Τι είναι οι ενέσεις για την ψωρίαση;

istockphoto-1128839115-612x612-1.jpg

Πολλοί ασθενείς ακούν από φίλους ή γνωστούς τους ότι ο δερματολόγος τους σύστησε ενέσεις για ψωρίαση με την οποία είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα. Επισκέπτονται λοιπόν τον δερματολόγο τους αναρωτούμενοι ποιες είναι αυτές οι ενέσεις και αν θα μπορούσαν να τις λάβουν οι ίδιοι με αποτελέσματα αντίστοιχα του γνωστού τους!

Τι είναι οι ενέσεις για ψωρίαση;

Οι ενέσιμα αυτά φάρμακα, αφορούν κυρίως σε δύο κατηγορίες. Πρόκειται συνήθως για την μεθοτρεξάτη ή τους λεγόμενους βιολογικούς παράγοντες.

Μεθοτρεξάτη

Η μεθοτρεξάτη είναι ένα ανοσοκατασταλτικό φάρμακο, που λαμβάνεται εβδομαδιαίως σε μορφή χαπιών ή με ενέσεις. Συνήθως την επόμενη μέρα της χορήγησης δίνεται στον ασθενή φυλλικό οξύ. Χρησιμοποιείται τόσο στην ψωρίαση όσο και στην ψωριασική αρθρίτιδα αλλά και σε άλλες πολλές αυτοάνοσες δερματικές και ρευματολογικές παθήσεις.

Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία, αίσθημα κόπωσης, πυρετό, αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων, βλάβη του στοματικού βλεννογόνου, ηπατική νόσο, πνευμονική νόσο, λέμφωμα και δερματικά εξανθήματα.

Βιολογικοί παράγοντες

Η δεύτερη κατηγορία ενέσιμων για την ψωρίαση είναι οι λεγόμενοι βιολογικοί παράγοντες. Είναι φάρμακα που ρυθμίζουν τη λειτουεργεία του ανοσοποιητικού και συνηθέστερα τις λεγόμενες ιτνερλευκίνες ή τον παράγοντα TNF. Η συχνότητα χορήγησης ποικίλει και εξαρτάται από το κάθε φάρμακο. Περισσότερες πληροφορίες και τα ενέσιμα αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Γενικά οι ενέσιμες θεραπείες πετυχαίνουν συνήθως πολύ καλά αποτελέσματα σε σχέση με τις τοπικές θεραπείες – κρέμες, καθώς εμποδίζουν την ψωρίαση από το να εμφανιστεί, σε αντίθεση με τις τοπικές θεραπείες, όπου ο ασθενής προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κάθε βλάβη. Απαιτούν όμως εμπειρία από τον δερματολόγο, ώστε να επιλέξει την κατάλληλη για τον κάθε ασθενή θεραπεία, να παρακολουθεί και να αξιολογεί τόσο το θεραπευτικό αποτέλεσμα, όσο και την εμφάνιση πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών.

Κωνσταντίνος Σταματόπουλος - Δερματολόγος

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος