Ποιες αλλαγές φέρνει η εγκυμοσύνη στο θυρεοειδή αδένα

1-2-1200x600.jpg

Κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, ο θυρεοειδής αδένας χρειάζεται να αυξήσει τη λειτουργία του, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες τόσο της μητέρας όσο και την ανάπτυξη του μωρού της.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Ένωσης για το Θυρεοειδή σχετικά με τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των νόσων του θυρεοειδούς κατά την περίοδο της κύησης και της λοχείας, κάποιες από τις αλλαγές που συμβαίνουν στο θυρεοειδή είναι οι παρακάτω:

– Ο θυρεοειδής τυπικά αυξάνει περίπου 10 τοις εκατό σε μέγεθος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εάν υπάρχει επάρκεια ιωδίου στην εγκυμοσνούσα.
– Στις γυναίκες με ιωδοπενία, ο αδένας τυπικά αυξάνεται από 20 έως 40 τοις εκατό στο μέγεθος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
– Τυπικά, η παραγωγή της θυροξίνης (Τ4) και της τριιωδοθυρονίνης (Τ3) αυξάνεται κατά 50 τοις εκατό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
– Οι καθημερινές απαιτήσεις σε ιώδιο αυξάνονται κατά 50 τοις εκατό στη διάρκεια της κύησης.
– Το φυσιολογικό εύρος αναφοράς για τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH) έχει σαν ανώτερο σημείο κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκτμοσύνης, τυπικά περίπου τα 2,5 mIU / L.
– Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, περίπου 10 έως 20 τοις εκατό των εγκύων γυναικών παρουσιάζουν θετικά αντισώματα κατά της υπεροξειδάσης του θυρεοειδούς (ΤΡΟ) ή της θυρεοσφαιρίνης (Tg), έχοντας παράλληλα την TSH μέσα στα φυσιολογικά όρια αναφοράς.
– Εκτιμάται ότι το 16 τοις εκατό των γυναικών που βρίσκονται εντός του φυσιολογικού εύρους αναφοράς, αλλά παρουσιάζουν θετικά αντι- ΤΡΟ ή αντι- Tg αντισώματα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, θα παρουσιάσουν μια θυρεοτροπίνη TSH πάνω από 4,0 mIU / L κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης.
– Περίπου το 33 με 50 τοις εκατό των εγκύων γυναικών που είναι θετικές για τα αντι-  ΤΡΟ ή αντι – Tg αντισώματα κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης θα αναπτύξουν θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό .
Σύμφωνα με τους συντάκτες των κατευθυντήριων οδηγιών για τις θυρεοειδικές παθήσεις: “Η εγκυμοσύνη είναι μια δοκιμασία για το θυρεοειδή, με αποτέλεσμα την εμφάνιση υποθυρεοειδισμού στις γυναίκες με ήδη περιορισμένα αποθέματα θυρεοειδικού ιστού ή έλλειψη ιωδίου και την ανάπτυξη θυρεοειδίτιδας μετά τον τοκετό στις γυναίκες με υποκείμενη νόσο του Hashimoto που ήταν ευθυρεοειδικές πριν από τη σύλληψη.”

Αλλαγές στην λειτουργία του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης

Καθώς η φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς είναι διαφορετική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στις κατευθυντήριες οδηγίες περιλαμβάνονται και προσδιορίζονται ειδικά φυσιολογικά όρια για τις διάφορες εργαστηριακές δοκιμές του θυρεοειδούς και ειδικά για τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη TSH .

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, εάν το εργαστήριο δεν έχει προσδιορίσει τις δικές του τιμές αναφοράς για κάθε τρίμηνο της κύησης για την TSH, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι ακόλουθες τιμές αναφοράς:

Πρώτο τρίμηνο: TSH 0.1-2.5 mIU / L
Δεύτερο τρίμηνο: TSH 0,2 έως 3,0 mIU / L
Τρίτο τρίμηνο: TSH 0,3 έως 3,0 mIU / L

Εάν πάσχετε από νόσο του θυρεοειδούς, θα πρέπει η λειτουργία του θυρεοειδούς σας να παρακολουθείται στενά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό για νόσους του θυρεοειδούς ή παρατηρείτε συμπτώματα των νόσων του θυρεοειδούς, επικεφτείτε τον ενδοκρινολόγο σας για σχετική αξιολόγηση.

Νόσοι του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης

Είναι σημαντική η έγκαιρη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού, της υπολειτουργίας του θυρεοειδούς, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει αναπτυξιακές διαταραχές σε παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με την πάθηση.
Εάν έχετε υποθυρεοειδισμό, μη σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας ενώ είστε έγκυος.
Διαβάστε περισσότερα σχετικά στα άρθρα του blog μας:
Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο και εγκυμοσύνη
Θεραπεία για τον υποκλινικό υποθυρεοειδισμό στην κύηση

Μερικές γυναίκες μπορεί να αναπτύξουν υπερθυρεοειδισμό, υψηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει προεκλαμψία ή πρόωρο τοκετό. Οι γυναίκες που πάσχουν από τη νόσο του Graves κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σε κίνδυνο να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή του υπερθυρεοειδισμού, μια κατάσταση που είναι γνωστή ως θυρεοτοξίκωση.
Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες με αθεράπευτο υπερθυρεοειδισμό μπορεί να παρουσιάσουν χαμηλό βάρος γέννησης, ταχυκαρδία καθώς και συγγενείς ανωμαλίες.

Μετά τον τοκετό, μερικές γυναίκες (λιγότερο από το 10 τοις εκατό) μπορεί να αναπτύξουν τη λεγόμενη θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό – μια φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα. Οι γυναίκες με θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα φάρμακα που υποστηρίζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

author avatar
Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος
Η Ενδοκρινολόγος Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου είναι εξειδικευμένη στην αντιμετώπιση παθήσεων θυρεοειδούς, όπως η θυρεοειδίτιδα Hasmimoto, στην διερεύνηση της ορμονοεξαρτώμενης υπογονιμότητας και στην διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη και διαβήτη κύησης. Εργάζεται στο Ενδοκρινολογικό και Δερματολογικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, στην Τσιμισκή 61, τηλ. 2310283090.
author avatar
Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος
Η Ενδοκρινολόγος Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου είναι εξειδικευμένη στην αντιμετώπιση παθήσεων θυρεοειδούς, όπως η θυρεοειδίτιδα Hasmimoto, στην διερεύνηση της ορμονοεξαρτώμενης υπογονιμότητας και στην διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη και διαβήτη κύησης. Εργάζεται στο Ενδοκρινολογικό και Δερματολογικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, στην Τσιμισκή 61, τηλ. 2310283090.