fbpx

Τι είναι η θυλακική υπερκεράτωση

H θυλακική υπερκεράτωση είναι μια πολύ συχνή δερματοπάθεια που επηρεάζει παιδιά, νέους και ενήλικες. Εμφανίζεται σαν πολύ μικρά εξογκώματα κόκκινα ή στο χρώμα του δέρματος, γύρω από τους θύλακες των μικρών τριχών στα χέρια, στα πόδια, στους γλουτούς και σπανιότερα στα μάγουλα. Κάνει το δέρμα ξηρό, όπως μερικοί λένε μοιάζει με δέρμα χήνας (χήνειο δέρμα) ή σαν δέρμα κοτόπουλου.

Ο καθένας μπορεί να εμφανίσει θυλακική υπερκεράτωση. Η θυλακική υπερκεράτωση σε παιδιά είναι συχνότερη ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 30% των ενηλίκων θα την εμφανίσουν. Είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άντρες.

Οι θυλακική υπερκεράτωση σε παιδιά εμφανίζεται συνήθως μέσα στα 10 πρώτα χρόνια της ζωής και μπορεί να χειροτερέψει ελαφρά κατά την εφηβεία. Πιστεύεται ότι υπάρχει κληρονομική προδιάθεση.

Θεωρείται ένα από τα σημεία της ατοπικής δερματίτιδας, το οποίο σημαίνει ότι τα παιδιά με θυλακική υπερκεράτωση έχουν γενικότερα περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργίες.

Αν και μετά την εφηβεία συνήθως βελτιώνεται, υπάρχουν περιπτώσεις ενηλίκων που έχουν ακόμη θυλακική υπερκεράτωση στα 40 ήταν 50.

Η θυλακική υπερκεράτωση στους γλουτούς είναι συχνή ενώ στα μπράτσα (στην έξω επιφάνειά τους) είναι η πλέον συνήθης. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να επηρεάζεται όλο το σώμα.

Η θυλακική υπερκεράτωση δεν είναι μεταδοτική. Δεν οφείλεται σε μικρόβιο.

Από τι προκαλείται η θυλακική υπερκεράτωση;

Τα ακριβή αίτια της εμφάνισης της δεν είναι γνωστά. Φαίνεται ότι υπάρχει υπερπαραγωγή μίας πρωτεΐνης, της κερατίνης, στην περιοχή γύρω από το θύλακα της τρίχας. Όπως είπαμε φαίνεται ότι υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, ενώ μπορεί να σχετίζεται με την ατοπία. Άλλες παθήσεις που συνδυάζονται με θυλακική υπερκεράτωση είναι η ιχθύαση, η ρινίτιδα, το άσθμα, το έκζεμα και η ξηροδερμία.

Θυλακική υπερκεράτωση, διάγνωση

Οι θυλακική υπερκεράτωση είναι εύκολο να διαγνωστεί κλινικά, σε περίπτωση όμως που η γιατρός δεν είμαι σίγουρος μπορεί να χρειαστεί βιοψία δέρματος.

Θυλακική υπερκεράτωση, αντιμετώπιση

Δυστυχώς δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για τη θυλακική υπερκεράτωση.

Η δίαιτα δε φαίνεται να επηρεάζει τη νόσο. Έλλειψη σε βιταμίνη Α προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με τη θυλακική υπερκεράτωση.

Μην ερεθίζετε το δέρμα με επιθετικά καθαριστικά, προτιμήστε λοσιόν χωρίς αρώματα, για αλλεργικά δέρματα. Μετά τον καθαρισμό πρεπεί να ακολουθεί ενυδάτωση.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη κρέμα για τη θυλακική υπερκεράτωση, ο γενικότερος κανόνας είναι ότι το δέρμα δεν πρέπει να είναι ποτέ ξερό, χρειάζεται ενυδάτωση πολλές φορές την ημέρα με απλές ενυδατικές κρέμες είτε με κρέμες και λοσιόν με γαλακτικό οξύ, ουρία, Α υδροξυοξέα, σαλικυλικό οξύ και στεροειδή.

Κλείνοντας, η θυλακική υπερκεράτωση δεν είναι ασθένεια και απαιτεί θεραπεία μόνο όταν ενοχλεί τον ασθενή. Η αντιμετώπιση της θέλει υπομονή και επιμονή.