Ψωρίαση και Βελονισμός: Μια πιθανή εναλλακτική θεραπευτική προσέγγιση

Acupuncture-Bio-restoration-scaled-2560x1280-1-1200x600.jpeg

Η ψωρίαση είναι μια δερματική πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ο βελονισμός φαίνεται ότι μπορεί να είναι μια υποσχόμενη εναλλακτική θεραπεία με δυνατότητα να ανακουφίσει τα συμπτώματα και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από ψωρίαση.

Ο βελονισμός, μια παραδοσιακή θεραπεία της κινεζικής ιατρικής. Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας βελονισμού, λεπτές βελόνες εισάγονται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος τα “Qi”, όπως αναφέρεται στην κινεζική ιατρική.

Για τα άτομα με ψωρίαση, ο βελονισμός μπορεί να είναι  χρήσιμος. Υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή του δέρματος και να ανακουφίσει από τον κνησμό που συνοδεύει  την ψωρίαση. Επιπλέον, ο βελονισμός πιθανώς να μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βελτιώσει το στρες.

Πώς ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην ψωρίαση:

  • Μείωση της φλεγμονής: Ο βελονισμός δρα ρυθμίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας την φλεγμονή που αποτελεί την αιτία των ψωριασικών πλακών.
  • Ανακούφιση από τον κνησμό και τον πόνο: Ο βελονισμός μπορεί να προσφέρει σημαντική ανακούφιση από τον κνησμό και τον πόνο που συνοδεύουν τις ψωριασικές βλάβες.
  • Βελτίωση της ποιότητας ύπνου: Η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο. Ο βελονισμός, με την αγχολυτική του δράση, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα και διάρκεια του ύπνου.
  • Ενίσχυση της ψυχικής υγείας: Η ψωρίαση μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και κατάθλιψη. Από την άλλη μεριά το άγχος αποτελεί έναν από τους κυριότερους εκλυτικούς παράγοντες της ψωρίασης Ο βελονισμός μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία και ευεξία.

Πλεονεκτήματα του βελονισμού:

  • Ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία: Ο βελονισμός αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία με ελάχιστες παρενέργειες.
  • Συμπληρωματική θεραπεία: Ο βελονισμός μπορεί να συνδυαστεί με συμβατικές θεραπείες για την ψωρίαση, προσφέροντας μια πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της ασθένειας.
  • Φυσική θεραπεία: Ο βελονισμός βασίζεται σε φυσικές μεθόδους θεραπείας, χωρίς τη χρήση φαρμάκων.

Ωστόσο, πριν από την έναρξη οποιασδήποτε θεραπευτικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένου και του βελονισμού, είναι σημαντικό να συζητήσετε με έναν ειδικό για την ψωρίαση δερματολόγο, για την κατάλληλη διαχείριση της ψωρίασης.

Συνοψίζοντας, ο βελονισμός προσφέρει μια ελπιδοφόρα εναλλακτική θεραπεία για τα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση. Με τη δυνατότητα να μειώσει τα συμπτώματα και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής, ο βελονισμός αναδεικνύεται ως μια αποτελεσματική προσέγγιση για τη διαχείριση της ψωρίασης.

Κωνσταντίνος Σταματόπουλος - Δερματολόγος

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος