fbpx

Ροδόχρους νόσος: καλλυντικά, μακιάζ, makeup, ενυδατικές κρέμες και καθαριστικά

MAI-Blog-7-1024x536-1.jpg

τομέας εξειδίκευσης του ιατρείου

Η θεραπεία της ροδόχρου νόσου είναι ένα μεγάλο και περίπλοκο κεφάλαιο. Κυκλοφορούν κυριολεκτικά εκατοντάδες καλλυντικά, φαρμακευτικές κρέμες και φάρμακα σε μορφή χαπιών που ο ασθενής, πολλές ακόμα και ο ιατρός δυσκολεύονται να αποφασίσουν από πού να αρχίσουν και ποια θεραπεία να δοκιμάσουν όταν η πρώτη προσέγγιση αποτύχει. Στις φαρμακευτικές θεραπείες έρχονται να προστεθούν χειρουργικές επεμβάσεις, συνεδρίες με laser ή έντονο παλμικό φως καθώς και η φωτοδυναμική θεραπεία. Επιπρόσθετα έρχεται ο όγκος πληροφοριών από οικογένεια, φίλους, γνωστούς και το διαδίκτυο με τον καθένα να προτείνει σπιτικές συνταγές, βότανα και εναλλακτικές θεραπείες που ισχυρίζεται ότι βοήθησαν. Συχνά ο ασθενής καταλήγει να δοκιμάζει τα πάντα, να αλλάζει συχνά δερματολόγους, να δοκιμάζει τη μια θεραπεία μετά την άλλη ή μερικές φορές και ταυτόχρονα με την άλλη, να απογοητεύεται γρήγορα και τελικά να παρατά κάθε προσπάθεια και ελπίδα. Σε αυτό το κεφάλαιο θα αναλύσουμε τις υπάρχουσες θεραπείες είτε έχουν επιστημονικό υπόβαθρο είτε όχι ψύχραιμα και με κριτική διάθεση και τέλος θα αναπτύξουμε ένα σχέδιο θεραπείας ανάλογα με τον τύπο της ροδόχρου νόσου του καθενός.

Καλλυντικά

Ο καθημερινός καθαρισμός και η φροντίδα του δέρματος είναι απαραίτητο κομμάτι της θεραπείας της ροδόχρου. Πολλά προϊόντα όμως δρουν ερεθιστικά και χειροτερεύουν το ήδη ταλαιπωρημένο δέρμα του ασθενούς. Σαν βάση της ανάλυσής μας θα χρησιμοποιήσουμε μια μεγάλη έρευνα για τις δράσεις των καλλυντικών στην αντιμετώπιση της ροδόχρου νόσου του Jacquelyn Levin που δημοσιεύθηκε στο αμερικάνικο Clinical and Aesthetic Dermatology.

Καθώς υπάρχει πλήθος καλλυντικών, καθαριστικών και ενυδατικών, ο ασθενής, συχνά ακόμα και ο ιατρός δυσκολεύονται να αποφασίσουν ποια προϊόντα είναι κατάλληλα για ποιο τύπο δέρματος και για ποιο στάδιο της ροδόχρου νόσου. Οι εταιρίες καλλυντικών σπάνια γνωστοποιούν τα συστατικά των σκευασμάτων τους το οποίο χειροτερεύει την καχυποψία των ιατρών οι οποίοι πρέπει τυφλά να εμπιστευτούν ένα σκεύασμα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι δερματολόγοι προτιμούν σχεδόν αποκλειστικά εταιρίες που ενημερώνουν για τα συστατικά των σκευασμάτων και αποτρέπουν τους ασθενείς από τη χρήση προϊόντων άγνωστης σύνθεσης. Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε να παραθέσουμε όλα τα εμπορικά ονόματα των προϊόντων που κυκλοφορούν, αλλά θα παραθέσουμε τα συστατικά ώστε να μπορείτε και μόνοι σας να ελέγξετε πως δρα το κάθε σκεύασμα που θα συναντήσετε στα ράφια του φαρμακείου.

Τρία είναι τα απαραίτητα συστατικά της καθημερινής φροντίδας του δέρματός μας: το καθαριστικό, η ενυδατική κρέμα και το αντηλιακό.

