Διαβήτης στην εγκυμοσύνη και υποθυρεοειδισμός

egkinosini.jpg

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικής έρευνας που δημοσιεύτηκαν το 2014 στο περιοδικό Diabetic medicine, η συχνότητα εμφάνισης της θυρεοειδίτιδας Hashimoto μετά τον τοκετό ήταν υψηλότερη σε γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης ό, τι σε υγιείς γυναίκες. Για να αξιολογηθεί η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς και η αυτοανοσία σε γυναίκες με διαβήτη κύησης και να διερευνηθεί ο επιπολασμός της θυρεοειδίτιδας Hashimoto μετά τον τοκετό σε γυναίκες με διαβήτη συμμετείχαν στην έρευνα συνολικά 350 γυναίκες με διαβήτη κύησης και 350 υγιείς έγκυες γυναίκες -σαν πληθυσμός σύγκρισης.
Μελετήθηκε τo προφίλ των θυρεοειδικών ορμονών στις γυναίκες κάθε ομάδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (24-28η εβδομάδα κύησης) και μετά τον τοκετό (6 εβδομάδες , 3 , 6 και 9 μήνες και 1 έτος μετά) .
Τα αποτελέσματα: Συνολικά 342 γυναίκες με διαβήτη κύησης και 313 υγιείς γυναίκες συμμετείχαν σε όλους τους παραπάνω ελέγχους κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. Από τις γυναίκες με διαβήτη κύησης , το 16,6% διαγνώστηκαν με δυσλειτουργία του θυρεοειδούς , ενώ από τις έγκυες γυναίκες χωρίς διαβήτη, μόνο το 6,1% εμφάνισε κάποια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η συχνότητα εμφάνισης της θυρεοειδίτιδας Hashimoto μετά τον τοκετό στις γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης ήταν υψηλότερη, με ποσοστό 19,6 % συγκριτικά με τις έγκυες γυναίκες χωρίς διαβήτη ( 10,2 % ) , και αυτή η διαφορά ήταν στατιστικά σημαντική.

Ο στόχος της προγεννητικής φροντίδας είναι η υγεία της μητέρας και του μωρού. Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος ορμονικών αλλαγών, οι οποίες προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές σε έγκυο γυναίκα και κάποιες φορές «εγκυμονούν» περαιτέρω κίνδυνους για τη μητέρα και το έμβρυο. Δύο σημαντικά και κοινά προβλήματα στην εγκυμοσύνη είναι ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης (ΣΔΚ) και οι διαταραχές του θυρεοειδούς. Περίπου 5,1 – 14,3% των εγκύων γυναικών πάσχουν από διαβήτη κύησης και ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζει, σύμφωνα με διάφορες έρευνες το 2,5 έως 6,47% από αυτές.

Στα πλαίσια μίας άλλης κλινικής έρευνας που δημοσιεύεται αυτό το μήνα (01/2015) στο περιοδικό Thyroid research and practice εξετάστηκαν 210 έγκυες γυναίκες (105 με 105 και χωρίς διαβήτη κύησης) και βρέθηκε ότι μεταξύ των γυναικών με σακχαρώδη διαβήτη κύησης 18 (17,1%) είχαν υποκλινικό και 11 (10,48%) κλινικό υποθυρεοειδισμό, ενώ μεταξύ των γυναικών χωρίς διαβήτη, μόλις 7 (6,66%) είχαν υποκλινικό υποθυρεοειδισμό και μόνο 4 (3,81%) εμφάνισαν κλινικό υποθυρεοειδισμό.

Συμπερασματικά και σε αυτή την έρευνα η συχνότητα του υποθυρεοειδισμού (κλινικού και υποκλινικού) ήταν προφανώς υψηλότερη σε εγκυμονούσες με διαβήτη κύησης, το μέσα επίπεδα της TSH στον ορό ήταν υψηλότερα σε αυτές τις γυναίκες και ήταν σε κάποιες περιπτώσεις μέσα σε ένα εύρος που απαιτούνταν θεραπεία.

Οι επιστήμονες και των δύο ερευνών καταλήγουν στο ότι είναι σημαντικό σε όλες τις γυναίκες με διαβήτη κύησης, είτε υπάρχει μια γνωστή δυσλειτουργία του θυρεοειδούς πριν την εγκυμοσύνη είτε όχι, να ελέγχονται συχνά οι ορμόνες του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της κύησης αλλά και στο πρώτο έτος μετά από την εγκυμοσύνη.
Σε γυναίκες με ιστορικό θυρεοειδίτιδας Hashimoto o τακτικός έλεγχος των ορμονών στην περίοδο της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητος!

 

Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου

Eνδοκρινολόγος – Διαβητολόγος