθήματος. Το να ανακαλύψει ο καθένας τους εκλυτικούς του παράγοντες είναι συνήθως το δυσκολότερο αλλά και σημαντικότερο κομμάτι μίας επιτυχημένης θεραπευτικής προσέγγισης για την πάθηση. Γενικά να γνωρίζουμε τους παράγοντες οι οποίοι δρουν συχνότερα αρνητικά, η νόσος είναι όμως τόσο διαφορετική από ασθενή σε ασθενή που είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν γενικεύσεις. Χρειάζεται χρόνος και υπομονή ώστε ο καθένας να ανακαλύψει τι είναι αυτό το οποίο τον πειράζει και να το εξαλείψει από την καθημερινότητά του.
Μαγειρεύοντας
Το μαγείρεμα με τη ροδόχρου νόσο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η ζέστη, οι υδρατμοί και τα μπαχαρικά στην ατμόσφαιρα μπορούν να προκαλέσουν έξαρση της νόσου πριν ακόμη δοκιμάσουμε το φαγητό που ετοιμάσαμε. Πριν καν ξεκινήσετε το μαγείρεμα βεβαιωθείτε ότι φοράτε χαλαρά ρούχα που επιτρέπουν στο δέρμα να αερίζεται και να παραμένει δροσερό. Φροντίστε ώστε η κουζίνα να αερίζεται και η θερμοκρασία σε αυτήν να μην είναι πολύ υψηλή. Εάν δεν υπάρχει παράθυρο χρησιμοποιήστε ανεμιστήρα ή κλιματιστικό. Η ζέστη από μόνη της είναι ικανή να προκαλέσει κοκκίνισμα.
Όταν προετοιμάζετε τα υλικά να χρησιμοποιήστε πάντα γάντια. Ακόμη κι αν κάποιο τρόφιμο δεν προκαλεί η έξαρση της νόσου όταν το καταναλώνετε, υπάρχει περίπτωση αν έρθει σε επαφή με το δέρμα σας να σας ενοχλήσει. Έτσι, αν δεν πλύνουμε τα χέρια μας καλά μετά το μαγείρεμα ή αν δε φοράμε γάντια μπορεί κατά λάθος να ακουμπήσουμε το πρόσωπο μας και να προκαλέσουμε επιδείνωση της κατάστασης. Καλό είναι λοιπόν τα γάντια να μας γίνουν συνήθεια.
Αποφύγετε να μαγειρεύετε πολύ κοντά στο φούρνο, πάνω από την κατσαρόλα ή το τηγάνι. Ετοίμασε το φαγητό και απομακρυνθείτε από τη πηγή θερμότητας. Ελέγχετε το φαγητό τακτικά αλλά μην κάθεστε από πάνω του και εκτίθεστε στη ζέστη και τους ζεστούς υδρατμούς. Όσο περιμένετε να ετοιμαστεί το φαγητό κάντε διαλείμματα βγαίνοντας από την κουζίνα.
Ένα άλλο κόλπο που χρησιμοποιούν πολλοί είναι να σκεπάζουν το λαιμό τους με μία υγρή πετσέτα, ή να κρατάνε στο στόμα τους ένα παγάκι ώστε να κρατήσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους χαμηλή. Πολλές εταιρείες καλλυντικών έχουν αναπτύξει σπρέι με ιαματικό νερό το οποίο ψεκάζεται στο δέρμα και κρατά τη θερμοκρασία του χαμηλή. Αν έχετε να ετοιμάσετε γεύμα, ξεκινήστε με το γλυκό ή με τα κρύα πιάτα όπως σαλάτες και ορεκτικά που δεν χρειάζονται μαγείρεμα, όσο η κουζίνα είναι ακόμα δροσερή. Στο τέλος ετοιμάστε το κυρίως πιάτο, ώστε να εκτεθείτε στη ζέστη για όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο.
Τέλος αν μαγειρεύετε για άλλους με μπαχαρικά τα οποία είναι γνωστό ότι σας προκαλούν έξαρση, ρίξτε τα προσεκτικά στο φαγητό από χαμηλά έτσι ώστε μικροσωματίδια να μην πετούν στον αέρα γύρω σας. Όταν τελειώσετε με το μαγείρεμα πλύνετε το πρόσωπο και τα χέρια σας με ένα ήπιο καθαριστικό.
