Αντιηλιακά προϊόντα και δέικτες προστασίας
Τι υποδεικνύει το SPF στα αντιηλιακά και πως να διαλέξουμε το καλύτερο αντιηλιακό προϊον
O κανονισμός επιβάλει πάνω σε όλα τα αντιηλιακά προϊόντα να αναγράφεται ο δείκτης προστασίας (SPF) και η ικανότητά τους να μας προστατεύει έναντι της UV ακτινοβολίας του ηλίου.
- Τι σημαίνει δείκτης προστασίας (SPF)?
SPF σημαίνει sun protection factor δηλαδή παράγοντας προστασίας απο τον ήλιο. Ο αριθμός αυτός πρέπει να αναγράφεται στα αντιηλιακά προϊόντα. Όσο πιο ψηλός είναι ο δείκτης τόσο μεγαλύτερη προστασία μας παρέχει το αντιηλιακό. Άλλη πληροφορία που αναγράφεται στη συσκευασία του αντιηλιακού αφορά την προστασία που παρέχει έναντι όλων των ανκτινοβολιών του ηλίου, δηλαδή αν το προϊον είναι ευραίου φάσματος.
Ο SPF είναι δείκτης προστασίας έναντι κυρίως στην UVB και UVA ακτινοβολία του ηλίου. Τα αντιηλιακά προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη επιβάλεται να αναγράφουν δίπλα στο δείκτη προστασίας κυκλωμένο το UVA, ώστε ο καταναλωτής να ξέρει ότι το συγκεκριμένο αντιηλιακό προστατεύει και απο τις δυο ακτινοβολίες.
Η ένδειξη SPF δείχνει πόσος είναι ο κίνδυνος βλάβης του δέρματος σε σχέση με το μέγιστο χρόνο που χρειάζεται η UVB ακτινοβολία του ηλίου να διαπεράσει το αντιηλιακό και να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα.
Ταξινόμηση αντιηλιακών
- Αντιηλιακά χαμηλού δείκτη: SPF μικρότερο απο 15
- Αντιηλιακά μεσαίου δείκτη: SPF πάνω απο 15
- Υψηλής προστασίας: SPF απο 30 έως 50
- Πολύ υψηλής προστασίας: SPF πάνω απο 50
Για να περάσουν τα αντιηλιακά προϊόντα το τεστ ευραίου φάσματος θα πρέπει το μέγεθος της προστασίας ένταντι της UVΑ ακτινοβολίας να μεγαλώνει συγχρόνως με τον δείκτη προστασίας SPF. Aντιηλιακό με δείκτη προστασίας κάτω των 15 δεν θεωρείται αντιηλιακό με προστασία ευραίου φάσματος.
Συμβουλές για την αγορά και σωστή εφαρμογή αντιηλιακού
- Ποσότητα αντιηλιακού που γεμίζει ενα σφηνοπότηρο είναι ικανή να καλύψει όλο το σώμα
- Ακόμα και μετά την εφαρμογή ανιηλιακού καλό θα ήταν να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες που είναι στην ανώτερη θέση του, το καλοκαίρι 11-15 το μεσημέρι.
- Σύμφωνα με έρευνες η ποσότητα της ακτινοβολίας που δεχόμαστε το μεσημέρι με 15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο είναι ίση με την ποσότητα της ακτινοβολίας που δεχόμαστε με μια ώρα έκθεσης το απόγευμα.
- Όσο περισσότερο αντιηλιακό βάζουμε τόσο καλύτερη προστασία έχουμε.
- Ποτέ δεν ξεχνάμε να εφαρμόζουμε το αντιηλιακό σε όλο το σώμα.
- Εφαρμόζουμε το αντιηλιακό 15 λεπτά πριν την έκθεση μας στον ήλιο.
- Ανανεώνουμε το αντιηλιακό κάθε 2 ώρες περίπου.
- Όταν μπαίνουμε στη θάλασσα ή όταν ιδρώνουμε το αντιηλιακό αραιώνει λόγω της υγρασίας και επομένως χρειάζεται συχνότερη ανανέωση.
- Οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα απορροφούν περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία. Το σκούρο δέρμα δεν έχει πλήρη προστασία από την ακτινοβολία του ηλίου λόγω της μεγαλύτερης ποσότητας μελανίνης που περιέχει, αλλά κινδυνεύει λιγότερο από τον ήλιο.
Προστασία από τον ήλιο
- Η UVA είναι υπεύθυνη για τη φωτογύρανση του δέρματος ενώ η UVB προκαλεί κυρίως εγκαύματα και καρκίνο του δέρματος.
- Η περιοχή γύρω από τα μάτια κινδυνεύει εξ ίσου με τις υπόλοιπες περιοχές του δέρματος.
- Κανένα αντιηλιακό δεν είναι 100% αδιάβροχο, μερικά έχουν σχετική ανθεκτικότητα στο νερό.