Το καθαριστικό

Το ιδανικό καθαριστικό πρέπει να απομακρύνει τη σκόνη, τη λιπαρότητα, τα μικροσκοπικά σωματίδια του περιβάλλοντος που συσσωρεύονται στο δέρμα καθώς και τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Πρέπει όμως ταυτόχρονα να σέβεται τα χρήσιμα λιπίδια, τις πρωτεΐνες και τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς του δέρματος που φροντίζουν για τη διατήρηση της σωστής δομής και λειτουργίας του. Τα πολύ ισχυρά όμως καθαριστικά, όπως για παράδειγμα αυτά που χρησιμοποιούνται για το λιπαρό δέρμα της ακμής, εκτός από τους επιβλαβείς παράγοντες απομακρύνουν και τη φυσιολογική λιπαρότητα του δέρματος, μαζί με τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς του. Όταν τα συστατικά αυτά του δέρματος διαταράσσονται, η λειτουργία του δέρματος ως φραγμός απέναντι σε επιβλαβείς εξωτερικούς παράγοντες διαταράσσεται επίσης. Το ήδη ευαίσθητο δέρμα των ασθενών με ροδόχρου είναι πλέον εκτεθειμένο σε κάθε εξωτερικό ερεθιστικό παράγοντα και τα συμπτώματα χειροτερεύουν. Η επιλογή λοιπόν του κατάλληλου καθαριστικού είναι σημαντική υπόθεση.

Όπως αναφέρει ο Jacquelyn Levin, υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι καθαριστικών: το απλό σαπούνι, τα συνθετικά καθαριστικά, τα συνδυαστικά καθαριστικά και τα καθαριστικά ελεύθερα λιπιδίων.

Το απλό σαπούνι αποτελείται από λίπος και μια αλκαλική ένωση. Έχει pH μεταξύ 9 και 10 και θεωρείται ισχυρό καθαριστικό καθώς απομακρύνει κάθε λιπαρότητα και ρυπαρότητα από την επιδερμίδα. Καθώς όμως αφαιρεί ανεξέλεγκτα όλα τα λιπίδια από το δέρμα, η φυσιολογική λειτουργία του διαταράσσεται και τελικά το δέρμα γίνεται πιο διαπερατό σε επιβλαβείς εξωτερικές ουσίες. Είναι λοιπόν ακατάλληλο προϊόν καθαρισμού για εμάς.

Τα συνθετικά καθαριστικά είναι μια μεγάλη κατηγορία προϊόντων που περιέχουν μικρές ποσότητες απλού σαπουνιού που συνδυάζονται με άλλους παράγοντες όπως για παράδειγμα ενυδατικές ουσίες. Το pH τους είναι μεταξύ 5.5 και 7, και πλησιάζει περισσότερο το φυσιολογικό του pH δέρματος που είναι 4.5 – 6. Τα συνθετικά καθαριστικά είναι πιο ήπια από το απλό σαπούνι καθώς σέβονται κάποια λιπίδια του δέρματος και προστατεύουν την αμυντική του λειτουργία.

Τα συνδυαστικά καθαριστικά αποτελούνται από συνδυασμό απλού σαπουνιού, συνθετικών καθαριστικών και αντιμικροβιακών παραγόντων. Χρησιμοποιούνται περισσότερο για λιπαρά δέρματα με τάση για ακμή. Για ασθενείς με ροδόχρου όμως νόσο δεν είναι η ιδανική επιλογή, καθώς οι αντιμικροβιακοί παράγοντες που περιέχουν συνήθως καταστρέφουν τυφλά όλους τους μικροοργανισμούς του δέρματος, διαταράσσοντας τη φυσιολογική του χλωρίδα και πιθανώς οδηγώντας σε έξαρση της νόσου.

Τα ελεύθερα λιπιδίων καθαριστικά είναι τα πιο ήπια και είναι η καταλληλότερη κατηγορία για ασθενείς με ροδόχρου. Μετά τη χρήση τους, αφήνουν ένα λεπτό ενυδατικό φίλτρο στο δέρμα, ενώ δεν καταστρέφουν τη φυσιολογική δομή και λειτουργία του.

Όπως λοιπόν υποστηρίζει και ο Jacquelyn Levin, μεταξύ των παραπάνω, ιδανικότερα για ασθενείς με ροδόχρου είναι τα ελεύθερα λιπιδίων καθαριστικά και τα συνδυαστικά καθαριστικά με ήπιους όμως μόνο αντιμικροβιακούς παράγοντες. Κάθε κατηγορία όμως περιέχει πλήθος διαφορετικών προϊόντων με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Οι ιδιότητες που πρέπει να ψάχνουμε σε κάθε καθαριστικό που θέλουμε να αγοράσουμε είναι: ποιο είναι το βασικό συστατικό του καθαριστικού (η λεγόμενη επιφανειοδραστική του ουσία) και πώς αυτή αντιδρά αυτή με τα λιπίδια του δέρματός μας, ποιο είναι το pH του καθαριστικού και πόσο ενυδατώνει ή ξεραίνει τελικά την επιδερμίδα μας.

Η επιφανειοδραστική ουσία

Η επιφανειοδραστική ουσία (Surfactant) είναι αυτή η οποία ουσιαστικά καθαρίζει το δέρμα από την λιπαρότητα και τα ξένα σωματίδια. Κάθε καθαριστικό περιέχει μία ή περισσότερες επιφανειοδραστικές ουσίες σε διαφορετικές συγκεντρώσεις. Άλλες είναι πιο ερεθιστικές και άλλες σέβονται περισσότερο το δέρμα.

Καθώς υπάρχουν δεκάδες τέτοιες ουσίες και η κοσμητική βιομηχανία αναπτύσσει συνεχώς νέες, χρειάζεται συχνά έρευνα μέσω ίντερνετ για να βρείτε ποια ουσία έχει το κάθε καθαριστικό και πόσο ερεθιστική είναι. Μια καλή αρχή με μια ενδεικτική λίστα με τις συνηθέστερα μέχρι στιγμής χρησιμοποιούμενες επιφανειοδραστικές ουσίες είναι οι παρακάτω:

Πολύ ισχυρές, αποφύγετέ τις: sodium laureth, sodium myreth sulfate, sodium lauryl sulfate, sodium coco sulfate, ammonium lauryl sulfate, TEA lauryl sulfate, ammonium laureth sulfate, sodium C14-16 olefin sulfonate, TEA-dodecylbenzenesulfonate, sodium alkylbenzene sulfonate, ammonium xylenesulfonate και sodium xylenesulfonate.

Ήπιες επιφανειοδραστικές ουσίες, πιο κατάλληλες για τη ροδόχρου: cocamidopropyl betaine, sodium cocyl isethionate, mild surfactant, sodium lauryl sulfoacetate, sodium cocoyl, ethyl PEG-15 cocamine sulfate, dioctyl sodium sulfosuccinate, sodium lauryl glucose carboxylate, disodium laureth sulfosuccinate, sodium methyl 2-sulfolaurate, disodium sulfolaurate, sodium cocoyl glycinate, pluronic, tetronic, polyglucosides και poly decyl glucoside carboxylate.

Το pH του δέρματός μας και το pH του καθαριστικού

Το pH του καθαριστικού είναι εξίσου σημαντικό με την επιφανειοδραστική του ουσία. Η διατήρηση του pH του δέρματος σε φυσιολογικά επίπεδα μεταξύ 4 και 6 είναι πολύ σημαντική για τη σωστή λειτουργία του δέρματος ως φραγμός απέναντι σε εξωτερικές βλαπτικές ουσίες. Περιστασιακή χρήση καθαριστικών με οξύτητα διαφορετική από αυτή του δέρματος δεν δημιουργεί συνήθως πρόβλημα, η καθημερινή όμως φροντίδα με αυτά μπορεί να επηρεάσει το pH του δέρματος και τη λειτουργία του. Προτίμησε λοιπόν προϊόντα για την καθημερινή σου φροντίδα με pH όσο το δυνατόν πιο κοντά στο pH του δέρματος.

Πρόσθετοι παράγοντες

Πολλά σύγχρονα καθαριστικά, εκτός από το να απομακρύνουν ρύπους και λιπαρότητα, έχουν μια επιπρόσθετη χρήσιμη ιδιότητα. Προλαβαίνουν να αφήσουν στο δέρμα, ακόμη και μετά από τη σύντομη επαφή μαζί του, ωφέλιμα συστατικά. Τα συνηθέστερα αυτά πρόσθετα είναι φυτικά έλαια όπως το ηλιέλαιο (πλούσιο σε βιταμίνη Ε και ωμέγα-6 με αντιγηραντική, ενυδατική και αντιφλεγμονώδη δράση) και το σογιέλαιο (πλούσιο σε λινολεϊκό οξύ, αραχιδικό και παλμιτικό), βαζελίνη (με παχιά σύσταση κρατάει μακριά τους ρύπους και ενυδατώνει το δέρμα), ενυδατικοί παράγοντες όπως η γλυκερόλη (πολύ ισχυρό ενυδατικό) και άλλες ουσίες όπως τα κεραμίδια (ελαιώδη μόρια που συγκρατούν νερό στο δέρμα).

Η τάση στα προϊόντα δέρματος για τη ροδόχρου νόσο είναι σήμερα να παράγονται καθαριστικά ελεύθερα λιπιδίων, με όσο το δυνατόν πιο ήπιες επιφανειοδραστικές ουσίες και με συνδυασμούς πρόσθετων παραγόντων που διατηρούν το δέρμα ενυδατωμένο προστατεύοντας τη λειτουργία του ως φραγμό απέναντι σε εξωτερικούς βλαπτικούς παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση αποφύγετε τα πολύ ισχυρά καθαριστικά με αλκοόλη ή ακετόνη. Όσο αφορά λοιπόν στα προϊόντα καθαρισμού χρειάζεται προσοχή καθώς το πιο απλό δεν σημαίνει ότι είναι και το καλύτερο, αλλά και το πιο σύνθετο και ακριβό προϊόν δεν είναι απαραίτητα το ιδανικό για την επιδερμίδα σας. Χρειάζεται ψάξιμο και πολλές δοκιμές μέχρι να βρείτε το προϊόν που ταιριάζει στο δέρμα σας. Πολλοί δερματολόγοι και φαρμακοποιοί μπορούν να σας δώσουν δωρεάν δείγματα προϊόντων ώστε να ελέγξετε αν σας βολεύουν, πριν αγοράσετε τα συνήθως ακριβά σκευάσματα.

Σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος καθαρισμού. Το πρόσωπο καθαρίζεται κανονικά δύο φορές την ημέρα, ώστε το δέρμα να είναι έτοιμο να υποδεχτεί την καλλυντική ή θεραπευτική κρέμα που ακολουθεί. Αποφύγετε το τρίψιμο και κάθε βίαια κίνηση στο πρόσωπο αλλά και κάθε τρίψιμο με σφουγγάρι. Καθαρίστε το πρόσωπό σας απαλά, χρησιμοποιώντας χλιαρό νερό και αποφεύγοντας το πολύ κρύο ή το καυτό.

Η ενυδατική

Η επιλογή μίας σωστής ενυδατικής κρέμας είναι πάρα πολύ σημαντική. Πολύ περισσότερο από τους ασθενείς με ακμή το δέρμα με ροδόχρου νόσο χρειάζεται ενυδάτωση. Κρέμες με τα κατάλληλα συστατικά που θα δούμε παρακάτω, μπορούν να ενυδατώσουν την επιδερμίδα και να επαναφέρουν την σωστή λειτουργία του δέρματος ως φραγμό απέναντι στους εξωτερικούς επιβλαβείς παράγοντες, η οποία είναι προβληματική σε ασθενείς με ροδόχρου νόσο.  Όσοι πάσχουν από ροδόχρου νόσο έχουν συνήθως δοκιμάσει δεκάδες προϊόντα περιποίησης προσώπου χωρίς αποτέλεσμα. Το να βρούμε μια κρέμα με ισχυρή ενυδατική, προστατευτική και αντιφλεγμονώδη δράση χωρίς όμως τα ανεπιθύμητα συστατικά που ερεθίζουν και ταλαιπωρούν το ήδη ευαίσθητο δέρμα μας δεν είναι συχνά δύσκολη υπόθεση.

