fbpx
6-trixes-pou-gurizoun_1.jpg

Η θυλακίτιδα είναι μια συχνή δερματίτιδα κατά την οποία υπάρχει φλεγμονή στον θύλακα της τρίχας. Συνήθως προκαλείται από βακτήρια ή μύκητες.

Δεν είναι σοβαρή πάθηση αλλά μπορεί να έχει ενοχλητικά συμπτώματα όπως κνησμός (φαγούρα), ερυθρότητα ενώ όταν εμφανίζεται στο κεφάλι μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση και αλωπεκία.

Θυλακίτιδα, συμπτώματα:

Τα συμπτώματα της θυλακίτιδας περιλαμβάνουν:

 • άσπρα ή κόκκινα στίγματα που αναπτύσονται γύρω από τις τρίψες
 • κύστη με πύον (φλύκταινες)
 • κόκκινο ευαίσθητο πρησμένο δέρμα
 • κνησμό ή καύσο

Τύποι θυλακίτιδας:

Λοιμώδης / Βακτηριακή θυλακίτιδα

Είναι ο πιο συχνός τύπος και εμφανίζεται με κνησμώδεις λευκούς όζους, συχνά με πύον. Εμφανίζονται συχνά στην περιοχή των γενιών. Συνήθως ευθύνεται λοίμωξη με σταφυλόκοκκο.

Θυλακίτιδα από ψευδομονάδα

Συνήθως οφείλεται σε υγρό και θερμό περιβάλλον όπως τα τζακούζι ή  πισίνες με ζεστό νερό χωρίς πολύ χλώριο. Σπάνια μπορεί να εμφανιστεί και στη θάλασσα. Εμφανίζεται ως κόκκινο, επώδυνο οζίδιο λίγες μέρες μετά την έκθεση. αργότερα μπορεί να εμφανιστούν και φλύκταινες.

Θυλακίτιδα γενείου

Η μορφή αυτή εμφανίζεται στην περιοχή των γενιών των ανδρών, επιστημονικά ονομάζεται pseudofolliculitis barbae. Συνήθως προκαλείται από τρίχες που “γυρίζουν” σε άνδρες που ξυρίζονται με ξυράφι (και όχι με μηχανή). Στις γυναίκες μια μορφή αυτού του τύπου εμφανίζεται στα πόδια και το μπικίνι. Σε κάποιες περιπτώσεις η θυλακίτιδα αυτή αφήνει ουλές.

Θυλακίτιδα από πιτυρόσπορο

Εμφανίζεται συχνά σε νέους και εφήβους. Το δέρμα είναι χρόνια κόκκινο και κνησμώδες, ενώ μπορεί να εμφανιστούν φλύκταινες στην πλάτη, στο στήθος, τους ώμους, τα χέρια και το πρόσωπο.

Εν τω βάθει θυλακίτιδες

Σύκωση

Εμφανίζεται συχνά στην περιοχή των γενιών σε νέους που ξεκινούν να ξυρίζονται. Είναι η συχνότερη εν τω βάθει (βαθιά) θυλακίτιδα. Ξεκινά με λίγες φλύκταινες που σιγά σιγά συρρέουν σε μεγάλα οζίδια. Μπορεί να αφήσει ουλές.

Gram-αρνητική θυλακίτιδα

Εμφανίζεται όταν λαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα αντιβίωση συνήθως για την ακμή. Διαταράσσεται η ισορροπία των μικροοργανισμών και αναπτύσσονται τα συγκεκριμένα βακτήρια. Σε κάποιους ανθρώπους προκαλούν δερματικά προβλήματα γύρω από το στόμα και τη μύτη και χειροτερεύει την εμφάνιση της ακμής. Συνήθως υποχωρεί όταν σταματήσουν τα αντιβιοτικά.

