Βουτιλική τοξίνη και Υαλουρονικό (filler): ποια η διαφορά; ποιο χρειάζεται το πρόσωπό μου;

face-procedure.jpg

Bουτιλική τοξίνη και filler: δύο από τις πιο κοινά εφαρμομένες αισθητικές επεμβάσεις. Ποια η διαφορά μεταξύ τους και ποιες ατέλεις διορθώνει το καθένα;

 

Ποιά η διαφορά μεταξύ βουτιλικής τοξίνης και filler υαλουρονικού οξέος;

Η βουτιλική τοξίνη, (Botox, Dysport, Vistabel κλπ.), μπλοκάρει παροδικά, για περίπου 4-6 μήνες, τη δράση των μυών του προσώπου, που προκαλούν τις ρυτίδες. Χρησιμοποιείται κυρίως για τις ρυτίδες του μετώπου και της περιοχής γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας).Από την άλλη μεριά τα filler (εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος) αναπληρώνουν χαμένο όγκο. Όσο μεγαλώνουμε τα κύτταρά μας παράγουν λιγότερο κολλαγόνο και ελαστίνη, και το δέρμα μας γίνεται πιο ξερό και λεπτό. Τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος μπαίνουν στο δέρμα και προσθέτουν όγκο σε περιοχές που το χρειαζόμαστε, συνήθως στα ζυγωματικά και στις ρινοπαρειακές αύλακες (τις ρυτίδες γύρω από τη μύτη).

Τι αποτέλεσμα έχει η κάθε θεραπεία;

Είναι οι πιο συνηθισμένες θεραπείες αντιγήρανσης λόγω του ότι έχουν γρήγορα αποτέλεσμα, το Botox δρα σε 3-10 μέρες και το υαλουρονικό την ίδια στιγμή. Το Botox ηρεμεί τις ρυτίδες του μετώπου και των ματιών ενώ το υαλουρονικό οξύ ξαναδίνει τον χαμένο όγκο στην περιοχή των ζυγωματικών, των ρινοπαρειακών ή των χειλιών. Και οι δυο επεμβάσεις απαιτούν ελάχιστο χρόνο, 15-30 λεπτά.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος;

Δεν υπάρχει σαφής κανόνας, αλλά προφανώς όσο πιο νωρίς ξεκινήσει κανείς, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα μπορεί να διατηρήσει με την πάροδο του χρόνου. Οι περισσότεροι ασθενείς ξεκινούν από τα 25-30 με μικροδιορθώσεις και όσο περνά ο καιρός σε συνεργασία με τον δερματολόγο τους επιτρέπουν στο πρόσωπο να ωριμάσει δείχνοντας όμορφα σε κάθε ηλικία. Στόχος δεν είναι να αλλάξουν τα φυσικά χαρακτηριστικά του προσώπου αλλά να διατηρηθεί μια ξεκούραστη συμβατή μη την ηλικία μας εικόνα.

Πόσο επώδυνες είναι οι επεμβάσεις αυτές;

Είναι σχετικά ανώδυνες. Και οι δύο εφαρμόζονται με λεπτή βελόνα οπότε είναι λογικό ο ασθενής ν αισθάνεται μια ενόχληση αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο. Για να μειωθεί ακόμα περισσότερο η αίσθηση του πόνου μπορεί να χρησιμοποιηθεί αναισθητική κρέμα μια ώρα πριν την εφαρμογή. Filler σε επώδυνες θέσεις όπως τα χείλη γίνονται με τοπική αναισθησία.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα της κάθε επέμβασης;

Το Botox διαρκεί 4-6 μήνες, ανάλογα με τον ασθενή και την κινητικότητα των μυών του. Τα εμφυτεύματα διαρκούν περισσότερο, συνήθως πάνω από 12 μήνες, ανάλογα με το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί.

Αν κάνω μια θεραπεία πρέπει να συνεχίσω για πάντα;

Δεν είναι απαραίτητο. Όταν περάσει η επίδραση του Botox ή όταν απορροφηθεί το εμφύτευμα του υαλουρονικού, το πρόσωπο επανέρχεται ακριβώς στην κατάσταση που ήταν πριν την εφαρμογή.

Θέλω να δοκιμάσω αλλά φοβάμαι μήπως παραμορφοθεί η εικόνα του προσώπου μου και αλλάξουν τα χαρακτηριστικά μου.

Είναι ο συχνότερος φόβος όσων σκέφτονται να δοκιμάσουν μια αισθητική εφαρμογή, είναι όμως αβάσιμος. Το Botox όταν εφαρμόζεται από εξειδικευμένο δερματολόγο, είναι απολύτως ασφαλές, δεν αλλάζει τα χαρακτηριστικά παρά μόνο δεν επιτρέπει στους μυς όπου γίνεται η εφαρμογή να συσπαστούν και να εμφανίσουν ρυτίδες.

Το υαλουρονικό δημιουργεί σταδιακά ένα αποτέλεσμα το οποίο είναι πλήρως ελεγχόμενο από τον ασθενή. Η εφαρμογή γίνεται μαζί με τον ασθενή, ο οποίος αποφασίζει αν θέλει περισσότερο ή λιγότερο όγκο στην κάθε θέση. Το αποτέλεσμα φαίνεται άμεσα.

Από τι εξαρτάται το κόστος των επεμβάσεων αυτών;

Εξαρτάται από την ποσότητα και την ποιότητα του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί.

Κωνσταντίνος Σταματόπουλος - Δερματολόγος

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος