Ψωρίαση στη Γλώσσα: Συμπτώματα, Διάγνωση και Αντιμετώπιση

geographic-tongue-which-is-linked-to-psoriasis.jpg

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει το δέρμα, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εκδηλωθεί και σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης και της γλώσσας. Η ψωρίαση στη γλώσσα μπορεί να είναι ενοχλητική και να προκαλεί δυσκολίες στην καθημερινή ζωή του ασθενούς. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τα συμπτώματα, τη διάγνωση και τις διαθέσιμες επιλογές αντιμετώπισης.

Ψωρίαση στη Γλώσσα – Συμπτώματα:

Η ψωρίαση στη γλώσσα μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, και τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Ορισμένα από τα συχνότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  1. Κόκκινες ή “Σκασμένες” Περιοχές: Εμφανίζονται κόκκινες, φλεγμονώδεις περιοχές στην επιφάνεια της γλώσσας, οι οποίες μπορεί να έχουν την εικόνα έλκους ή να έχουν λευκωπές κρούστες. Κάποιες φορές παρουσιάζεται η λεγόμενη “γεωγραφική γλώσσα”, δηλαδή οι λευκωπές ή ερυθρές περιοχές έχουν εικόνα σαν γεωργαφικό χάρτη.
  2. Καύσος ή κνησμός: Οι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται κνησμό, αίσθημα καύσου ή γενικό ερεθισμό στην περιοχή της γλώσσας.
  3. Δυσκολίες στην Κατανάλωση Τροφής: Εξαιτίας της επίπονης φύσης της ψωρίασης στη γλώσσα, οι ασθενείς ενδέχεται να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κατανάλωση τροφής ή ακόμη και στην ομιλία.

Ψωρίαση στη Γλώσσα – Διάγνωση:

Η διάγνωση γίνεται από δερματολόγο ειδικό στην ψωρίαση. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο δερματολόγος θα εξετάσει κλινικά τη γλώσσα και θα αξιολογήσει τα συμπτώματα. Θα αναζητήσει άλλα σημεία ψωρίασης στο σώμα, όπως τους αγκώνες, τα γόνατα, τα νύχια ή το τριχωτό της κεφαλής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να απαιτηθεί βιοψία δέρματος για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Αντιμετώπιση της Ψωρίασης στη Γλώσσα:

Η αντιμετώπιση της ψωρίασης στη γλώσσα μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση διαφόρων θεραπευτικών προσεγγίσεων, συμπεριλαμβανομένων:

  1. Φαρμακευτική Θεραπεία: Ο δερματολόγος ενδέχεται να σας συνταγογραφήσει στοματικές κρέμες ή λοσιόν για εφαρμογή στη γλώσσα, οι οποίες μπορεί να περιέχουν κορτικοστεροειδή για να μειώσουν τη φλεγμονή.
  2. Διατροφικές Αλλαγές: Κάποιες φορές, η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ψωρίαση. Ο δερματολόγος σας μπορεί να σας συμβουλεύσει για πιθανές διατροφικές αλλαγές που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων.
  3. Θεραπεία με Φως: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η θεραπεία με φως μπορεί να είναι χρήσιμη. Η χρήση φωτοθεραπείας με nb-UVB φως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής.
  4. Διαχείριση του Στρες: Επειδή το στρες μπορεί να επηρεάσει την βαρύτητα των συμπτωμάτων της ψωρίασης, η διαχείρισή του μέσω τεχνικών χαλάρωσης μπορεί να βοηθήσει.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα των θεραπειών μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το άτομο, και η συμβουλή ενός ειδικού στην ψωρίαση δερματολόγου είναι πάντα σημαντική.

Σε κάθε περίπτωση, εάν παρουσιάζετε οποιαδήποτε συμπτώματα στη γλώσσα που υποπτεύεστε ότι μπορεί να σχετίζονται με ψωρίαση, συστήνεται να επικοινωνήσετε με δερματολόγο για αξιολόγηση και διάγνωση.

Κωνσταντίνος Σταματόπουλος - Δερματολόγος

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος