fbpx

Ψωρίαση αρχικό στάδιο: Πώς να αναγνωρίσετε τα πρώιμα συμπτώματα της ψωρίασης

AdobeStock_253588576_resized-for-hero.jpeg

Ψωρίαση αρχικό στάδιο: Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει οριστική και μόνιμη θεραπεία για την ψωρίαση, αλλά αρκετές διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα συμπτώματα.

κοιτάζοντας το δέρμα του παιδιού μετά το μπάνιο
Πρώιμα σημεία και συμπτώματα ψωρίασης

Η ψωρίαση συνήθως παρατηρείται για πρώτη φορά λόγω του δερματικού της εξανθήματος. Ανυψωμένες ερυθρές πλάκες με σαφώς αφοριζόμενες άκρες με ασημί ή λευκά λέπια πάνω τους είναι ένα πρώτα σημάδι της πάθησης. Η περιοχή μπορεί να είναι ξηρή και να υπάρχει κνησμός.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ψωρίασης, ο καθένας με τα δικά του μοναδικά σημεία και συμπτώματα.

Αρχικά στάδια διαφορετικών τύπων ψωρίασης

Ψωρίαση κατά πλάκας

Η κατά πλάκας ψωρίαση είναι ο πιο κοινός τύπος ψωρίασης. Περίπου το 80-90% των ατόμων με ψωρίαση έχουν αυτόν τον τύπο.

Το δερματικό εξάνθημα χαρακτηρίζεται από ερυθρές πλάκες που καλύπτονται με λευκά ή ασημί λέπια. Οι πλάκες μπορούν να είναι διαφόρων μεγεθών ενώ οι μικρότερες πλάκες μπορούν να ενωθούν για να σχηματίσουν μια μεγάλη πλάκα. Οι πλάκες τείνουν να εμφανίζονται συμμετρικά στο σώμα και βρίσκονται συνήθως στις ακόλουθες περιοχές

 • Αγκώνες
 • Γόνατα
 • Τριχωτό
 • Κορμός
 • Άκρα

Σταγονοειδής ή εξανθηματική ψωρίαση

Η σταγονοειδής ψωρίαση ξεκινά συχνά με μια λοίμωξη, συνήθως της ανώτερης αναπνευστικής οδού όπως ο στρεπτόκοκκος. Εμφανίζεται κυρίως σε νεαρούς.

Τα συμπτώματα ξεκινούν με μικροσκοπικά κόκκινα εξογκώματα που καλύπτουν τα πόδια, τα χέρια και τον κορμό. Οι βλάβες μπορεί επίσης να εμφανιστούν στο πρόσωπο, τα αυτιά και το τριχωτό της κεφαλής.

Σε μερικούς ανθρώπους, υποχωρεί και δεν επιστρέφει ποτέ. Αλλά είναι επίσης πιθανό να συνεχίσει εφ’ όρου ζωής ή η πάθηση να υποχωρήσει και αργότερα να εξελιχθεί σε ψωρίαση κατά πλάκας.

Ανάστροφη ψωρίαση

Η ανάστροφη ψωρίαση είναι μια μορφή ψωρίασης που εμφανίζεται σε περιοχές όπου το δέρμα αγγίζει δέρμα, όπως οι μασχάλες, κάτω από το στήθος, τη βουβωνική χώρα και την πτυχή των γλουτών.

Ξεκινά με λεία, κόκκινα, εξανθήματα χωρίς λέπια. Αυτές οι περιοχές μπορεί να φαίνονται ερυθρές και να είναι επώδυνες. Η εφίδρωση και το τρίψιμο επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

Φλυκταινώδης Ψωρίαση

Η φλυκταινώδης ψωρίαση ξεκινά με φλυκταινίδια γεμάτα πύον που συνήθως εμφανίζονται στα πόδια και τα χέρια. Συχνά περιβάλλονται από κόκκινο δέρμα. Όταν τα στεγνώσουν, μπορεί να αφήσουν καφέ κηλίδες και λέπια.

Όταν η φλυκταινώδης ψωρίαση εμφανίζεται σε ολόκληρο το σώμα, ονομάζεται γενικευμένη φλυκταινώδης ψωρίαση (GPP) ή ψωρίαση Von Zumbusch. Η GPP συμβαίνει πολύ γρήγορα. Ξεκινά με ξηρό, επώδυνο και κόκκινο δέρμα. Στη συνέχεια σχηματίζονται φουσκάλες γεμάτες πύον και καλύπτουν μεγάλο μέρος του δέρματος μέσα σε λίγες ώρες. Εντός 24 ωρών, οι φουσκάλες ανοίγουν. Όταν το δέρμα στεγνώσει, ξεφλουδίζει. Αυτή η πορεία μπορεί να επαναληφθεί μετά από μέρες ή εβδομάδες. Η GPP είναι πολύ σοβαρή και μπορεί να προκαλέσει απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Ψωρίαση νυχιών

Η ψωρίαση δεν εμφανίζεται μόνο στο δέρμα. Περίπου τα μισά από τα άτομα με ψωρίαση κατά πλάκας θα εμφανίζουν ψωρίαση των ονύχων.

Η ψωριασική ονυχία εμφανίζεται με τα ακόλουθα σημάδια:

 • Κίτρινο, καφέ ή λευκό χρώμα στο νύχι
 • Μικρά βαθουλώματα στα νύχια
 • Νύχια που θρυμματίζονται
 • Νύχια που ανασηκώνονται από το δέρμα

Ερυθροδερμική ψωρίαση

Η ερυθροδερμική ψωρίαση είναι μια σπάνια, απειλητική για τη ζωή κατάσταση που εμφανίζεται συνήθως σε άτομα με άλλο τύπο ψωρίασης.

