fbpx

Διαβήτης και διατροφή: μια γρήγορη ματιά στις οδηγίες

1-5.jpg

Το να ακολουθεί κανείς μια υγιεινή διατροφή δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά αν έχει προηγηθεί η διάγνωση του διαβήτη.
Όμως η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση αποτελούν πολύ σημαντικά κεφάλαια, αν θέλουμε να μιλήσουμε για μια σωστή διαχείριση του διαβήτη.

Αν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη, υπάρχουν κάποιες διατροφικές επιλογές που πρέπει να εξετάσετε.
Για παράδειγμα ένα άτομο με διαβήτη Τύπου 1 πρέπει να μπορεί να προσαρμόσει τις δόσεις της ινσουλίνης στην περιεκτικότητα των γευμάτων και των σνακ σε υδατάνθρακες. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει την ευελιξία για τον προγραμματισμό των γευμάτων.
Με την εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας, όπως π.χ. με τη θεραπεία με αντλία ινσουλίνης, η διαχείριση του διαβήτη μπορεί να εξατομικευθεί. Είναι σημαντικό επίσης για τον κάθε ασθενή με διαβήτη να μάθει πώς το σώμα αντιδρά στη λήψη υδατανθράκων, την άσκηση και άλλους παράγοντες, όπως το στρες.

Ένα άτομο με διαβήτη τύπου 2, από την άλλη, συνήθως έχει να κάνει με την αντίσταση στην ινσουλίνη: στην περίπτωση αυτή είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να “κλέψουμε” το λίπος από το μυ, ώστε αυτός να εργάζεται αποδοτικότερα.
Το άτομο με διαβήτη τύπου 2 είναι συχνά υπέρβαρο ή/ και φέρει το βάρος στην κοιλιακή χώρα, γι αυτό είναι βασικό να προσπαθήσουμε να επικεντρωθούμε στην αλλαγή του τρόπου ζωής, η οποία δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά μπορεί να επιτευχθεί σταδιακά.

Εάν ένα άτομο είναι υπέρβαρο, η απώλεια του 7 έως 10% του σωματικού του βάρους θα κάνει τη διαφορά. Αν ένα άτομο δεν είναι σωματικά δραστήριο και ξεκινά την άσκηση ή ασκείται με μεγαλύτερη συνέπεια, θα δει και μάλιστα σχετικά γρήγορα μια μεγάλη διαφορά στη διαχείριση του διαβήτη, γεγονός που θα κάνει το άτομο να αισθάνεται ότι κρατά περισσότερο τον έλεγχο, με αποτέλεσμα ακόμη καλύτερο έλεγχο του σακχάρου.

Ο σακχαρώδης διαβήτης απαιτεί από το πρόσωπο το οποίο πάσχει να αναλάβει την ευθύνη της κατάστασης ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος της.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να εργαζόμαστε ως ομάδα για να πετύχουμε τη διαχείριση του διαβήτη:
Η ομάδα περιλαμβάνει τον ασθενή και τον ενδοκρινολόγο, που θα είναι και πιστοποιημένος εκπαιδευτή του διαβήτη και εκείνον που θα αναλάβει την ευθύνη του διαιτολογίου, που τις περισσότερες φορές είναι ο ίδιος ο ιατρός.
Η αίσθηση της ομάδας θα βοηθήσει το ασθενή να ξεκινήσετε και να επιμείνει, θα του δώσει το κίνητρο για να συνεχίσει τις αλλαγές στον τρόπο ζωής του.
Σημαντικός είναι και ο ρόλος του άμεσου οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος.

Εδώ θα βρείτε μερικές από τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τη διαιτητική αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη:

Λίπος

Μειώστε την ποσότητα του διατροφικού λίπους. Οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες του American Diabetes Association συμβουλεύουν ότι λιγότερο από το 7% των ημερήσιων θερμίδων πρέπει να προέρχονται από κορεσμένα λίπη. Αυτά είναι και τα λίπη που αυξάνουν την LDL – “κακή” – χοληστερόλη.

H διαιτητική πρόσληψη της χοληστερόλης πρέπει να είναι μικρότερη από 200 mg ανά ημέρα.
Επιπλέον, πρέπει να ελαχιστοποιείται η πρόσληψη των trans-ακόρεστων λιπών. Αυτά είναι περισσότερο γνωστά ως μερικώς υδρογονωμένα έλαια. Η μείωση της πρόσληψης λίπους μπορεί να συμβάλει και στην απώλεια βάρους.

