Ακμή και διατροφή
Ακμή και διατροφή
H ακμή είναι μια πολυπαραγοντική νόσος. Τα τελευταία χρόνια ενισχύεται η άποψη ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ακμή.
Oι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι:
- Τα γαλακτοκομικά προιόντα
- Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο
- Η χαμηλή πρόσληψη ω3 λιπαρών οξέων (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, ψάρια…)
- Η υψηλή πρόσληψη ω6 λιπαρών οξέων (ζωικά λίπη, αυγά-κρόκοι, κρέας ιδίως το χοιρινό)
- Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος για τους αθλητές
- Το αυξημένο σωματικό βάρος (παχυσαρκία)
- Η μεγάλη κατανάλωση άλλων λαδιών αντί του ελαιόλαδου (καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο, βαμβακέλαιο)
- Η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων σε συνδυασμό με έλλειψη φυσικής άσκησης
- Η μη ικανοποιητική πρόσληψη αντιοξειδωτικών βιταμινών (βιταμίνη C, βιταμίνη Ε)