Οι περισσότερες ενυδατικές αποτελούνται από νερό, υγραντικά, μαλακτικά, γαλακτωματοποιητές, συντηρητικά και αρώματα. Ο βασικός τους σκοπός είναι να μεταφέρουν και να διατηρήσουν μόρια νερού στην επιδερμίδα είτε άμεσα όπως για παράδειγμα κάνει η βαζελίνη είτε έμμεσα συγκρατώντας νερό μέσα στην επιδερμίδα με ουσίες όπως η ουρία, η αλόη και τα α-υδροξυοξέα. Ας δούμε τα σημαντικότερα συστατικά των ενυδατικών και τι πρέπει να προσέξουμε.

Μαλακτικά συστατικά

Οι μαλακτικές ουσίες (Occlusives) των ενυδατικών δημιουργούν ένα φίλτρο στην επιφάνεια του δέρματος που εμποδίζει την εξάτμιση του νερού. Τέτοιες ουσίες είναι η λανολίνη, η βαζελίνη, τα παράγωγα της σιλικόνης, η λεκιθίνη, η λανολίνη, η παραφίνη και άλλα. Οι ουσίες αυτές εισχωρούν ανάμεσα στα κενά των κυττάρων του δέρματος δυσκολεύοντας τη λειτουργία του δέρματος ως φραγμό απέναντι σε εξωτερικές ουσίες. Οι κρέμες με μεγάλη συγκέντρωση μαλακτικών ουσιών είναι ιδανικές για πολύ ξερό δέρμα, δεν είναι όμως ό,τι καλύτερο για δέρμα με ροδόχρου νόσο και δέρμα με τάση για ακμή καθώς ουσιαστικά δεν το αφήνουν να αναπνέει.

Υγροσκοπικά συστατικά

Οι υγροσκοπικές ουσίες όπως η γλυκερίνη, η αλόη, τα άλφα υδροξυοξέα, η γλυκερίνη, το υαλουρινικό οξύ, η ουρία, το γαλακτικό, ταρταρικό και γλυκολικό οξύ και άλλες, βοηθούν στην απορρόφηση και την συγκράτηση μορίων νερού στο δέρμα.  Τα περισσότερα από αυτά τα μόρια ενυδατώνουν το δέρμα χωρίς να διαταράσσουν τη δομή του και τη δράση του ως φραγμό απέναντι σε εξωτερικούς επιβλαβείς παράγοντες.

Συντηρητικά

Όλες οι κρέμες περιέχουν συντηρητικά ώστε να παραταθεί ο χρόνος ζωής τους. Τα συντηρητικά αποτρέπουν την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων, ενώ αποτρέπουν την οξείδωση των λιπαρών συστατικών. Ως συντηρητικά χρησιμοποιούνται συνήθως τα αιθέρια έλαια, όπως το θυμάρι, βιταμίνες όπως οι A, C και Ε, η βενζυλική αλκοόλη, το βενζοϊκό νάτριο, το αιθυλενοδιαμινοτετραοξικό οξύ, το σορβικό κάλιο και το σορβικό οξύ, η φαινοξυαιθανόλη, το υδροξυμεθυλογλυκινικό νάτριο και η διγλυκονικη χλωρεξιδίνη.

Συντηρητικά τα οποία καλό είναι να αποφεύγονται από ασθενείς με ροδόχρου είναι η φαινοξυαιθανόλη, η φορμαλδεΰδη, η imidazolidinyl urea και το Quaternium-15.

Τι γίνεται με τα parabens;

Μετά από μια έρευνα του 2012 που έδειξε ότι πιθανώς να υπάρχει σχέση των paraben με τον καρκίνο του μαστού, άρχισαν όλες οι εταιρίες καλλυντικών να απομακρύνουν τα paraben από τα προϊόντα τους. Τα paraben είναι ισχυρά συντηρητικά που εμποδίζουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών στα προϊόντα. Η χρήση τους ξεκίνησε από σαμπουάν, κραγιόν και κρέμες προσώπου και σώματος και γρήγορα επεκτάθηκε σχεδόν σε όλα τα προϊόντα περιποίησης. Γνωρίζουμε ακόμα ότι δρουν ως  φυτοοιστρογόνα όπως και η σόγια ή το τζίσενγκ και άρα θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι μέσω κάποιου άγνωστου μέχρι στιγμής μηχανισμού μπορεί να οδηγήσουν σε έξαρση της ροδόχρου, κάτι που όμως μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί.

