fbpx

COVID-19: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς με θυρεοειδικές παθήσεις

1.png

Αυτήν την περίοδο η σκέψη μας είναι στους συνανθρώπους μας που πάσχουν από τον COVID-19 και σε όλους όσοι αγωνίζονται για να ανταποκριθούν σε αυτήν την ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση.
Εκφράζουμε την υποστήριξη μας και την ευγνωμοσύνη μας προς όλους τους εργαζόμενους στις δομές υγείας που προσπαθούν να μας κρατήσουν ασφαλείς.

Καθημερινά δεχόμαστε ερωτήσεις από άτομα που ζουν με διαταραχές του θυρεοειδούς για τον COVID-19 και τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Τα άτομα με αυτοάνοση νόσο του θυρεοειδούς (Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, νόσο Graves) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης με COVID-19;

O κοροναϊός COVID-19 είναι ένας νέος ιός, επομένως δεν έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που επηρεάζει τα άτομα με αυτοάνοσες θυρεοειδικές ασθένειες. Γενικότερα, όμως, δεν υπάρχει επιβεβαιωμένη γνωστή συσχέτιση μεταξύ της ύπαρξης αυτοάνοσης θυρεοειδικής νόσου (θυρεοειδίτιδας Χασιμότο, νόσου του Graves) και της σοβαρότητας της ιογενούς λοίμωξης.

Αρκετοί ασθενείς ρωτούν εάν το να έχουν μια αυτοάνοση ασθένεια του θυρεοειδούς σημαίνει ότι είναι ανοσοκατασταλμένοι!

Η απάντηση είναι με βεβαιότητα όχι.
Με απλά λόγια, το τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι υπεύθυνο για τις αυτοάνοσες νόσους του θυρεοειδούς είναι διαφορετικό από αυτό που είναι υπεύθυνο για την καταπολέμηση των ιογενών λοιμώξεων, όπως  με τον κορονοϊό COVID-19.
Οι ασθενείς που έχουν ταξινομηθεί ως άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (ανοσοκατασταλμένοι) είναι για παράδειγμα:

  • Άτομα με ανατομική ή λειτουργική ασπληνία (π.χ. δρεπανοκυτταρική αναιμία, μεσογειακή αναιμία, κλπ)
  • Συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί ασθενείς με HIV λοίμωξη, λευχαιμία, λέμφωμα, νόσο του Hodgkin, πολλαπλούν μυέλωμα, γενικευμένη κακοήθεια, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
  • Καταστάσεις που συνδέονται με ανοσοκαταστολή (π.χ. ρευματολογικοί ασθενείς), μεταμόσχευση οργάνων και μυελού των οστών, καθώς επίσης άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία και μακροχρόνια χορήγηση κορτικοστεροειδών (“κορτιζόνη”)

 

Μήπως η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνω για το θυρεοειδή καταστέλλει το ανοσοποιητικό μου σύστημα;

Η λεβοθυροξίνη, η καρβιμαζόλη, η μεθιμαζόλη, η προπυλθειουρακίλη δεν είναι ανοσοτροποποιητικές θεραπείες. δηλαδή δεν αλλάζουν ή αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ωστόσο, οι ασθενείς με θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια κάποιες φορές λαμβάνουν υψηλές δόσεις στεροειδών φαρμάκων, κάτι που μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ασθενείς που έχουν λάβει θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο ή έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από τον κορονοϊό (COVID-19);

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι ασθενείς που έλαβαν πρόσφατα θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο ή υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για καλοήθη ασθένεια του θυρεοειδούς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ιογενούς (και κατά συνέπεια COVID-19) λοίμωξης.