Τι θα φάμε;
Ως βάση της διατροφής μας θα χρησιμοποιήσουμε την μεσογειακή κουζίνα για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχει με πολλά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψάρια, κοτόπουλο και σύνθετους υδατάνθρακες. Η μεσογειακή διατροφή είναι απλή και ισορροπημένη. Η τυπική δυτικού τύπου διατροφή είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη, επεξεργασμένους υδατάνθρακες και συντηρητικά. Έρευνες έδειξαν ότι αυτού του τύπου η διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικό σύνδρομο, αύξηση των ελεύθερων ριζών και αύξηση των παραγόντων φλεγμονής. Αποδεδειγμένα επιδεινώνει την εμφάνιση της ακμής λόγω της φλεγμονής που ενισχύει, για τη ροδόχρου νόσο μένει να αποδειχθεί από έρευνες. Αντίθετα η μεσογειακού τύπου διατροφή στηρίζεται στην αυξημένη κατανάλωση αντιφλεγμονωδών ουσιών όπως το ψάρι, το ελαιόλαδο, τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί και στον περιορισμό τροφίμων όπως η ζάχαρη και το κόκκινο κρέας. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών, υπέρτασης, παχυσαρκίας, διαβήτη και μεταβολικού συνδρόμου.
Σημαντικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής είναι η ποικιλία. Οι διαιτολόγοι προτείνουν πολλά και διαφορετικά φρούτα και λαχανικά, ποικιλία μυρωδικών και σιτηρών. Εδώ καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί. Φυσικά και στόχος μας είναι να καταναλώνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες τροφίμων, εξάλλου το καθένα μας προσφέρει διαφορετικές χρήσιμες ουσίες. Λόγω όμως της ιδιαιτερότητας της πάθησής μας, καλό είναι να ξεκινάμε προσεκτικά, έχοντας ως βάση όσα έχουμε δοκιμάσει και ξέρουμε ότι δεν μας πείραξαν και σιγά σιγά να πειραματιζόμαστε προσθέτοντας καινούρια τρόφιμα. Όπως είπαμε και πριν κάθε ασθενής με ροδόχρου πρέπει να έχει ημερολόγιο (ή την αντίστοιχη εφαρμογή σε smartphone) όπου θα σημειώνει κάθε έξαρση της νόσου και με τι μπορεί αυτή να συνδέεται.
Γενικοί κανόνες της μεσογειακής διατροφής
- Αποφύγετε το πολύ αλάτι και τα έντονα καρυκεύματα. Τα μίγματα μπαχαρικών που βρίσκουμε στο εμπόριο είναι εξάλλου από τους συχνότερους εκλυτικούς παράγοντες της ροδόχρου νόσου. Αντικαταστήστε τα με βότανα και μυρωδικά όπως το θυμάρι, η ρίγανη, ο βασιλικός, ο δυόσμος κλπ..
- Μέτρια μόνο κατανάλωση γαλακτοκομικών. Η μεσογειακή διατροφή δεν περιλαμβάνει ζωικά λίπη που περιέχουν τα γαλακτοκομικά, τα οποία εξάλλου επιδεινώνουν πολύ συχνά την πάθησή μας.
- Αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών.
- Ναι στο λευκό κρέας από πουλερικά και ψάρι, σπάνια κατανάλωση κόκκινου κρέατος όπως το χοιρινό και το μοσχαρίσιο.
- Ναι στο ελαιόλαδο, όχι στο βούτυρο και τα ζωικά λίπη.
- Πολύ σπάνια μόνο κατανάλωση γλυκών.
Γενικά προτιμάται το μαγειρευτό φαγητό με υλικά όσο το δυνατόν πιο αγνά και αποφεύγεται οτιδήποτε έτοιμο και επεξεργασμένο. Στο μαγείρεμα προτιμήστε όσο το δυνατόν μη επεξεργασμένα υλικά. Προτιμούμε δηλαδή τα φρέσκα λαχανικά παρά τα κατεψυγμένα, το φρέσκο ψάρι παρά την κονσέρβα, το βιολογικό κρέας από το μη βιολογικό. Η λογική είναι να αποφύγουμε όσο το δυνατόν συντηρητικά, αντιβιοτικά και άλλα υπολείμματα της επεξεργασίας τυποποίησης. Εννοείται ότι αποφεύγονται τα λεγόμενα προϊόντα περιπτέρου όπως πατατάκια, αναψυκτικά, κρουασάν και σοκολάτες αλλά και τα φαστ φουντ που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, επεξεργασμένους υδατάνθρακες και πολλά συντηρητικά. Σαν σνακ προτιμήστε ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα παρά ζαχαρώδη. Η μεσογειακή διατροφή δεν απαγορεύει τα λίπη, προτιμά όμως τα ακόρεστα φυτικά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο που έχει αντιοξειδωτική και προστατευτική δράση παρά τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά με τις γνωστές επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία μας.
