Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Αυτοανοσία και Βιταμίνη D
Οι περισσότεροι γνωρίζουν λίγα πράγματα για τη βιταμίνη D, τη βιταμίνη του ήλιου.
Μπορεί να ξέρατε για παράδειγμα ήδη ότι η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία των οστών γιατί βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον εντερικό σωλήνα.
Ξέρατε όμως ότι η βιταμίνη D παίζει επίσης είναι σημαντικό ρόλο στη διαφοροποίηση και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, όπως και σε μια διαδικασία που ονομάζεται απόπτωση;
Αυτό σημαίνει ότι βοηθάει τα κύτταρα να συμπεριφέρονται φυσιολογικά, να αναπτύσσονται μέχρι την τελική μορφή τους και τελικά να αυτοκαταστρέφονται, όταν εξαλλάσσονται. Αυτή η λειτουργία είναι πολύ σημαντική γιατί τα κύτταρα που δεν υπόκειται σε αυτοέλεγχο είναι πολύ πιθανό να μετατραπούν σε καρκινικά κύτταρα.
Η βιταμίνη D συντελεί παράλληλα στη σωστή λειτουργία της κυτταρικής ανοσίας.
Τα ανοσοκύτταρα – δηλαδή τα κύτταρα που δρουν ενάντια στη φλεγμονή- πολλές φορές καλούνται να διαφοροποιηθούν και να δράσουν με ρυθμό γρήγορο. Το να μη πραγματοποιηθεί αυτό σωστά, μπορεί να αποτελεί το πρώτο στάδιο μιας αυτοάνοσης διαδικασίας: Το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται ενάντια στα κύτταρα του ίδιου του οργανισμού, θεωρώντας τά εσφαλμένα σαν ξένους εισβολείς.
Το μεγάλο ερώτημα:
Μπορεί η αναπλήρωση των επιπέδων βιταμίνης D να επιβραδύνει την εξέλιξη της αυτοάνοσης διαδικασίας στην αυτοάνοση θυρεοειδική νόσο; Ενώ αυτό το ερώτημα δεν έχει απαντηθεί ερευνητικά πλήρως και μπορεί το αποτέλεσμα να εξαρτάται και από το στάδιο της ασθένειας, υπάρχουν σίγουρα στοιχεία ότι αξίζει η προσπάθεια.
Σε μια έρευνα του 2011 παρατηρήθηκε ότι οι ασθενείς με Hashimoto θυρεοειδίτιδα εμφανίζουν δύο φορές πιο συχνά σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D, σε σχέση με υγιείς ανθρώπους ενώ σε μια άλλη του 2013 εξετάστηκαν 540 άτομα, για να εξεταστεί αν τα επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με την εμφάνιση και την εξέλιξη της Hashimoto.
Η πρώτη ομάδα των ατόμων που εξετάστηκαν αποτελούνταν από 180 στο παρελθόν διαγνωσμένους με Hashimoto ασθενείς, που ήταν ήδη υπό θεραπεία υποκατάστασης με θυρεοειδικές ορμόνες, η δεύτερη από 180 ασθενείς που μόλις είχαν διαγνωστεί με Hashimoto και δε λάμβαναν ακόμη θεραπεία και η τρίτη από 180 υγιή άτομα.
Τα αποτελέσματα:
48% των ασθενών με θυρεοειδίτιδα Hashimoto βρέθηκαν να έχουν επίπεδα βιταμίνης D στο πλάσμα κάτω από 10 ng/ml ενώ αυτό διαπιστώθηκε μόνο στο 20% των υγιών ατόμων.
Ακόμα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα βιταμίνης D ήταν αναλογικά συνδεδεμένα με τον όγκο του θυροειδούς αδένα και αντίστροφα αναλογικά συνδεδεμένα με τον τίτλο των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων.
Κινέζοι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι στα πειραματόζωα η χορήγηση βιταμίνης D στα αρχικά στάδια της θυρεοειδίτιδας βοήθησε στο να διατηρηθεί η δομική ακεραιότητα του αδένα, να σταθεροποιηθεί ο τίτλος των αντισωμάτων και να ανασταλεί η δράση των κυτοκινών, δηλαδή των πρωτεϊνών της φλεγμονής.
Οι φυσιολογικές τιμές για τη βιταμίνη D κυμαίνονται από 30 μέχρι 100 ng/ml.
Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι τιμές γύρω στα 35ng/ml μπορεί να είναι ιδανικές για την υγεία των οστών ενώ άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα μπορεί να ωφελούνται από την επίτευξη υψηλότερων επιπέδων στο αίμα.