fbpx

Αραίωση – πτώση των βλεφαρίδων

Untitled-design-39-1200x675.jpg

Οι βλεφαρίδες μπορεί να πέφτουν για πολλούς λόγους, από απλά εγκαύματα έως μετά από χημειοθεραπεία. Παρόλο που μπορεί να χρειαστεί χρόνος, οι βλεφαρίδες συνήθως ξαναμεγαλώνουν.
Παρομοίως με τα μαλλιά στο τριχωτό της κεφαλής, οι βλεφαρίδες περνούν επίσης από αναπτυξιακούς κύκλους, οπότε η πτώση μερικών δεν προκαλεί ανησυχία. Ωστόσο, τραυματισμοί και ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν την πτώση πολλών ή των περισσότερων βλεφαρίδων.

Αιτίες

Εγκαύματα

Αν οι βλεφαρίδες καούν αλλά τα θυλάκια της τρίχας παραμένουν άθικτα, οι βλεφαρίδες συνήθως ξαναμεγαλώνουν σε 6 εβδομάδες. Ωστόσο, αν οι θύλακες των τριχών καούν, πιθανώς οι βλεφαρίδες να μην ξαναμεγαλώσουν.

Χημειοθεραπεία

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου μπορούν μερικές φορές να προκαλέσουν την πτώση των βλεφαρίδων. Όλα τα φάρμακα χημειοθεραπείας όμως δεν προκαλούν τριχόπτωση .

Εάν ένα άτομο χρησιμοποιεί χημειοθεραπευτικό φάρμακο που είναι γνωστό ότι προκαλεί απώλεια μαλλιών, πιθανώς αυτό επηρεάσει τις τρίχες στο σώμα καθώς και στο τριχωτό της κεφαλής.

Οι τρίχες του σώματος, τα φρύδια και οι βλεφαρίδες συνήθως επηρεάζονται. Συνήθως, οι βλεφαρίδες αρχίζουν να αναπτύσσονται λίγο μετά τη διακοπή της χημειοθεραπείας.

Μηχανικό τραύμα / έλξη

Η τριχοτυλομανία είναι μια ψυχολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την συνήθεια του ατόμου να τραβάει τα μαλλιά και τρίχες σε άλλα σημεία του σώματος.

Οι βλεφαρίδες που έχουν ξεριζωθεί μπορεί να χρειαστούν μερικούς μήνες για να αναπτυχθούν.

Ψεύτικες βλεφαρίδες

Οι ψεύτικες βλεφαρίδες είναι ίνες που είναι κολλημένες στις φυσικές βλεφαρίδες για να δημιουργήσουν μια παχύτερη, μακρύτερη εικόνα.

Ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στις φυσικές βλεφαρίδες. Αν οι φυσικές βλεφαρίδες πέσουν λόγω των ψεύτικων βλεφαρίδων, συνήθως ξαναμεγαλώνουν σε λίγους μήνες.

Παθήσεις θυρεοειδούς

Η απώλεια των βλεφαρίδων μπορεί να παρατηρηθεί και σε υπερθυρεοειδισμό και σε υποθυρεοειδισμό. Οι βλεφαρίδες συνήθως αρχίζουν να αναπτύσσονται μετά την σωστή ρύθμιση του θυρεοειδούς.

Γυρεοειδής αλωπεκία

Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση νόσος κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στους θύλακες των τριχών. Η πάθηση οδηγεί σε τριχόπτωση στο τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια και τις βλεφαρίδες.

Θεραπεία

Οι βλεφαρίδες που χάνονται από τη χημειοθεραπεία ενδέχεται να ξαναβγούν. Εάν μια πάθηση του θυρεοειδούς ή αυτοάνοση νόσος οδήγησε σε απώλεια βλεφαρίδων, ο ασθενής θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει το υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Ο χρόνος που χρειάζεται για να αναπτυχθούν οι βλεφαρίδες ποικίλλει ανάλογα με την αιτία και την έκταση της απώλειάς τους.

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί επίσης να βοηθήσει τις βλεφαρίδες να αυξηθούν. Ο ιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει τη ειδικές οφθαλμικές σταγόνες.

Πρόληψη

Ενώ δεν είναι πάντα δυνατό να αποφευχθεί η απώλεια βλεφαρίδων, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για να μειώσει τον κίνδυνο. Αυτά περιλαμβάνουν:

Μια υγιεινή διατροφή : Ορισμένες διατροφικές ανεπάρκειες μπορεί να συμβάλουν στην απώλεια τριχών. Τα θρεπτικά συστατικά που παίζουν ρόλο στην υγεία των τριχών περιλαμβάνουν:

  • βιταμίνη C
  • βιταμίνη Β
  • βιταμίνη D
  • ψευδάργυρος
  • σίδερο
  • πρωτεΐνη

Βγάζετε το μακιγιάζ τη νύχτα : αφήνοντας μακιγιάζ στα μάτια μπορεί να στεγνώσει τις βλεφαρίδες. Οι ξηρές βλεφαρίδες είναι πιο πιθανό να σπάσουν ή να πέσουν πρόωρα.

Το τρίψιμο των ματιών : Το έντονο τρίψιμο των ματιών μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια των βλεφαρίδων.