Όσο αφορά στο αλκοόλ η μεσογειακή δίαιτα εξυμνεί το κόκκινο κρασί. Εδώ πρέπει να διαφοροποιηθούμε και να απέχουμε καθώς το αλκοόλ και το κόκκινο κρασί ειδικότερα είναι από τους συχνότερους εκλυτικούς παράγοντες της πάθησής μας. Αν ανήκετε στην μειοψηφία ασθενών με ροδόχρου που δεν επηρεάζονται από το κρασί είστε τυχεροί! Οι υπόλοιποι θα αρκεστούμε στο νερό, το κρύο τσάι και τον κρύο καφέ.
Ας δούμε τις βασικές ομάδες τροφίμων και πόσο πρέπει να καταναλώνουμε από την καθεμία.
Δημητριακά
Τα δημητριακά είναι από τις βασικότερες ομάδες της μεσογειακής διατροφής. Προτιμούμε όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα όπως μαύρο ψωμί και ρύζι, βρώμη, μακαρόνια ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες που βοηθούν στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου. Γενικότερα μια μερίδα δημητριακών θεωρείται περίπου μισή κούπα μαγειρεμένου ρυζιού ή μακαρονιών ή μια φέτα ψωμί. Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο για έναν άνθρωπο φυσιολογικού βάρους περιλαμβάνει περίπου 8 μερίδες δημητριακών την ημέρα. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος μειώστε τις μερίδες των δημητριακών σε 4 την ημέρα.
Φρούτα και Λαχανικά
Είναι η σημαντικότερη πηγή ιχνοστοιχείων και βιταμινών, ενώ περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Τα συχνότερα λαχανικά της μεσογειακής διατροφής είναι οι αγκινάρες, το μπρόκολο, το λάχανο, τα καρότα, το σέλινο, το μαρούλι, το κολοκύθι και άλλα. Τα φρούτα που συναντάμε συχνότερα είναι το πορτοκάλι και το μήλο, το αχλάδι, τα μούρα, το ρόδι και άλλα. Συνδυάστε μαγειρεμένα και ωμά λαχανικά καθώς τα ωμά είναι πλουσιότερα σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία τα μαγειρεμένα όμως χρειάζονται λιγότερη ενέργεια για την πέψη τους και παράγουν λιγότερη θερμότητα. Προτιμήστε τα ολόκληρα φρούτα από τους χυμούς, καθώς παίρνετε έτσι τις χρήσιμες φυτικές ίνες και βοηθούν στο αίσθημα κορεσμού. Καλύτερα είναι πάντα τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά εποχής καθώς περιέχουν λιγότερα συντηρητικά και φάρμακα.
Μερικά όμως από αυτά, όπως η μελιτζάνα, οι ντομάτες, το σπανάκι, τα εσπεριδοειδή, το σταφύλι και άλλα μπορεί να προκαλέσουν έξαρση της νόσου σε κάποιους ασθενείς οπότε καλό να αποφεύγονται. Μια μερίδα λαχανικών θεωρείται μια κούπα με πράσινα λαχανικά και μισή κούπα από τα υπόλοιπα λαχανικά. Μια μερίδα φρούτων είναι συνήθως ένα φρούτο, όπως πχ. ένα μήλο ή ένα αχλάδι ενώ για τα φρούτα μικρού μεγέθους όπως πχ. τα βατόμουρα μισή κούπα. Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο για έναν άνθρωπο φυσιολογικού βάρους περιλαμβάνει περίπου 6 μερίδες λαχανικών και 3 μερίδες φρούτων την ημέρα. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος μειώστε τις μερίδες των φρούτων σε 1 και αντικαταστήστε τες με λαχανικά.
Λάδι
Οι ελιές και το ελαιόλαδο είναι από τα πιο κεντρικά και χαρακτηριστικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής. Οι ελιές συμπληρώνουν σχεδόν κάθε σαλάτα ενώ το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται τόσο ωμό σε σαλάτες και συνοδευτικά όσο και για το μαγείρεμα. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και φαινολικά συστατικά με αντιφλεγμονώδεις και χημειοπροστατευτικές ιδιότητες, όλες πολύ χρήσιμες για τον έλεγχο των συμπτωμάτων της ροδόχρου νόσου. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε το ελαιόλαδο στο τέλος του μαγειρέματος ώστε να μείνουν όσο το δυνατόν ανέπαφα τα θρεπτικά του συστατικά. Μια μερίδα θεωρείται 1 κουταλιά της σούπας λαδιού ή 5 ελιές. Μην ξεπερνάτε τις 3 μερίδες την ημέρα ειδικά αν θέλετε να χάσετε κιλά.