Λιπίδια

Πολλές ενυδατικές εκμεταλλεύονται τις θετικές ιδιότητες των λιπιδίων προσθέτοντας στη σύστασή τους λιπαρά οξέα, χοληστερόλη, κεραμίδια και ψευδοκεραμίδια. Έχει αποδειχθεί ότι τα παραπάνω λιπίδια στα προϊόντα περιποίησης βελτιώνουν τη λειτουργία του δέρματος ως φραγμό. Οι περισσότερες έρευνες όμως αφορούν ξηρά αλλεργικά δέρματα και όχι δέρμα με τάση για ροδόχρου νόσο. Παρόλα αυτά η καθημερινή πράξη έδειξε ότι ειδικά προϊόντα με κεραμίδια γίνονται πολύ καλά ανεκτά από ασθενείς με ροδόχρου.

Πρόσθετα συστατικά

Τα παραπάνω συστατικά είναι με μικρές διαφοροποιήσεις κοινά σε κάθε ενυδατική κρέμα. Τι λοιπόν κάνει μια συγκεκριμένη κρέμα πιο αποτελεσματική από τις άλλες για τη ροδόχρου νόσο; Κάθε φαρμακοβιομηχανία προσπαθεί να ανακαλύψει ένα «μυστικό συστατικό» που θα κάνει το προϊόν της μοναδικό. Έτσι ερευνούν προσθέτουν στις συνταγές τους διάφορα φυτικά και χημικά συστατικά με την ελπίδα να προσφέρουν κάτι παραπάνω στη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο συστατικό είναι το εκχύλισμα βρώμης. Έχει αποδειχθεί ότι δρα προστατευτικά στο δέρμα ενώ λόγω της αντιφλεγμονώδους του δράσης χρησιμοποιείται για χρόνια στο έκζεμα. Αν και δεν υπάρχουν κλινικές έρευνες για τη ροδόχρου φαίνεται ότι βοηθά στην αντιμετώπιση της φλεγμονής. Άλλη συχνά χρησιμοποιούμενη ουσία είναι η γλυκόριζα που περιέχουν αρκετές ενυδατικές κρέμες. Η γλυκόριζα φαίνεται ότι βελτιώνει το ερύθημα τόσο σε ασθενείς με ροδόχρου νόσο όσο και με άλλες δερματοπάθειες, οπότε μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο πρόσθετο για πολλούς. Άλλες ουσίες με αποδεδειγμένη αντιφλεγμονώδη δράση είναι:

 • το χαμομηλέλαιο,
 • το εκχύλισμα γιγάρτων (κουκουτσιών) σταφυλιού,
 • η ρεσβερατρόλη (ένα φυτικό συστατικό που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών),
 • η κερκετίνη (ένα φλαβονοειδές που εμπεριέχεται στο κόκκινο κρασί),
 • η αλόη,
 • ο κουρκουμάς ή κιτρινόριζα (μια ρίζα πλούσια σε ενώσεις με αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδες ιδιότητες),
 • το πράσινο τσάι (με αντιοξειδωτικές και αγγειοσυσπαστικές ιδιότητες)
 • το εκχύλισμα μανιταριών (με αντηλιακές ιδιότητες) αλλά και
 • αντιοξειδωτικοί παράγοντες με κυριότερη τη βιταμίνη C που πιστεύεται ότι καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο δέρμα μειώνοντας τη φλεγμονή.

 

Ποια συστατικά ερεθίζουν το δέρμα με ροδόχρου και καλό είναι να τα αποφεύγεις:

 • Α-υδροξυοξέα
 • Ακετόνη
 • Αλκοόλ
 • Αρώματα
 • Εκχυλίσματα κανέλας, λεμονιού, λάιμ, λεβάντας, τριαντάφυλλου και δεντρολίβανου
 • Καμφορά
 • Λανολίνη
 • Μενθόλη
 • Ουρία
 • Φαινοξυαιθανόλη
 • Φορμαλδεΰδη
 • Benzalkonium chloride
 • Benzyl alcohol
 • Propylene glycol
 • Quaternium-15
 • Sodium lauryl sulfate

 

Σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος εφαρμογής της ενυδατικής. Μετά τον καθαρισμό του προσώπου με ένα κατάλληλο προϊόν, στεγνώνουμε το πρόσωπο απαλά χωρίς να το τρίβουμε. Έπειτα εφαρμόζουμε την ενυδατική με τις άκρες των δακτύλων σε λεπτή στρώση και πάλι αποφεύγοντας να κακοποιούμε την επιδερμίδα με έντονο τρίψιμο. Όταν δοκιμάζουμε μια καινούργια κρέμα καλό είναι να αφήνουμε να περάσουν 30 περίπου λεπτά μετά τον καθαρισμό του προσώπου πριν την βάλουμε. Μερικά συστατικά των ενυδατικών ερεθίζουν το υγρό δέρμα. Όσο περνάει ο καιρός και βλέπουμε ότι ανεχόμαστε το νέο προϊόν καλά, μπορεί φυσικά ο χρόνος που περιμένουμε να μειώνεται.

Τι γίνεται όταν χρησιμοποιούμε και θεραπευτική κρέμα;

Συχνά εκτός των καλλυντικών ο δερματολόγος θα σου δώσει και κάποια θεραπευτική κρέμα. Αν και δεν υπάρχουν έρευνες που να έδειξαν ότι η μια κρέμα επηρεάζει την απορρόφηση της άλλης, οι περισσότεροι ιατροί συνήθως συστήνουν μετά τον καθαρισμό να εφαρμόζεται η θεραπευτική κρέμα, να περιμένεις λίγα λεπτά να απορροφηθεί και μετά να χρησιμοποιείς την ενυδατική σου κρέμα.

Γενικά όσο αφορά στη φροντίδα του δέρματός σας, ο κανόνας είναι να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν πιο ήπια σκευάσματα. Κάθε επιθετική θεραπεία όπως ισχυρά αντισηπτικά, αλκοολούχα καθαριστικά makeup, scrubs και peelings καλό είναι να αποφεύγονται. Επίσης μη χρησιμοποιείτε πολλά προϊόντα ταυτόχρονα. Τα περισσότερα χρειάζονται λίγες εβδομάδες για να δράσουν, οπότε μην αλλάζετε προϊόν κάθε μέρα. Δώστε σε κάθε νέο προϊόν μια με δύο βδομάδες και αν δεν ταιριάξει με το δέρμα σας πετάξτε το στα σκουπίδια. Μη μαζεύετε προϊόντα στο μπάνιο σας. Κρατήστε το νεσεσέρ σας και το πρόγραμμα φροντίδας οργανωμένο και απλό. Ένα καθαριστικό, μια ενυδατική, η θεραπευτική σας κρέμα και το αντηλιακό (αν η ενυδατική σας δεν έχει ήδη) είναι όσα χρειάζεστε.

Αντηλιακό

Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο ήλιος είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος και εμφάνισης τύπων καρκίνου του δέρματος. Το αντηλιακό όταν εφαρμόζεται σωστά είναι η πιο φτηνή και αποτελεσματική αντιγηραντική κρέμα. Οι ασθενείς όμως με ροδόχρου πρέπει να είναι ακόμα πιο τυπικοί στη χρήση του. Ο ήλιος είναι ο πρώτος και σημαντικότερος εκλυτικός παράγοντας της ροδόχρου λόγω της άμεσης αγγειοδιαστολής, φλεγμονής και γέννεσης νέων μικρών αγγείων που προκαλεί.

Χρησιμοποιήστε ένα ευρέως φάσματος αντηλιακό με προστασία απέναντι και στην UVA και στην UVB. Προτιμήστε αντηλιακά για ευαίσθητο δέρμα με ψευδάργυρο ή διοξείδιο του τιτανίου με SPF τουλάχιστον 30 τον χειμώνα και 50 το καλοκαίρι. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό κάθε μέρα, όλο το χρόνο ανεξάρτητα από το αν έχει ήλιο ή συννεφιά. Ακόμα και τις γκρίζες χειμωνιάτικες μέρες, περίπου το 80% των ακτίνων UVA και UVB διαπερνούν τα σύννεφα. Το καλοκαίρι βάλτε το αντηλιακό 30 λεπτά πριν κολυμπήσετε ή κάνετε σπορ στην παραλία και ξαναβάλτε κάθε δύο ώρες.

