fbpx
Lich_sclero_wrists_fee391183f15cb4d62773032fe0be92d.jpg

Οι συχνότερες ερωτήσεις για το σκληροατροφικό / ατροφικό λειχήνα.

Περίληψη:

Ο Σκληροατροφικός Λειχήνας είναι ένα χρόνιο νόσημα του δέρματος που προσβάλλει κυρίως τα γεννητικά όργανα και τις γύρω από τον πρωκτό περιοχές.

Συχνά εμφανίζεται σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και είναι ασυνήθιστο σε άνδρες και παιδιά.

Εμφανίζεται με μικρές γυαλιστερές λευκές κηλίδες που ενώνονται σε μεγαλύτερες πλάκες. Το δέρμα σχίζεται εύκολα, και εμφανίζει εκχυμώσεις και ατροφίες. Μπορεί επίσης να υπάρχει κνησμός, αιμορραγία, και φουσκάλες.

Η αιτία του σκληροατροφικού Λειχήνα είναι άγνωστη, μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας υπερδιέγερσης του ανοσοποιητικού συστήματος και ορμονικών προβλημάτων.

Ο Σκληροατροφικός Λειχήνας δεν είναι μεταδοτικός.

Οι βλάβες του Σκληροατροφικού Λειχήνα στα χέρια ή στο πάνω μέρος του σώματος συνήθως υποχωρούν χωρίς θεραπεία. Αν εμφανιστούν βλάβες στα γεννητικά όργανα, η θεραπεία περιλαμβάνει τοπική αγωγή με κρέμες ισχυρών στεροειδών.

Το δέρμα με Σκληροατροφικό Λειχήνα έχει περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο του δέρματος.

Τι είναι Σκληροατροφικός Λειχήνας;

Σκληροατροφικός Λειχήνας είναι ένα χρόνιο πρόβλημα του δέρματος. Εμφανίζεται κυρίως στα γεννητικά όργανα και τις γύρω από τον πρωκτό περιοχές. Μερικές φορές ο Σκληροατροφικός Λειχήνας εμφανίζεται στο πάνω μέρος του σώματος, το στήθος και τα μπράτσα.

Σε ποιους εμφανίζεται ο Σκληροατροφικός Λειχήνας;

Πιο συχνά εμφανίζεται σε:

 • Γυναίκες (συχνά μετά την εμμηνόπαυση)
 • Άνδρες σπανιότερα
 • Παιδιά (σπάνια), στην προεφηβεία.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Αρχικά εμφανίζονται μικρές λευκές κηλίδες στο δέρμα. Οι κηλίδες είναι συνήθως λαμπερές και λείες. Αργότερα, οι κηλίδες μεγαλώνουν σε μεγαλύτερες πλάκες. Το δέρμα στις πλάκες γίνεται λεπτό και ατροφικό και στη συνέχεια, μπορεί να σκιστεί εύκολα. Μπορεί να εμφανιστεί αιμορραγία, εκχυμώσεις, ραγάδες, εικόνα που στα παιδιά μπορεί να σχετιστεί με σεξουαλική κακοποίηση (η οποία πρέπει να διερευνηθεί). Συχνά το δέρμα γίνεται ουλώδης ιστός. Εάν η ασθένεια είναι ήπιας μορφής, μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα.

Συνήθη συμπτώματα είναι:

 • Φαγούρα (πολύ συχνά)
 • Δυσφορία ή πόνος
 • Αιμορραγία
 • Δυσκολία στο σεξ
 • Δυσκολία στην ούρηση

Τι προκαλεί τον Σκληροατροφικό Λειχήνα;

Δε γνωρίζουμε την ακριβή αιτία του Σκληροατροφικού Λειχήνα. Ενοχοποιούνται διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος και προβλήματα ορμονών. Θεωρείται επίσης ότι οι άνθρωποι κληρονομούν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου. Μερικές φορές εμφανίζεται σε δέρμα που έχει υποστεί βλάβη ή τραυματισμό (φαινόμενο Kombner).

Ενοχοποιούνται επίσης λοιμώξεις του δέρματος όπως HPV, έρπης, προσβολή από Borelia SP (Lyme).

Πώς γίνεται η διάγνωση;

O Δερματολόγος βάζει την διάγνωση βάσει της κλινικής εικόνας και της εντόπισης. Όμως η βιοψία δέρματος βάζει την σφραγίδα και αποκλείει άλλη δερματοπάθεια (πχ. λεύκη….).

Πώς αντιμετωπίζεται;

Βλάβες στον κορμό ή τα χέρια συνήθως δεν χρειάζονται θεραπεία. Η νόσος έχει μεγάλη χρονική διάρκεια.

Ο Σκληροατροφικός Λειχήνας του δέρματος των γεννητικών οργάνων πρέπει να αντιμετωπίζεται. Ακόμη και αν οι βλάβες δεν είναι επώδυνες ή με φαγούρα, οι πληγείσες περιοχές μπορούν να οδηγηθούν σε ουλή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ούρηση ή στο σεξ. Υπάρχει επίσης μια πολύ μικρή πιθανότητα για ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος.