Όσπρια
Τα όσπρια όπως οι φακές, τα φασόλια και τα ρεβίθια είναι πολύ καλές πηγές πρωτεΐνης, βιταμινών και φυτικών ινών. Τρώγονται τόσο κρύα ως σαλάτα όσο και σε σούπα κυρίως τον χειμώνα. Είναι τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας και αποτελούν την καλύτερη και οικονομικότερη πηγή πρωτεΐνης αν εξαιρέσουμε τα ζωικά προϊόντα. Προτείνεται ένα γεύμα με όσπρια την εβδομάδα. Προσοχή στα συνοδευτικά και την ποσότητα λαδιού καθώς προσθέτουν θερμίδες, αλλά και σε μπαχαρικά όπως η πάπρικα που πιθανώς να προκαλέσουν έξαρση της νόσου.
Γαλακτοκομικά
Το τυρί και το γιαούρτι έχουν τη θέση τους στη μεσογειακή διατροφή, όμως με μέτρο. Είναι πλούσια σε ασβέστιο και πρωτεΐνες, περιέχουν όμως ζωικά λίπη και αρκετές θερμίδες. Τα παλαιωμένα τυριά και το γιαούρτι έχουν ενοχοποιηθεί από ασθενείς με ροδόχρου ως συχνοί εκλυτικοί παράγοντες. Εναλλακτικά πολύ καλή επιλογή είναι το τυρί κότατζ που είναι συνήθως πολύ καλά ανεκτό. Σαν μερίδα γαλακτοκομικών μετράμε μισό ποτήρι γάλα, ένα κουπάκι γιαούρτι ή κότατζ (περίπου 200γρ.) ή ένα κομμάτι τυριού ίσο με σπιρτόκουτο. Καθημερινά συνιστώνται 2 τέτοιες μερίδες.
Ψάρι
Το ψάρι θεωρείται από τα πιο κεντρικά τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής. Περιέχουν βιταμίνες Α, D, Β, φώσφορο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Προσφέρουν ω-3 λιπαρά, που προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και εκφυλιστικές νόσους. Είναι εξαιρετικές καθαρές πηγές πρωτεΐνης τα λεγόμενα όμως λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός είναι σχετικά πλούσια σε θερμίδες, οπότε καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο. Μια μερίδα ψαριού θεωρούνται περίπου 120 γραμμάρια, ενώ συστήνονται 3 μερίδες την εβδομάδα.
Αυγά
Τα αυγά είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και βιταμινών ειδικά για όσους δεν καταναλώνουν κρέας. Συστήνονται 3 αυγά την εβδομάδα, καλύτερα βραστά ή με λαχανικά στο φούρνο.
Κρέας
Το κρέας έχει περιορισμένη θέση στη μεσογειακή διατροφή. Προτιμάται το κρέας πουλερικών που περιέχει πρωτεΐνη χωρίς να είναι πλούσιο σε ανεπιθύμητα ζωικά λίπη. Προτιμήστε βιολογικό, άπαχο κρέας. Μια μερίδα κρέατος ισούται με περίπου 120 γραμμάρια. Εβδομαδιαία συστήνονται δύο μερίδες κρέατος, ιδανικά μία χοιρινού και μια πουλερικών. Όσο αφορά στο κόκκινο κρέας όπως το μοσχαρίσιο και το αρνί, προτείνεται κατανάλωση δύο μόνο μερίδων το μήνα.
Γλυκά
Τα γλυκά γενικότερα αποφεύγονται. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και τα ζωικά λίπη που συνήθως περιέχουν δεν προσφέρουν κάτι στην καθημερινή μας διατροφή. Αντίθετα προκαλούν αύξηση της ινσουλίνης και όπως είδαμε παραπάνω τα συνεχώς ανεβασμένα επίπεδα της ορμόνης αυτής στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν πλήθος προβλημάτων, δερματολογικών και μη, μεταξύ των οποίων το μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτης και έξαρση της ακμής. Καλό είναι να μην καταναλώνουμε γλυκά πάνω από μια φορά την εβδομάδα.