Κάντε το αντηλιακό μέρος της καθημερινής σας πρωινής ρουτίνας περιποίησης και βάλτε το στο τέλος, μετά την ενυδατική. Σήμερα πολλές εταιρίες απλοποιούν τη διαδικασία, καθώς πολλές ενυδατικές για τη ροδόχρου έχουν ήδη αντηλιακό στα συστατικά τους. Τα προϊόντα αυτά είναι συνήθως πολύ καλά ανεκτά καθώς η κρέμα προορίζεται ήδη για ευαίσθητο δέρμα και προσέχουν ώστε να μην προκαλούν ερεθισμούς με αρωματικά ή άλλες ερεθιστικές ουσίες.

Μακιγιάζ

Ενώ οι θεραπείες της ροδόχρου έχουν ως στόχο τη μακροπρόθεσμη βελτίωση της εμφάνισης του προσώπου, το μακιγιάζ την βελτιώνει άμεσα. Ακολουθήστε όμως τις παρακάτω βασικές συμβουλές ώστε να χρησιμοποιήσετε το μακιάζ υπέρ σας χωρίς να επιβαρύνετε το δέρμα σας:

 1. Απαραίτητος είναι ο καθαρισμός του προσώπου. Πριν βαφτείτε καθαρίστε το δέρμα προσεκτικά και βάλτε την ενυδατική σας κρέμα, πάντα με ήπιες κινήσεις.
 2. Χρησιμοποιήστε ήπια προϊόντα για ευαίσθητο δέρμα χωρίς πολύ εξειδικευμένα συστατικά που ίσως το ερεθίζουν.
 3. Δοκιμάστε τα προϊόντα πρώτα σε μια μικρή περιοχή του προσώπου ώστε να δείτε αν τα ανέχεστε καλά. Αν κάποιο προϊόν καίει, ξύνει ή προκαλεί άλλο ερεθισμό στο δέρμα αφαιρέστε το αμέσως.
 4. Προτιμήστε τις αποχρώσεις του πράσινου. Το πράσινο χρώμα κρύβει την ερυθρότητα. Αποφύγετε τα πολύ κόκκινα κραγιόν που τονίζουν ακόμη περισσότερο την ερυθρότητα του προσώπου.
 5. Προτιμήστε προϊόντα που έχουν αντηλιακό. Έτσι απλοποιείτε την καθημερινή φροντίδα του προσώπου σας κάνοντας πιο πιθανό να μείνετε πιστοί σε αυτή.
 6. Ποτέ μην κοιμάστε με μακιγιάζ. Αφιερώστε λίγο χρόνο και καθαρίστε το πρόσωπό σας με ήπιο καθαριστικό και βάλτε την ενυδατική σας.

 

Πηγή:

Κωνσταντίνος Σταματόπουλος, Ροδόχρους Νόσος, εκδόσεις iWrite

Το κείμενο αποτελεί τμήμα του δημοσιευμένου βιβλίου του δερματολόγου Κωνσταντίνου Σταματόπουλου “Ροδόχρους Νόσος” των εκδόσεων iWrite και τα πνευματικά του δικαιώματα προστατεύονται. Αντιγραφή και αναπαραγωγή του αποτελεί ποινικό αδίκημα και διώκεται νομικά.

author avatar
Κωνσταντίνος Σταματόπουλος Δερματολόγος Αφροδισιολόγος
Ο Δερματολόγος Κωνσταντίνος Σταματόπουλος είναι εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων δερματοπαθειών όπως η ψωρίαση, το σκληρόδερμα και ο λειχήνας, στην χειρουργική δερματικών ογκιδίων και την αισθητική δερματολογία. Εργάζεται στο Ενδοκρινολογικό και Δερματολογικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, στην Τσιμισκή 61, τηλ. 2310283090.
author avatar
Κωνσταντίνος Σταματόπουλος Δερματολόγος Αφροδισιολόγος
Ο Δερματολόγος Κωνσταντίνος Σταματόπουλος είναι εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων δερματοπαθειών όπως η ψωρίαση, το σκληρόδερμα και ο λειχήνας, στην χειρουργική δερματικών ογκιδίων και την αισθητική δερματολογία. Εργάζεται στο Ενδοκρινολογικό και Δερματολογικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, στην Τσιμισκή 61, τηλ. 2310283090.