Σύφιλη: μετάδοση, συμπτώματα, θεραπεία
Σύφιλη: ένα πρόβλημα που ξαναεμφανίζεται! Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση των συμπτωμάτων σύφιλης στη χώρα μας.
Σύφιλη: τι είναι;
Η σύφιλη είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που μεταδίδεται συνήθως σεξουαλικά. Οφείλεται στο βακτήριο ωχρό τρεπόνημα. Ξεκινά σας μη ανώδυνη πληγή στα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό, το στόμα (γλώσσα, χείλη) ή και αλλού. Η πληγή αυτή είναι μολυσματική. Εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες παρά σε γυναίκες.
Σύφιλη: τρόποι μετάδοσης
Μεταδίδεται εξ επαφής. Σχεδόν πάντα πρόκειται για σεξουαλική επαφή, σπάνια όμως μπορεί να μεταδοθεί και με το φιλί ή και άλλου τύπου επαφή (πχ. από τουαλέτα). Μια μορφή σύφιλης μεταδίδεται κατά τη γέννα στο νεογέννητο μωρό.
Συμπτώματα / κλινική εικόνα
Ανάλογα με το στάδιο της νόσου χωρίζεται σε:
Σύφιλη πρώτου σταδίου / αρχικό στάδιο / πρωτοπαθής σύφιλη
Τα πρώτα συμπτώματα είναι όπως αναφέρθηκε ανώδυνα έλκη. Η πληγή εμφανίζεται στο σημείο που έγινε η επαφή με το μολυσμένο άτομο, συνήθως στα γεννητικά όργανα, τη γλώσσα και αλλού. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως τρεις εβδομάδες μετά την επαφή (τόσος είναι περίπου ο χρόνος επώασης). Η πληγή κλείνει μέσα σε έξι εβδομάδες χωρίς θεραπεία. Προσοχή όμως, αυτό δε σημαίνει ότι η σύφιλη θεραπεύτηκε.
Σύφιλη δεύτερου σταδίου / Β στάδιο / δευτεροπαθής σύφιλη
Λίγες εβδομάδες αφού κλείσει το έλκος του πρώτου σταδίου εμφανίζεται εξάνθημα στο δέρμα, στα χέρια, τα πόδια και τον κορμό. Μπορεί ο ασθενής να νιώθει γενικά άρρωστος με πυρετό, μυαλγίες κλπ.. Τα συμπτώματα του δεύτερου σταδίου μπορεί να διαρκούν από λίγες εβδομάδες μέχρι και ένα χρόνο.
Σύφιλη τρίτου σταδίου / λανθάνουσα σύφιλη / χρόνια σύφιλη
Αν δεν θεραπευτεί, η σύφιλη εξελίσσεται παραπέρα στο τρίτο στάδιο που διαρκεί χρόνια. Το στάδιο αυτό είναι ασυμπτωματικό (ασυμπτωματική σύφιλη), χωρίς δηλαδή συμπτώματα.
Σύφιλη τετάρτου σταδίου
Περίπου ένας στους τρεις ασθενείς θα εμφανίσουν σύφιλη τετάρτου σταδίου, τη λεγόμενη νευροσύφιλη. Στο στάδιο αυτό προσβάλεται ο εγκέφαλος, τα νεύρα, τα μάτια, η καρδιά, το ήπαρ, τα οστά κ.α..
Άλλα συμπτώματα είναι αλωπεκία (τριχόπτωση), αρθροπάθεια / αρθρίτιδα, διόγκωση στους λεμφαδένες κ.α.
Συγγενής σύφιλη
Είναι μια ειδική κατηγορία. Από αυτήν πάσχουν τα μωρά που γεννιούνται από πάσχουσα μητέρα. Στο νεογέννητο μεταδίδεται η νόσος κατά τη γέννα και μπορεί να οδηγήσει σε κώφωση, προβλήματα στα δόντια και τη μύτη.
Σύφιλη: θεραπεία
Η θεραπεία γίνεται με κατάλληλο αντιβιοτικό, συχνά αρκεί η πενικιλλίνη. Ανάλογα με το στάδιο χρειάζεται και αντίστοιχη θεραπεία. Μπορεί να δοθούν χάπια, να γίνει με ενδοφλέβια έγχυση ή ενδομυϊκή ένεση. Παρά τη θεραπεία δεν εγκαταλείπεται ανοσία, δηλαδή αν το άτομο ξαναέρθει σε επαφή με μολυσμένο ασθενή ξαναμολύνεται.
Μετά τη θεραπεία απαιτείται έλεγχος με τεστ αίματος για να βεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
Σύφιλη: πρόληψη
Προληπτικά βοηθά η χρήση προφυλακτικού και ο περιορισμένος αριθμός ερωτικών συντρόφων.
Σύφιλη και εγκυμοσύνη
Η έγκυος μπορεί να μεταδώσει τη νόσο στο παιδί και να οδηγήσει σε προβλήματα που είδαμε παραπάνω.
Διάγνωση της σύφιλης / Εξετάσεις
Η διάγνωση γίνεται με τεστ αίματος (ελέγχονται τα αντισώματα κατά της σύφιλης), με επίχρισμα από το έλκος του πρώτου σταδίου και με έλεγχο εγκεφαλονωτιαίου υγρού σε περίπτωση σύφιλης τελευταίου σταδίου.
Καλό είναι να γίνονται και εξετάσεις για άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως AIDS, βλεννόρροια, χλαμύδια κλπ. καθώς συνυπάρχουν συχνά.