Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος)
Τι είναι η γυροειδής αλωπεκία
Είναι μια πάθηση κατά την οποία πέφτουν οι τρίχες σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, κυρίως στο κεφάλι. Ονομάζεται αλλιώς τριχοφάγος. Μπορεί σπάνια να επεκταθεί σε όλο το κεφάλι (alopecia totalis / διαχυτική γυροειδής αλωπεκία) ή και σε όλο το σώμα (alopecia universalis / καθολική ή ολική γυροειδής αλωπεκία).
Η γυροειδής αλωπεκίασή γυναίκες φαίνεται ότι εμφανίζεται λίγο πιο συχνά από ότι σε άνδρες, όπως και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα
Γυροειδής αλωπεκία, συμπτώματα
Το κλασσικό σύμπτωμα της γυροειδούς αλωπεκίας είναι περιοχές χωρίς τρίχες στο κεφάλι, στο πρόσωπο ή και αλλού.
Οι περιοχές αυτές έχουν σχήμα συνήθως κυκλικό. Πιο συχνά εμφανίζονται στο κεφάλι και στα γένια, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος έχει τρίχες.
Η κατάσταση μπορεί να φεύγει και να έρχεται, σπανιότερα όμως είναι μόνιμη.
Σπανιότερα συνδέεται με προβλήματα των νυχιών.
Γυροειδής αλωπεκία στα παιδιά
Φαίνεται ότι στα παιδιά εμφανίζεται συχνότερα από ότι σε ενήλικες, κάτι το οποίο πιθανώς να έχει σχέση με την ατελείωτη ακόμα ανάπτυξη του ανοσολογικού τους συστήματος.
Γυροειδής αλωπεκία, διάγνωση
Η διάγνωση είναι συνήθως εύκολη κλινικά. Η τριχοσκόπηση με δερματοσκόπιο ή με ειδικό υπολογιστή μπορεί να βοηθήσει. Πολύ σπάνια μπορεί να χρειαστεί και βιοψία δέρματος.
Γυροειδής αλωπεκία, αιτία
Οι αιτίες της γυροειδούς αλωπεκίας δεν είναι ακόμα απόλυτα άγνωστες. Σίγουρο είναι ότι δεν είναι κολλητική. Φαίνεται ότι υπάρχει οικογένειες προδιάθεση, αν δηλαδή ένα μέλος της οικογένειας είχε εμφανίσει γυροειδή αλωπεκία στο παρελθόν, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα κι ένα άλλο μέλος της οικογένειας να νοσήσει.
Η γυροειδής αλωπεκία φαίνεται να σχετίζεται με αυτοάνοσες παθήσεις όπως για παράδειγμα θυρεοειδίτιδα και λεύκη.
Πιστεύεται ότι είναι και η ίδια μία αυτοάνοση νόσος κατά την οποία το σώμα επιτίθεται εναντίον των θυλάκων της τρίχας.
Γυροειδής αλωπεκία, αντιμετώπιση
Η κλασική αντιμετώπιση της γυροειδούς αλωπεκίας γίνεται με κορτικοστεροειδή, σε μορφή κρέμας, ενέσεων ή από το στόμα με χάπια.
Η γυροειδής αλωπεκία στα γένια και η γυροειδής αλωπεκίας τα φρύδια φαίνεται ότι απαντούν καλύτερα σε θεραπεία με ενέσεις κορτιζόνης.
Άλλα φάρμακα που έχουνε κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί είναι η μινοξιδίλη, η ανθραλίνη και η κυκλοσπορίνη.
Η νέα θεραπεία για τη γυροειδή αλωπεκία με μέχρι τώρα εξαιρετικά αποτελέσματα είναι οι JAK αναστολείς.
Γυροειδής αλωπεκία και διατροφή
Από πολλούς υποστηρίζεται ότι η διατροφή παίζει ρόλο στην γυροειδή αλωπεκία. Μέχρι στιγμής το μόνο που έχει αποδειχθεί με μελέτες είναι ότι η ελλιπής διατροφή και αυστηρή δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε επανεμφάνιση της γυροειδούς αλωπεκίας. Για την αντιμετώπιση της γυροειδούς αλωπεκίας δεν προτείνεται συγκεκριμένη δίαιτα, παρά μόνο μία ολοκληρωμένη και υγιής διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες και πρωτείνες.
Γυροειδής αλωπεκία, ομοιοπαθητική / βότανα
Πολλοί έχουν χρησιμοποιήσει την ομοιοπαθητική, τον βελονισμό, συγκεκριμένα βότανα και άλλες εναλλακτικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της γυροειδούς αλωπεκίας. Το αν οι παραπάνω προσεγγίσεις έχουνε κάποιο αποτέλεσμα δεν είναι γνωστό, καθώς οι γυροειδής αλωπεκία εμφανίζει συχνά αυτόματη ίαση.
Γυροειδής αλωπεκία, πρόγνωση
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα μαλλιά ξαναφυτρώνουν μετά από λίγους μήνες μέχρι και ένα χρόνο. Σε σπανιότερες περιπτώσεις με μεγαλύτερες πλάκες χωρίς τρίχες, στην διάχυτη γυροειδή αλωπεκία και στην καθολική γυροειδή αλωπεκία μπορεί να χρειαστούν μέχρι και χρόνια αν δεν ακολουθηθεί ειδική θεραπεία.
Πιστεύετε ότι το στρες παίζει σημαντικό ρόλο. Το στρες μπορεί να χειροτερεύσει την εμφάνιση της γυροειδούς αλωπεκίας, το οποίο οδηγεί σε περισσότερο στρες, άγχος και σπανιότερα κατάθλιψη. Δημιουργείται έτσι ένας κύκλος αιτίας και συμπτώματος Ο οποίος πρέπει να σπάσει με την κατάλληλη θεραπεία.