fbpx

Νέο φάρμακο αξιοποιεί τη θυρεοειδική ορμόνη Τ3 για την αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου

c3997142576e6f4d163ead570965368d_XL.jpg

Ερευνητές από το Μόναχο της Γερμανίας κατάφεραν να αναπτύξουν ένα «έξυπνο» φάρμακο που καθαρίζει με ασφάλεια το λίπος από το ήπαρ και εμποδίζει την αθηροσκλήρωση.
Παρόμοια με ένα δούρειο ίππο, το φάρμακο εισέρχεται στο ήπαρ, με ένα τέχνασμα:
Χρησιμοποιεί την παγκρεατική ορμόνη γλυκαγόνη για να περιορίσει την ορμόνη του θυρεοειδούς τριιωδοθυρονίνη Τ3 στο συκώτι, διατηρώντας τη παράλληλα μακριά από άλλα όργανα, βελτιώνοντας έτσι το μεταβολισμό της χοληστερόλης και των λιπιδίων στο ήπαρ και αποφεύγοντας τις συνήθεις παρενέργειες των θυρεοειδικών ορμονών σε άλλους ιστούς.


Ο συνεχώς αυξανόμενος επιπολασμός της παχυσαρκίας και του σακχαρώδη διαβήτη είναι γεγονός.
Το λιπώδες ήπαρ ή λιπώδης διήθηση του ήπατος και η αθηροσκλήρωση αποτελούν συχνές συνέπειες αυτών των μεταβολικών καταστάσεων γι αυτό και ένα αποτελεσματικό και ασφαλές φάρμακο, το οποίο θα αντιστρέφει την παχυσαρκία, την αντίσταση στην ινσουλίνη, το λιπώδες ήπαρ και την αθηροσκλήρωση εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική επιστημονική πρόκληση σε παγκόσμιο προτεραιότητας.

Μια διεθνής ομάδα με επικεφαλής τους ειδικούς στο μεταβολισμό Matthias Tschöp (Helmholtz Zentrum München / Technische Universität Müchen), Richard Dimarchi (Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα) και Timo Müller (Helmholtz Zentrum München) αναφέρει στο τρέχον τεύχος του περιοδικού Cell ότι μια περιορισμένη στο συκώτι απελευθέρωση της ορμόνης του θυρεοειδούς ορμόνη Τ3 κατάφερε να ανατσείλει την παχυσαρκία, τη δυσανεξία στη γλυκόζη, τη λιπώδη νόσο του ήπατος και την αθηροσκλήρωση χωρίς να προκαλούνται δυσμενείς επιδράσεις σε άλλους ιστούς.
Ενώ η ικανότητα της Τ3 να μειώνει τη χοληστερόλη είναι γνωστή εδώ και αιώνες, τα επιβλαβή της αποτελέσματα, ιδίως όσον αφορά το σκελετό και το καρδιαγγειακό σύστημα, περιόριζαν μέχρι στιγμής τη χρησιμότητά της.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την παγκρεατική ορμόνη γλυκαγόνη ως “όχημα” για τις θυρεοειδικές ορμόνες έτσι ώστε να “παραδoθούν” οι θυρεοειδικές ορμόνες μόνο στα κύτταρα που φέρουν τον υποδοχέα γλυκαγόνης.
Επειδή υπάρχουν πολλοί υποδοχείς γλυκαγόνης στο ήπαρ, αλλά σχεδόν κανένας στην καρδιά ή στα οστά, το μόριο που αναπτύχθηκε επικεντρώνεται στη δράση των θυρεοειδικών ορμονών στο ήπαρ, ενώ μπορεί να παραμένει μακριά από ιστούς στους οποίους θα ήταν επιβλαβείς.

Το νέο συνδυαστικό μόριο γλυκαγόνης / T3 παραδίδει την Τ3 επιλεκτικά στο ήπαρ και μπόρεσε μέχρι στιγμής να προκαλέσει βελτίωση στο μεταβολισμό της χοληστερόλης σε παχύσαρκα ποντίκια, στα οποία παρατηρήθηκε μείωση στο σωματικό βάρος, βελτίωση στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και βελτιωμένος μεταβολισμός της γλυκόζης, χωρίς να παρατηρηθούν αρνητικά αποτελέσματα της Τ3 στην καρδιά και των οστών.
Το επόμενο βήμα είναι να δούμε αν αυτό το υποψήφιο φάρμακο θα φτάσει στο ίδιο επίπεδο επιλεκτικότητας και σε κλινικές μελέτες.

Πηγή: www.cell.com