Ο περιορισμός του λίπους στη διατροφή μπορεί επίσης να προλάβει την άνοδο του σακχάρου του αίματος και της αρτηριακής πίεσης καθώς η υπερβολική ποσότητα διαιτητικού λίπους αποτρέπει την ινσουλίνη από το να εργάζεται αποτελεσματικά και συμβάλλει στην άνοδο της γλυκόζης στο αίμα.

Πρωτεΐνη 

Κρατήστε την πρόσληψη των πρωτεϊνών στο 15 με 20% των συνολικών θερμίδων.
Συνιστώνται οι επιλογές που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Να θυμάστε: μία μερίδα πουλερικών, ψαριών ή άπαχου κρέατος έχει περίπου το μέγεθος της παλάμης του χεριού σας.

Επιλέξτε άπαχες πρωτεϊνούχες τροφές που δεν έχουν πάνω από 3 γραμμάρια λίπους ανά 30 γραμμάρια τροφής, όπως το χωρίς πέτσα λευκό κοτόπουλο κρέας ή τα ξηρά φασόλια ενώ το ορεκτικό σας θα ήταν καλύτερο πρέπει να αποτελείται από ωμά, βραστά ή ψητά λαχανικά.

Υδατάνθρακες και διαβήτης

Οι υδατάνθρακες είναι και αυτοί που παρέχουν την άμεση ενέργεια, αυξάνοντας άμεσα τη γλυκόζη στο αίμα σας. Οι υδατάνθρακες στη διατροφή ενός ατόμου με διαβήτη πρέπει να προέρχονται από ψωμί ή δημητριακά ολικής αλέσεως, σκούρα ζυμαρικά, καφέ ρύζι, φασόλια, αμυλούχα λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μαθαίνοντας να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων που μας ενημερώνουν για τη συνολική περιεκτικότητα των τροφίμων σε υδατάνθρακες, παίρνουμε και τις καλύτερες πληροφορίες για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Οι διάφορες μορφές υδατανθράκων διαφέρουν ως προς το θερμιδικό περιεχόμενο τους και έτσι μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το βάρος και το επίπεδα γλυκόζης αίματος.

Σάκχαρα: Διαβήτης και γλυκά

Ενώ κοινώς πιστεύεται ότι τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να αποφεύγουν τα γλυκά, η έρευνα έχει δείξει ότι τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη δεν κάνουν το σάκχαρο του αίματος να αυξάνεται υψηλότερα σε σύγκριση με τα γεύματα με ίδια επίπεδα υδατανθράκων που δεν περιέχουν ζάχαρη.

Αλλά καλό θα ήταν να μην ενδίδουμε τόσο γρήγορα σε αυτό το σοκολατενιο κέικ σοκολάτας. Σκεφτείτε το εξής: μόνο μια φέτα κέικ με γλάσο σοκολάτας θα σας δώσει περίπου 300 θερμίδες, 45 γραμμάρια υδατάνθρακες και 12 γραμμάρια λίπους.

Πριν ενδώσετε λοιπόν σε αυτή την “ένοχη” απόλαυση, αναρωτηθείτε αν αυτή όντως πρέπει να ενταχθεί στο πλάνο του γεύματός σας ή αν θα εξακολουθείστε να νιώθετε πεινασμένοι αφού έχετε καταναλώσει αυτές τις θερμίδες. Σκεφτείτε αν υπάρχουν άλλες επιλογές που θα μπορούσαν να σας ικανοποιήσουν χωρίς την προσθήκη ζάχαρης και λίπους.

 Φυτικές ίνες και διαβήτης

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως το ψωμί ολικής αλέσεως και τα δημητριακά, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης αλλά και να καθυστερήσουν την απορρόφηση ττης γλυκόζης, γεγονός που βοηθά στην πρόληψη μιας απότομης ανόδου του σακχάρου στο αίμα. Η αύξηση της διαιτητικής πρόσληψης φυτικών ινών αφορά στην πραγματικότητα το σύνολο του πληθυσμού και όχι μόνο τα άτομα με διαβήτη.

Η αλήθεια είναι ότι για να είναι επιτυχείς αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, θα πρέπει το άτομο με σακχαρώδη διαβήτη να αφοσιωθεί στο πρόγραμμα που θα επιλέξει. Όπως και είναι πολύ σημαντικό το να συνεργαστεί με τον ενδοκρινολόγο και διαβητολόγο του που θα τον βοηθήσει να βρει τα σωστά κίνητρα και τρόπους για να ελέγξει το διαβήτη, ιδιαίτερα αν υπάρχει συνεργασία σε τακτική βάση.