Εάν η νόσος του θυρεοειδούς δεν είναι υπό έλεγχο / αν δεν υπάρχει σωστή ρύθμιση, αυτό επηρεάζει τον κίνδυνο μόλυνσης μου με τον κορωνοϊό;

Είναι πιθανό ότι οι ασθενείς με «μη ελεγχόμενη» ασθένεια του θυρεοειδούς (συνήθως ασθενείς που έχουν ξεκινήσει πολύ πρόσφατα την αγωγή ή δε λαμβάνουν την αγωγή για το θυρεοειδή όπως πρέπει) μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών από οποιαδήποτε λοίμωξη.
Συστήνεται οι πάσχοντες από θυρεοειδικές νόσους να συνεχίσουν να λαμβάνουν συστηματικά την αγωγή τους για να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο και να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους αν παρατηρήσουν συμπτώματα απορρύθμισης.

Εάν παίρνω αντιθυρεοειδικά φάρμακα σε περίπτωση υπερθυρεοειδισμού, διατρέχω υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης;

Τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα (καρβιμαζόλη, μεθιμαζόλη, προπυλθειουρακίλη) δεν είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης, εκτός εάν η λήψη τους οδηγεί σε ακοκκιοκυτταραιμία.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια παρενέργεια αυτών των φαρμάκων που συνεπάγεται τη δραματική μείωση των λευκών κυττάρων στο αίμα.

Τα συμπτώματα της ακοκκιοκυτταραιμίας (πονόλαιμος, πυρετός, έλκος στο στόμα και το φάρυγγα, ρίγη, αίσθημα κόπωσης) μπορεί να αλληλοεπικαλύπτονται με τα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 (πυρετός, βήχας, ασθένεια που ομοιάζει με γρίπη).
Η επικοινωνία στην περίπτωση ανάπτυξης συμπτωμάτων με τον θεράποντα ιατρό είναι απαραίτητη!

Τι πρέπει να κάνω αν υποβλήθηκα πρόσφατα σε επέμβαση για το θυρεοειδή ή σε θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο;

Εάν υποβληθήκατε πρόσφατα σε θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο ή επέμβαση για το θυρεοειδή, θα χρειαστεί να ξεκινήσετε θεραπεία με λεβοθυροξίνη ώστε να μην εμφανίσετε συμπτώματα υποθυρεοειδισμού.
Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από τη γιατρό σας για το πότε και πώς να παρακολουθήσετε τη λειτουργία του θυρεοειδούς.
Εάν έχετε ξεκινήσει θεραπεία με λεβοθυροξίνη, θα χρειαστεί να επαναλάβετε εξετάσεις αίματος για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τη σωστή δοσολογία.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για να επικοινωνήσω με τη γιατρό μου αυτήν την περίοδο;

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ασθενείς, τα «φυσικά» ραντεβού έχουν περιοριστεί ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός στην αίθουσα αναμονής.
Ωστόσο, αξιοποιούνται οι δυνατότητες που παρέχει η τηλεϊατρική ως μέσο εκτίμησης των περισσότερων ασθενών μας, καθιστώντας δυνατή τη συνταγογράφηση εξετάσεων και φαρμάκων, ώστε κανείς ενδοκρινολογικός ασθενής να μην μείνει χωρίς παρακολούθηση και αντιμετώπιση την επόμενη περίοδο.

Μπορείτε να καλείτε στο 2310 283090 καθημερινά για περισσότερες πληροφορίες.

author avatar
Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος
Η Ενδοκρινολόγος Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου είναι εξειδικευμένη στην αντιμετώπιση παθήσεων θυρεοειδούς, όπως η θυρεοειδίτιδα Hasmimoto, στην διερεύνηση της ορμονοεξαρτώμενης υπογονιμότητας και στην διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη και διαβήτη κύησης. Εργάζεται στο Ενδοκρινολογικό και Δερματολογικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, στην Τσιμισκή 61, τηλ. 2310283090.
author avatar
Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος
Η Ενδοκρινολόγος Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου είναι εξειδικευμένη στην αντιμετώπιση παθήσεων θυρεοειδούς, όπως η θυρεοειδίτιδα Hasmimoto, στην διερεύνηση της ορμονοεξαρτώμενης υπογονιμότητας και στην διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη και διαβήτη κύησης. Εργάζεται στο Ενδοκρινολογικό και Δερματολογικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, στην Τσιμισκή 61, τηλ. 2310283090.