Ξεκινά συνήθως ως τυπική ψωρίαση. Στη συνέχεια ολόκληρο το δέρμα γίνεται σε κόκκινο, φολιδωτό δέρμα που φαίνεται καμένο. Ο ασθενής νιώθει πολύ άρρωστος με πυρετό, ρίγη, μυϊκή αδυναμία και ταχυκαρδία. Εάν κάποιος υποψιάζεται ότι έχει ερυθροδερμική ψωρίαση, πρέπει να αναζητήσει άμεση φροντίδα.

Ψωριατικη Αρθρίτιδα

Περίπου το 10-30% των ατόμων με ψωρίαση μπορεί να αναπτύξουν ψωριασική αρθρίτιδα. Μπορεί να εμφανιστεί αρκετά χρόνια μετά την έναρξη της ψωρίασης. Λιγότερο συχνά, η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί πριν εμφανιστεί η ψωρίαση.

Η ψωριασική αρθρίτιδα προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις και πρήξιμο. Συχνά παρατηρείται στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών.

Πρώιμα συμπτώματα ψωρίασης

Η πρώιμη ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σαν μικρές ανυψωμένες περιοχές στο δέρμα. Αυτές οι περιοχές μπορεί να έχουν κνησμό ή και να είναι ξηρές. Οι πλάκες αυτές μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, αλλά συνήθως παρατηρούνται στα χέρια, τα πόδια και το τριχωτό της κεφαλής.

Τι προκαλεί την ψωρίαση;

Ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα που ενεργοποιείται έναντι λανθασμένων στόχων φαίνεται ότι προκαλεί την ψωρίαση. Είναι μια αυτοάνοση πάθηση που οδηγεί το σώμα να παράγει πάρα πολλά κύτταρα του δέρματος. Όταν τα κύτταρα του δέρματος συσσωρεύονται, σχηματίζουν πλάκες στην επιφάνεια του δέρματος.

Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική πάθηση . Δεν μπορεί να μεταδοθεί σε άλλους ανθρώπους με κανέναν τρόπο.

Μπορεί η πρώιμη ψωρίαση να θεραπευτεί;

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια πάθηση που δεν θεραπεύεται. Ακόμα κι αν αντιμετωπιστεί νωρίς, δεν θεραπεύεται. Αρκετές θεραπείες μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα και να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης εξάρσεων. Αυτές οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Κρέμες για την ενυδάτωση του δέρματος
 • Φωτοθεραπεία
 • Από του στόματος φάρμακα
 • Κρέμες φαρμακευτικές
 • Συνταγογραφούμενα ενέσιμα φάρμακα

Εκλυτικοί παράγοντες

Η ψωρίαση είναι μια κατάσταση που περνά από περιόδους ύφεσης και έξαρσης. Πολλά μπορούν να προκαλέσουν έξαρση ή να επιδεινώσουν την ψωρίαση.

 • Στες
 • Κρύος, ξηρός καιρός
 • Τραυματισμοί του δέρματος
 • Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ
 • Διατροφή υψηλή σε υδατάνθρακες
 • Κάπνισμα
 • Επεμβάσεις ή μολύνσεις

Σε ποια ηλικία αρχίζει συνήθως η ψωρίαση;

Η ψωρίαση μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά τείνει να έχει δύο περιόδους όπου συνήθως ξεκινά. Το πρώτο ηλικιακό εύρος είναι 15-20 ετών και το δεύτερο είναι 55-60.

Όσο νωρίτερα εμφανίσει εμφανίσει κανείς τη νόσο, συνήθως τόσο  σοβαρότερη θα είναι η πορεία της. Τείνει επίσης να εμφανίζεται σε οικογένειες, με το 36% των ασθενών να έχουν οικογενειακό ιστορικό ψωρίασης.

 

Πώς να γίνεται η έγκαιρη διάγνωση

Όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί η ψωρίαση , τόσο πιο γρήγορα μπορεί να ξεκινήσει η θεραπεία. Ο ιατρός θα εξετάσει το εξάνθημα, τα νύχια και τις αρθρώσεις για να αναζητήσει σημάδια ψωρίασης. Μπορεί να ρωτήσει για το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και εάν έχει οικογενειακό ιστορικό ψωρίασης

Μπορεί να χρειαστεί ένα μικρό δείγμα βιοψίας.

author avatar
Κωνσταντίνος Σταματόπουλος Δερματολόγος Αφροδισιολόγος
Ο Δερματολόγος Κωνσταντίνος Σταματόπουλος είναι εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων δερματοπαθειών όπως η ψωρίαση, το σκληρόδερμα και ο λειχήνας, στην χειρουργική δερματικών ογκιδίων και την αισθητική δερματολογία. Εργάζεται στο Ενδοκρινολογικό και Δερματολογικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, στην Τσιμισκή 61, τηλ. 2310283090.
author avatar
Κωνσταντίνος Σταματόπουλος Δερματολόγος Αφροδισιολόγος
Ο Δερματολόγος Κωνσταντίνος Σταματόπουλος είναι εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων δερματοπαθειών όπως η ψωρίαση, το σκληρόδερμα και ο λειχήνας, στην χειρουργική δερματικών ογκιδίων και την αισθητική δερματολογία. Εργάζεται στο Ενδοκρινολογικό και Δερματολογικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, στην Τσιμισκή 61, τηλ. 2310283090.