Κερασόχροα αιμαγγειώματα (κόκκινες ελιές, cherry αιμαγγειώματα)
Κερασόχροα αιμαγγειώματα (κόκκινες ελιές, cherry αιμαγγειώματα)
Τα κερασόχροα αιμαγγειώματα είναι συνήθεις αλλοιώσεις του δέρματος, θολωτές ή επίπεδες που αποτελούνται από αγγειακές δομές. Είναι πολύ σπάνιες στα παιδιά και τείνουν να αυξάνονται με την πάροδο της ηλικίας. Ονομάζονται επίσης και στίγματα του Morgan από τον όνομα του Άγγλου χειρουργού που τα περιέγραψε πρώτος.
Ποια είναι η εμφάνιση των κερασοειδών αιμαγγειωμάτων;
Τα κερασοειδή αιμαγγειώματα παίνρουν το όνομα τους απο το έντονο κόκκινο χρώμα τους που οφείλεται σε διεσταλμένα τριχοειδή αγγεία. Ωστόσο το χρώμα τους μπορεί να κυμαίνεται και μπορεί να είναι ακόμα και σκούρο μωβ. Αν ασκήσουμε πίεση πάνω τους θα δούμε ότι γίνονται αυτομάτως λευκά. Διαφέρουν μεταξύ τους επίσης και ως προς τις διαστάσεις, ξεκινούν από πολύ μικρά και μπορεί να αναπτυχθούν έως 1-2 cm. Μεγαλώνοντας αποκτούν στρογγυλεμένο σχήμα θόλου με λεία επίπεδη επιφάνεια. Μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος αλλά τα πιο συνήθη σημεία εμφάνισής τους είναι το στήθος, το στομάχι και η πλάτη. Ο αριθμός τους κυμαίνεται απο 1-2 στίγματα έως και εκατοντάδες σε μερικές περιπτώσεις. Τα κερασόχροα αιμαγγειώματα θα μπορούσαμε να τα εκλάβουμε ως αραχνοειδή αιμαγγειώματα. Η χαρακτηριστική διαφορά τους είναι οτι τα αραχνοειδή αιμαγγειώματα έχουν προεκβολές (ποδαράκια) που εκτείνονται έξω απο το κόκκινο κέντρο, σαν ιστός αράχνης.
Αίτια εμφάνισης
Η αιτία εμφάνισής των κόκκινων ελιών είναι άγνωστη, αλλά θεωρείται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο μοριακοί και γενετικοί μηχανισμοί. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι η έκθεση μας σε βρωμίδια αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισής τους. Τα βρωμίδια είναι χημικές ουσίες που βρίσκονται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης όπως πλαστικά, κάποια φάρμακα… Μερικές φορές σχετίζονται με ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς και με κακή διατροφή.
- Στη σπάνια περίπτωση που εμφανιστούν πάρα πολλά μαζί σε μικρό χρονικό διάστημα θα πρέπει να κινητοποιηθούμε άμεσα γιατί υπάρχει συσχέτιση με νεοπλασία του οργανισμού.
Θεραπεία
Στις περισσότερες περιπτώσεις ο λόγος της αφαίρεσης τους είναι κυρίως αισθητικός. Ωστόσο επειδή τα αιμοφόρα αγγεία που περιέχουν είναι πολύ κοντά στην επιφάνεια του δέρματος μπορεί με την τριβή να αιμοραγήσουν, οπότε αν τα κερασοειδή αιμαγγειώματα είναι σε θέσεις τριβής καλό θα ήταν να αφαιρεθούν.
Τρόποι αφαίρεσης:
- Ηλεκτροκαυτηρίαση.
Με την μέθοδος αυτή καυτηριάζουμε ουσιαστικά τον ιστό. Η μέθοδος εφαρμόζεται με τοπική αναισθησία.
- Κρυοπηξία
Με αυτή τη μέθοδο ψύχουμε τον ιστό και το αιμαγγείωμα «πέφτει».
- Laser
Πριν την αφαίρεση τους τα αιμαγγειώματα πάντα ελέγχονται απο το δερματολόγο με δερματοσκόπιο για αποκλεισμό σοβαρών βλαβών των οποίων η αντιμετώπιση είναι τελείως διαφορετική.