Hashimoto Θυρεοειδίτιδα και εγκυμοσύνη: Τι να προσέξω;
Μόλις πριν από 25 περίπου χρόνια άρχισε να αναφέρεται η συσχέτιση μεταξύ ενός υψηλού τίτλου αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων και αυξημένης πιθανότητας αποβολών στην κύηση.
Σύμφωνα με στοιχεία του American Thyroid Association, το 10 – 20% των γυναικών που βρίσκονται στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι θετικές για αντιθυρεοειδικά αντισώματα ενώ είναι ευθυρεοειδικές. Ευθυρεοειδικές σημαίνει ότι δεν έχουν –ακόμη- επηρρεαστεί οι εργαστηριακές τιμές και κυρίως η TSH, με αποτέλεσμα η αυτοάνοση νόσος να εξελίσσεται ύπουλα. Σε ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των γυναικών η TSH θα παρουσιαστεί αυξημένη το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, γεγονός που αν περάσει απαρατήρητο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο της κύησης.
Ο υποθυρεοειδισμός της μέλλουσας μαμάς και κατά συνέπεια του εμβρύου μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση ανάπτυξης, πρόωρο τοκετό καθώς και σε φαινόμενα προεκλαμψίας.
Ερευνητές παρουσίασαν το 2011 τα αποτελέσματα μίας μετα -ανάλυσης 31 ερευνών, στις οποίες εξετάστηκαν συνολικά 12.126 γυναίκες:Η παρουσία των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων αυξάνει τον κίνδυνο αποβολών κατά 290% και μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσει αίτιο πρόωρου τοκετού.
Είναι λοιπόν έκδηλο ότι εξετάζοντας μόνο την TSH παραβλέπεται ο κίνδυνος για τη ζωή του εμβρύου!
Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης οι απαραίτητες για την ανάπτυξη είχε θυρεοειδικές ορμόνες παρέχονται στο έμβρυο μόνο από τη μητέρα, μέσω του πλακούντα, γι αυτό και ειδικά στην αρχή της εγκυμοσύνης υπάρχει αυξημένη ανάγκη σε θυρεοειδικές ορμόνες, η οποία σε υγιείς εγκύους μπορεί φυσιολογικά να καλυφθεί από τον υγιή αδένα.
Στις γυναίκες με Θυρεοειδίτιδα Hashimoto αυτό δε καθίσταται δυνατό. Θα πρέπει λοιπόν να συζητείται με το γιατρό μία αύξηση της δόσης στην αρχή της κύησης, αν γίνεται ακόμα και πριν τη σύλληψη και να ακολουθεί προσαρμογή της δόσης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες. Απαραίτητο είναι εκτός από την TSH να προσδιορίζονται σε κάθε έλεγχο και οι τιμές των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα.
Στις γυναίκες με Θυρεοειδίτιδα Hashimoto που δε λαμβάνουν ακόμα ορμονική θεραπεία –δηλαδή με θετικά αντισώματα, καλά εργαστηριακά και χωρίς κλινικά συμπτώματα- πρέπει να γίνεται τακτικός εργαστηριακός έλεγχος για την έγκαιρη διάγνωση ανάπτυξης υποθυρεοειδισμού στη διάρκεια της κύησης, στην αρχή τουλάχιστον κάθε 4 εβδομάδες.
Και κάτι τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό:
Εξαιτίας της δράσης της χοριακής γοναδοτροπίνης στους υποδοχείς της TSH μπορεί στα εργαστηριακά να παρουσιάζεται „τεχνητά“ η TSH στην αρχή της κύησης στα κατώτερα επίπεδα, μερικές φορές και μη ανιχνεύσιμη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να μειωθεί η δόση της θυροξίνης.
Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα παραπάνω επιχείρημα για τον προσδιορισμό των fT4 και fT3.
Έτσι:
Ξέρεις ήδη ότι έχεις Θυρεοειδίτιδα Hashimoto? Είσαι ενημερωμένη για τους πιθανούς κινδύνους στην εγκυμοσύνη;
Είσαι έγκυος ή σκέφτεσαι να μείνεις έγκυος; Κι αν ναι, εξετάστηκες για αντιθυρεοειδικά αντισώματα;
Αν ακόμη όχι, μην το αμελείς άλλο!!