Ηωσινοφιλική θυλακίτιτδα

Είναι ένας τύπος θυλακίτιδας που συνήθως επηρεάζει ανθρώπους με ανοσοκαταστολή πχ. με HIV/AIDS. Το δέρμα φλεγμαίνει και ξύνει, εμφανίζονται φλύκταινες στο κεφάλι, το πρόσωπο, το λαιμό και το στήθος. Αφήνουν συνήθως πιο σκούρες περιοχές όταν υποχωρούν.

Θυλακίτιδα σε βρέφη

Συνήθως πρόκειται για τη λεγόμενη νεογνική ακμή που υποχωρεί αυτόματα, αλλά καλό είναι να επισκεφτείτε παιδοδερματολόγο.

Άλλες θέσεις:

θυλακίτιδα βαλάνου, θυλακίτιδα στο μπικίνι και ευρύτερα στα γεννητικά όργανα, θυλακίτιδα τριχωτού κεφαλής, θυλακίτιδα γλουτών, θυλακίτιδα μασχάλης και μηρών.

Θυλακίτιδα αιτίες

Οι πιο συχνές αιτίες της θυλακίτιδας είναι:

 • ερεθισμοί από ξύρισμα, αποτρίχωση με laser ή στενά ρούχα
 • ζέστη και ιδρώτας
 • ακμή και δερματίτιδα
 • τραυματισμοί του δέρματος

Θυλακίτιδα, επιπλοκές

Οι πιο συχνές επιπλοκές θυλακίτιδας περιλαμβάνουν:

 • επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, επίμονη ή υποτροπιαζουσα θυλακίτιδα
 • μεγάλες πλάκες προσβεβλημένου δέρματος
 • αποστήματα
 • ουλές
 • απώλεια των τριχών

Θυλακίτιδα, θεραπεία / αντιμετώπιση

Η θυλακίτιδα θεραπεύεται ανάλογα με το στάδιό της.

Για ήπιες μορφές δίνεται συνήθως αντιβιοτική κρέμα ή αλοιφή. Ακόμα ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθούν κρέμες, λοσιόν ή σαμπουάν με αντισηπτικές ιδιότητες. Για πιο σοβαρές λοιμώξεις δίνεται αντιβίωση σε χάπια.

Θυλακίτιδα στην εγκυμοσύνη αντιμετωπίζεται χωρίς πρόβλημα με τοπικές θεραπείες.

Αν έχει δημιουργηθεί απόστημα μπορεί να χρειαστεί χειρουργική διάνοιξη.

Ακόμα χρησιμοποιείται φωτοδυναμική θεραπεία, αποτρίχωση για πρόληωη υποτροπών και άλλα.

Γιατροσόφια και βότανα όπως το χαμομήλι ή το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσουν όταν εφαρμόζονται τοπικά σαν επιθέματα. Αν δείτε όμως ότι τα συμπτώματα επιμένουν επισκεφτείτε δερματολόγο.

author avatar
Κωνσταντίνος Σταματόπουλος Δερματολόγος Αφροδισιολόγος
Ο Δερματολόγος Κωνσταντίνος Σταματόπουλος είναι εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων δερματοπαθειών όπως η ψωρίαση, το σκληρόδερμα και ο λειχήνας, στην χειρουργική δερματικών ογκιδίων και την αισθητική δερματολογία. Εργάζεται στο Ενδοκρινολογικό και Δερματολογικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, στην Τσιμισκή 61, τηλ. 2310283090.
author avatar
Κωνσταντίνος Σταματόπουλος Δερματολόγος Αφροδισιολόγος
Ο Δερματολόγος Κωνσταντίνος Σταματόπουλος είναι εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων δερματοπαθειών όπως η ψωρίαση, το σκληρόδερμα και ο λειχήνας, στην χειρουργική δερματικών ογκιδίων και την αισθητική δερματολογία. Εργάζεται στο Ενδοκρινολογικό και Δερματολογικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, στην Τσιμισκή 61, τηλ. 2310283090.