Μυρωδικά και μπαχαρικά
Τα μυρωδικά δίνουν γεύση και άρωμα στην κουζίνα. Περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά ενώ αρκετά από αυτά έχουν αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Πολλά από τα μπαχαρικά όμως και κυρίως τα καυτερά όπως το μαύρο και κόκκινο πιπέρι προκαλούν έξαρση της νόσου λόγω της θερμότητας που προκαλεί η κατανάλωσή τους. Προτιμήστε τα λεγόμενα μυρωδικά του βουνού όπως η ρίγανη, το θυμάρι και ο βασιλικός.
Σύνοψη
Συνοπτικά τα τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα είναι τα εξής:
Λαχανικά: πράσινα λαχανικά, καρότο, λάχανο, σπαράγγια, φασολάκια, κρεμμύδι, πιπεριά, κολοκυθάκι, μπρόκολο, κουνουπίδι, χόρτα, σέλινο, αγγούρι
Φρούτα: μήλο, βερίκοκο, αχλάδι, ακτινίδιο, βατόμουρα, κεράσι
Κρέας: κοτόπουλο, ψάρι, σπανιότερα κόκκινο κρέας
Όσπρια: φακές, φασόλια, ρεβίθια, σόγια
Δημητριακά: ξηροί καρποί, μαύρο ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, σιτάρι – κριθάρι και τα παράγωγά του, βρώμη, πατάτες
Γαλακτοκομικά: τυρί κότατζ
Λάδι: ελαιόλαδο, σπανιότερα ηλιέλαιο
Μυρωδικά: κύμινο, ρίγανη, θυμάρι, βασιλικός, κανέλα, κόλιανδρος, κάρδαμο, μαντζουράνα
Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε είναι τα εξής:
Λαχανικά: μελιτζάνα, ντομάτες, σπανάκι
Φρούτα: αβοκάντο, καρπούζι, εσπεριδοειδή, μπανάνα, σύκα, σταφύλι, φράουλα
Κρέας: συκώτι, αστακός, γαρίδες
Γαλακτοκομικά: γάλα, γιαούρτι και τυρί καλό είναι να αποφεύγονται
Γλυκά: καλό είναι να αποφεύγονται και ειδικά η σοκολάτα
Αλκοόλ: καλό είναι να αποφεύγεται και ειδικά το κόκκινο κρασί
Μυρωδικά: κόκκινο και μαύρο πιπέρι, τσίλι, βανίλια, ξύδι
Καθημερινά καταναλώνουμε 4 μερίδες δημητριακών, 6 μερίδες λαχανικών, 3 μερίδες φρούτων, 2 μερίδες γαλακτοκομικών και 3 μερίδες ελαιόλαδου. Εβδομαδιαία μαγειρεύουμε 3 φορές ψάρι, 2 φορές κρέας (κοτόπουλο ή χοιρινό), 1 φορά όσπρια και 1 φορά αμυλούχα (ζυμαρικά, ρύζι ή πατάτες) ή αυγά. Δύο φορές το μήνα τρώμε κόκκινο κρέας.
Εβδομαδιαία λίστα αγορών
Η λίστα είναι ανά άτομο στην οικογένεια και ανά εβδομάδα.
- Μαύρο ψωμί (καθημερινά φρέσκο ή συσκευασμένο), υπολογίστε 2 με 3 φέτες την ημέρα το άτομο.
- 1 πακέτο σκούρο ρύζι ή 10 περίπου πατάτες και 1 πακέτο μακαρόνια ολικής άλεσης
- Φρέσκα λαχανικά για 1 μεγάλη σαλάτα τη μέρα και καλύτερα φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά ως το κυρίως συνοδευτικό για το γεύμα της ημέρας.
- 20 περίπου φρούτα εποχής.
- 120 γραμμάρια χοιρινού και 120 γραμμάρια κοτόπουλο.
- 1 μερίδα φακές ή φασόλια ή άλλο όσπριο.
- Γάλα 1 λίτρο, 250 γραμμάρια φέτα ή καλύτερα 7 κεσεδάκια τυρί κότατζ
Φροντίστε ώστε να υπάρχει πάντα ελαιόλαδο και μυρωδικά όπως κύμινο, ρίγανη, θυμάρι και βασιλικός.
Πηγή:
Κωνσταντίνος Σταματόπουλος, Ροδόχρους Νόσος, εκδόσεις iWrite
Το κείμενο αποτελεί τμήμα του δημοσιευμένου βιβλίου του δερματολόγου Κωνσταντίνου Σταματόπουλου “Ροδόχρους Νόσος” των εκδόσεων iWrite και τα πνευματικά του δικαιώματα προστατεύονται. Αντιγραφή και αναπαραγωγή του αποτελεί ποινικό αδίκημα και διώκεται νομικά.