Υπερβολική εφίδρωση – υπεριδρωσία
Τι είναι η υπεριδρωσία, ποια είναι τα αίτιά της και ποιες θεραπείες για την αντιμετώπισή της υπάρχουν;
Τι είναι υπεριδρωσία;
Υπεριδρωσία είναι η κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερβολική εφίδρωση, παραπάνω δηλαδή από αυτήν που χρειάζεται κανονικά για την ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Άλλα συμπτώματα δεν υπάρχουν. Έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή του ασθενούς καθώς επηρεάζει την κοινωνική, ψυχολογική και σωματική του κατάσταση.
Τύποι υπεριδρωσίας
Χωρίζεται σε γενικευμένη και εντοπισμένη σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Συχνότερα η υπεριδρωσία εμφανίζεται στο κεφάλι, στα χέρια (υπεριδρωσία παλαμών), στις μασχάλες και στα πόδια (υπεριδρωσία πελμάτων). Η εντοπισμένη υπεριδρωσία (ή εστιακή υπεριδρωσία) συνήθως δεν σχετίζεται με άλλα νοσήματα, ενώ η γενικευμένη μπορεί να υποκρύπτει κάποια πάθηση. Πολλοί ερευνητές κατατάσσουν την υπεριδρωσία παλαμών και την υπεριδρωσία ποδιών ως ξεχωριστό τύπο.
Η εντοπισμένη συνήθως εμφανίζεται κατά την ενηλικίωση ή λίγο πιο πριν και πιθανώς να μεταδίδεται γενετικά.
Υπεριδρωσία, αιτίες
Τα αίτια της πρωτοπαθούς υπεριδρωσίας (ή ιδιοπαθής υπεριδρωσία) είναι άγνωστα.
Η δευτεροπαθής υπεριδρωσία οφείλεται σε συγκεκριμένους παράγοντες. Παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη εφίδρωση είναι το στρες, μερικά φαγητά και ποτά, η νικοτίνη, η καφεΐνη και άλλα.
Υπάρχουν έρευνες που συνδέουν την συνεχόμενη χρήση βαζελίνης για την ενυδάτωση των χεριών και των ποδιών με υπεριδρωσία παλαμών και πελμάτων.
Άλλα σπανιότερα αίτια της γενικευμένης ή καθολικής υπεριδρωσίας είναι νευρολογικές βλάβες όπως τραύματα στην σπονδυλική στήλη και τον εγκέφαλο, νεοπλασίες, φαιοχρωμοκύττωμα, πάρκινσον, νόσοι θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός, υποθυρεοειδισμός, θυρεοτοξική κρίση), διαβήτης, καρδιακή ανεπάρκεια, ινομυαλγία, εμμηνόπαυση, λοιμώξεις, φάρμακα και ψυχολογικές παθήσεις.
Εντοπισμένη υπεριδρωσία ή εστιακή υπεριδρωσία εμφανίζεται σε άλλες παθήσεις όπως σε μερικούς υπονύχιους όγκους, σε μερικά είδη σπίλων, σε εγκεφαλίτιδα, έρπη ζωστήρα, παροτίτιδες και σε μερικά σπανιοτότερα σύνδρομα (POEMS, Goplan’s κ.α.).
Υπεριδρωσία, θεραπεία
Συνήθως για την αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας χρησιμοποιούνται άλατα αλουμινίου σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από αυτές που βρίσκονται στα κανονικά αποσμητικά. Εφαρμόζονται σε μορφή ζελέ ή λοσιόν και χρησιμοποιούνται συνήθως για την αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας παλαμών και την υπεριδρωσία μασχάλης.
Για την υπεριδρωσία μασχάλης, παλαμών και πελμάτων χρησιμοποιούνται ακόμη και ενέσεις με βουτιλική τοξίνη, το αποτέλεσμα διαρκεί τέσσερις με έξι μήνες, είναι όμως αρκετά επώδυνες.
Για την αντιμετώπιση της γενικευμένης υπεριδρωσίας και της υπεριδρωσίας προσώπου δίνονται συνήθως χάπια από το στόμα. Προκαλούν όμως παντού ξηρότητα, ενώ άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα και δυσουρία. Το καλό της θεραπείας από το στόμα είναι ότι μπορεί να δοθεί μόνο όταν ο ασθενής το χρειάζεται, για παράδειγμα πριν από ένα σημαντικό ραντεβού.
Όταν η υπεριδρωσία επιμένει παρά τις παραπάνω θεραπείες τι μπορούν να δοκιμαστούν χειρουργικές μέθοδοι αντιμετώπισης, με τις οποίες καταστρέφονται οι ιδρωτοποιοί αδένες. Ενδείκνυται κυρίως για την υπεριδρωσία στις μασχάλες. Μια άλλη σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης της υπεριδρωσίας μασχάλης είναι με laser. Τα αποτελέσματα είναι αρκετά καλά με περίπου 90% των ασθενών να είναι ικανοποιημένοι.
Σπανιότερα χρησιμοποιείται η συμπαθεκτομή που είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία κόβεται τμήμα του συμπαθητικού νεύρου.
Τέλος για την υπεριδρωσία παλαμών και πελμάτων χρησιμοποιείται συχνά η ιοντοφόρηση κατά την οποία βυθίζονται τα χέρια κινητά πόδια σε νερό και εφαρμόζεται ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής τάσης.
Άλλες θεραπείες υπεριδρωσίας όπως ομοιοπαθητική, βότανα και βελονισμός δεν μπορούν να αξιολογηθούν αντικειμενικά καθώς δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες.
Τέλος ιδιαίτερη προσοχή θέλει η υπεριδρωσία στον ύπνο, καθώς μπορεί να συνδέεται με κακοήθειες.
Σε κάθε περίπτωση ιδανικό είναι να επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας και να συζητήσετε μαζί του την κατάλληλη μέθοδο αντιμετώπισης προβλήματος.