Στους άντρες γίνεται συνήθως περιτομή οδηγεί σε άμεση ανακούφιση αλλά και σε ίαση. Η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως μια καλή επιλογή για τα παιδιά με φίμωση. Η χειρουργική επέμβαση δεν είναι καλή επιλογή για τις γυναίκες λόγω του ακρωτηριασμού των γενετικών οργάνων αλλά και των συχνών υποτροπών μετά την επέμβαση. Σε παιδιά με φίμωση στα οποία έγινε περιτομή συχνά η βιοψία έδειξε Σκληροατροφικό Λειχήνα.

Θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση κρέμας πολύ ισχυρού στεροειδούς ή αλοιφής στο δέρμα. Βάζετε αυτές τις κρέμες στις βλάβες κάθε μέρα για αρκετούς μήνες. Αυτό σταματά τη φαγούρα. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κρέμα δύο φορές την εβδομάδα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να αποφύγουμε την υποτροπή. Η θεραπεία δεν διορθώνει τις ουλές που μπορεί να έχουν ήδη συμβεί.

Χρειάζεται τακτική παρακολούθηση από γιατρό, διότι η χρήση αυτών των κρεμών για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει:

 • Λέπτυνση και ερυθρότητα του δέρματος.
 • Ραγάδες.
 • Λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων.

Όταν οι κρέμες και αλοιφές δεν βοηθούν, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει:

 • Ενδοβλαβικές ενέσεις κορτιζόνης.
 • Φωτοδυναμική θεραπεία.
 • Θεραπεία με υπεριώδες φως.
 • Κρέμες tacrolimus και pimecrolimus.
 • Κρέμες οιστρογόνων ή τεστοστερόνης.
 • ρετονιεοδή.
 • PRP

Σε συνεργασία με το γιατρό θα εκτιμηθεί:

 • Πώς λειτουργεί το φάρμακο;
 • Ποιες είναι οι παρενέργειες;
 • Ποιά είναι η καλύτερη θεραπεία για τον συγκεκριμένο ασθενή;
 • Η ηλικία του ασθενή
 • Σεξουαλική δραστηριότητα
 • Προβλήματα ούρησης

Μπορούν τα άτομα με Σκληροατροφικό Λειχήνα να κάνουν σεξ;

Κατά αρχή δεν είναι μεταδοτική νόσος. Οι γυναίκες με σοβαρό Σκληροατροφικό Λειχήνα στα γεννητικά όργανα μπορεί να μην είναι σε θέση να κάνουν σεξ άνετα λόγω του πόνου που προκαλείται κατά την διάρκεια του σεξ. Η νόσος μπορεί να προκαλέσει ουλές που στενεύουν τον κόλπο. Επίσης, το σεξ μπορεί να προκαλέσει διαβρώσεις και ελκώσεις στα γενετικά όργανα του άντρα και της γυναίκας. Ωστόσο, η θεραπεία με κρέμες μπορεί να βοηθήσει. Οι γυναίκες με σοβαρές ουλές στον κόλπο μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, αλλά μόνο μετά από αποτυχία της φαρμακευτικής αγωγής.

Πάντα έχουμε υπό όψη την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών λόγω της ίδιας κλινικής εικόνας.

Ο Σκληροατροφικός Λειχήνας σχετίζεται με τον καρκίνο;

Ο Σκληροατροφικός Λειχήνας δεν προκαλεί καρκίνο του δέρματος. Ωστόσο, το δέρμα που είναι προσβεβλημένο έχει περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο του δέρματος. Εάν έχετε την ασθένεια, επισκεφτείτε το γιατρό κάθε 6 έως 12 μήνες. Ο γιατρός μπορεί να εκτιμήσει και να αντιμετωπίσει τυχόν αλλαγές στο δέρμα. Αν εμφανιστεί καρκίνος, συνήθως είναι ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα που αντιμετωπίζεται χειρουργικά.

Ποια ιατρική ειδικότητα είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση του Σκληροατροφικού Λειχήνα;

υπεύθυνος είναι ο:

 • Δερματολόγος, είναι ο κυρίως υπεύθυνος γιατρός.
 • Γυναικολόγος, για την χειρουργική αντιμετώπιση στένωσης ή καρκίνου.
 • Ουρολόγος, για την περιτομή ή στενώσεις ουρήθρας.
 • Παιδίατρος, για την αρχική διάγνωση στα παιδιά και την έλεγχο πιθανής σεξουαλικής κακοποίησης.
 • Κοινωνικές υπηρεσίες (ψυχολόγος,…)

author avatar
Κωνσταντίνος Σταματόπουλος Δερματολόγος Αφροδισιολόγος
Ο Δερματολόγος Κωνσταντίνος Σταματόπουλος είναι εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων δερματοπαθειών όπως η ψωρίαση, το σκληρόδερμα και ο λειχήνας, στην χειρουργική δερματικών ογκιδίων και την αισθητική δερματολογία. Εργάζεται στο Ενδοκρινολογικό και Δερματολογικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, στην Τσιμισκή 61, τηλ. 2310283090.
author avatar
Κωνσταντίνος Σταματόπουλος Δερματολόγος Αφροδισιολόγος
Ο Δερματολόγος Κωνσταντίνος Σταματόπουλος είναι εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων δερματοπαθειών όπως η ψωρίαση, το σκληρόδερμα και ο λειχήνας, στην χειρουργική δερματικών ογκιδίων και την αισθητική δερματολογία. Εργάζεται στο Ενδοκρινολογικό και Δερματολογικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, στην Τσιμισκή 61, τηλ. 2310283090.