types-asymmetric.jpg

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, αυτοάνοση φλεγμονώδης δερματοπάθεια που προκαλεί την ταχεία ανάπτυξη νέων κυττάρων του δέρματος.

Η αρθρίτιδα είναι μια πάθηση που προκαλεί φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας, αλλά η ψωριασική αρθρίτιδα είναι ένας συγκεκριμένος τύπος αρθρίτιδας που συνδέεται με την ψωρίαση.

Η ψωριασική αρθρίτιδα εκτιμάται ότι επηρεάζει περίπου το 30% των ατόμων με ψωρίαση. Η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως ξεκινά σε άτομα ηλικίας 30-50 ετών.

Συμπτώματα και Διάγνωση

Οι ασθενείς που πάσχουν από ψωριατική αρθρίτιδα εμφανίζουν συχνά παρόμοια συμπτώματα με την κοινή αρθρίτιδα, με πόνο, οίδημα και ακαμψία στις αρθρώσεις. Η διάγνωση γίνεται κατά κύριο λόγο με βάση τα κλινικά συμπτώματα, ενώ ενίοτε απαιτούνται ειδικές εικονικές εξετάσεις, όπως η ακτινογραφία, μαγνητική ή αξονική τομογραφία και υπέρηχος. Οι αρθρώσεις που προσβάλονται συχνότερα είναι αυτές των δαχτύλων των χεριών και των ποδιών, τα ισχία και της σπονδυλικής στήλης.

Ένα πρώτο δερματολογικό σύμπτωμα που συχνά σχετίζεται με την εμφάνιση ψωριασικής αρθρίτιδας είναι η ψωριασική ονυχία: εύθρυπτα νύχια (σπάνε εύκολα), αλλαγές στην υφή των νυχιών με εμφάνιση μικρών εμβυθίσεων σαν δακτυλήθρα (βοθρία ψωρίασης) και αλλαγές του χρώματος των νυχιών που συχνά μοιάζουν με μυκητίαση. Ασθενείς με ψωριασική ονυχία εμφανίζουν συχνότερα ψωριασική αρθρίριδα.

Διαχείριση της Ψωρίασης και της Αρθρίτιδας

1. Φαρμακευτική Θεραπεία

Η χρήση φαρμάκων, όπως αντιφλεγμονώδη και ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, αποτελεί συνήθη πρακτική στη διαχείριση της ψωριατικής αρθρίτιδας. Οι βιολογικοί παράγοντες και οι αναστολείς του TNF-α είναι επίσης επιλογές που μπορεί να εξεταστούν με εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο στην αρθρίτιδα όσο και στις δερματολογικές εκδηλώσεις της ψωρίασης.

2. Φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της κινητικότητας και της ευελιξίας των αρθρώσεων.

3. Διαχείριση του Στρες – Ολιστική Αντιμετώπιση

Η άγχος και ο στρες μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα και να ενισχύσουν τη φλεγμονή. Οι τεχνικές χαλάρωσης και η ολιστική προσέγγιση μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του στρες. Ειδική διατροφή μπορεί να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τα συμπτώματα.

Συμπεράσματα

Η ψωρίαση και η ψωριατική αρθρίτιδα, αποτελούν δύο πολύπλοκες παθήσεις που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινή ζωή των ατόμων που πάσχουν από αυτές. Η πρόληψη, η παρακολούθηση από ειδικούς και η προσαρμογή ενδεχόμενης θεραπείας αποτελούν ουσιαστικά βήματα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Κωνσταντίνος Σταματόπουλος - Δερματολόγος

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος