fbpx
weight.jpg

Η σχέση ορμονών και βάρους


Η επίτευξη και η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους συχνά μπορεί να γίνουν δύσκολη υπόθεση. Κάποιες φορές φαίνεται να παλεύει κανείς με αόρατες, άγνωστες δυνάμεις που κάνουν το αδυνάτισμα να φαντάζει αδύνατο.

Εάν ήδη υποψιάζεστε πως υπάρχει κάτι που παίζει ρόλο στην απώλεια βάρους περισσότερο από την υγιεινή διατροφή, τότε έχετε δίκιο!
Ένας ενδοκρινολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε αν υπάρχει κάτι στον οργανισμό σας που προκαλεί την πρόσληψη βάρους ή/ και δυσχεραίνει την απώλειά του.
Παρακάτω αναφέρονται μερικοί από τους λιγότερο γνωστούς ένοχους που κρύβονται πίσω τα περιττά κιλά.

Ορμόνες και πρόσληψη βάρους

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να παρακάμψετε την τακτική άσκηση και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής, που είναι σίγουρα απαραίτητα για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους σώματος αλλά σίγουρα, το να φτάσει κανείς στον επιθυμητό στόχο μπορεί να γίνει πιο περίπλοκο.
Ενώ μπορείτε να ελέγξετε τι τρώτε και πόσο κινείστε, υπάρχουν αόρατοι παράγοντες στο παρασκήνιο που επιδρούν στην προσπάθειά σας και δεν είναι άλλες από τις ορμόνες σας.

Συγκεκριμένα, η ινσουλίνη, τα οιστρογόνα, τα ανδρογόνα, η λεπτίνη, η κορτιζόλη, οι ορμόνες του θυρεοειδούς και η αυξητική ορμόνη είναι ορμόνες υπεύθυνες για το μεταβολισμό, την όρεξη και την κατανομή του σωματικού λίπους.
Εάν αυτές οι ορμόνες δεν παράγονται σωστά ή δεν ασκούν τη δράση τους επιτυχώς μπορεί να ενθαρρύνουν την υπερκατανάλωση τροφής, να επιβραδύνουν την ικανότητα του σώματος να καίει θερμίδες και ωθούν στην αποθήκευση του λίπους.

Λεπτίνη και πρόσληψη βάρους
Τα λιποκύτταρα παράγουν τη λεπτίνη, μια ορμόνη που μειώνει την όρεξη.
Κατά ειρωνικό τρόπο, οι υπέρβαροι άνθρωποι παράγουν περισσότερη λεπτίνη, αλλά συχνά αναπτύσσουν αντίσταση στη δράση της στη μείωση της όρεξης με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να μη στέλνει το μήνυμα του κορεσμού.

Ινσουλίνη και πρόσληψη βάρους
Το πάγκρεας παράγει την ορμόνη ινσουλίνη, η οποία ρυθμίζει τον τρόπο μεταβολισμού του λίπους και επίσης, ενεργοποιεί την πρόσληψη της γλυκόζης από την κυκλοφορία του αίματος.
Το υπερβάλλον βάρος, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς (σπλαγχνικό λίπος), αναστέλλει τα σήματα ινσουλίνης, αφήνοντας πάρα πολύ γλυκόζης στο αίμα κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2, μεταβολικό σύνδρομο και περαιτέρω εναπόθεση λίπους/ παχυσαρκία.
Ένας φαύλος κύκλος με άλλα λόγια.

Οιστρογόνα, ανδρογόνα και πρόσληψη βάρους
Πού αποθηκεύετε ευκολότερα λίπος;
Η εντόπιση έχει σημασία επειδή το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς μας θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο για προβλήματα υγείας όπως αρθρίτιδα, εγκεφαλικό και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Οι κύριες ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την κατανομή του λίπους είναι οι ορμόνες του φύλου, τα οιστρογόνα και τα ανδρογόνα.
Καθώς μεγαλώνουμε, παράγουμε λιγότερες από αυτές τις ορμόνες και συσσωρεύουμε περισσότερο λίπος στην κοιλιά, το οποίο είναι πιο δύσκολο να χαθεί.

Αυξητική ορμόνη και πρόσληψη βάρους
Κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία, η υπόφυση, ένας αδένας στον εγκέφαλο, παράγει αυξητική ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τα οστά, τους μύες και τη διαμόρφωση του ύψους.
Επηρεάζει επίσης το μεταβολισμό και τον ρυθμό καύσης θερμίδων. Τα άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα αυξητικής ορμόνης.

Κορτιζόλη και πρόσληψη βάρους
Όλοι παράγουμε κορτιζόλη όταν αγχωνόμαστε, εντείνει τις αισθήσεις μας και μας προετοιμάζει να πολεμήσουμε σε μια επικίνδυνη κατάσταση.
Αυτό είναι καλό όταν συμβαίνει σπάνια ή παροδικά αλλά το χρόνιο στρες και η υπερβολική παραγωγή κορτιζόλης επιβαρύνουν το σώμα μας.
Η μακροχρόνια έκθεση στην κορτιζόλη ή και σε φάρμακα που περιέχουν ουσίες που μιμούνται τη δράση της (“κορτιζόνη”) μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο Cushing, μια ασθένεια των επινεφριδίων και αύξηση του βάρους.

Θυρεοειδής και πρόσληψη βάρους
Ο θυρεοειδής αδένας, που βρίσκεται στη βάση του λαιμού, παράγει ορμόνες που βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού μας.
Εάν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί, δηλαδή όταν αναπτυχθεί υποθυρεοειδισμός, μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση βάρους που ενδέχεται να μην οφείλεται αποκλειστικά στη συσσώρευση λίπους – ο υποθυρεοειδισμός είναι γνωστό ότι προκαλεί και έντονη κατακράτηση υγρών/ οιδήματα.

Φλεγμονή και πρόσληψη βάρους
Ανάμεσα στη φλεγμονή και την παχυσαρκία παρατηρείται μια συμβιωτική σχέση. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και η παχυσαρκία, με τη σειρά της, μπορεί να προκαλέσει αυξημένη φλεγμονή.

Εάν κάποιος πάσχει από μια χρόνια πάθηση, όπως για παράδειγμα η ρευματοειδής αρθρίτιδα, που χαρακτηρίζεται από επίμονη φλεγμονή, είναι πιο επιρρεπής στην ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη, διαβήτη τύπου 2, μεταβολικές διαταραχές και καρδιαγγειακές παθήσεις, κάνοντας την αύξηση βάρους ευκολότερη και την απώλεια βάρους πιο δύσκολη.

Από την άλλη πλευρά, η ίδια η παχυσαρκία αυξάνει τη φλεγμονή ενεργοποιώντας την ανοσολογική σας απόκριση. Το ανοσοποιητικό σύστημα ανιχνεύει έναν «τραυματισμό» στα λιποκύτταρα και στέλνει κυτοκίνες στο σημείο. Αυτά τα φλεγμονώδη κύτταρα προορίζονται για την αντιμετώπιση οξέων τραυματισμών, αλλά στην περίπτωση της παχυσαρκίας, η μάχη συνεχίζεται σε έναν ατελείωτο κύκλο φλεγμονής και συσσώρευσης λίπους.

Βοήθεια για ορμονικές ανισορροπίες που παίζουν ρόλο στην απώλεια βάρους
Εκτός από έναν υγιεινό τρόπο ζωής, θα πρέπει να γνωρίζει κανείς τι συμβαίνει με τις ορμόνες του, ειδικά αν δυσκολεύεται να χάσει κιλά.
Στο ενδοκρινολογικό ιατρείο εντοπίζουμε τις ανισορροπίες που μπορεί οδηγούν στην πρόσληψη βάρους.
Και προσφέρουμε, ανάλογα με τα αποτελέσματα, αποτελεσματικές θεραπείες που εξαλείφουν τα εμπόδια που ανακόπτουν την προσπάθεια για απώλειά του.

 

 

author avatar
Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος
Η Ενδοκρινολόγος Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου είναι εξειδικευμένη στην αντιμετώπιση παθήσεων θυρεοειδούς, όπως η θυρεοειδίτιδα Hasmimoto, στην διερεύνηση της ορμονοεξαρτώμενης υπογονιμότητας και στην διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη και διαβήτη κύησης. Εργάζεται στο Ενδοκρινολογικό και Δερματολογικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, στην Τσιμισκή 61, τηλ. 2310283090.
author avatar
Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος
Η Ενδοκρινολόγος Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου είναι εξειδικευμένη στην αντιμετώπιση παθήσεων θυρεοειδούς, όπως η θυρεοειδίτιδα Hasmimoto, στην διερεύνηση της ορμονοεξαρτώμενης υπογονιμότητας και στην διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη και διαβήτη κύησης. Εργάζεται στο Ενδοκρινολογικό και Δερματολογικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, στην Τσιμισκή 61, τηλ. 2310283090.