fbpx

Πώς επηρεάζει η διατροφή την τριχόπτωση;

Τι μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις την κατάσταση;

Υπάρχει κατάλληλη δίαιτα για την τριχόπτωση;

Μια μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί να προκαλέσει θραύση της τρίχας και καθυστέρηση της ανανέωσής της.

Οι κύριες θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται η τρίχα είναι η βιταμίνη Α, ορισμένες βιταμίνες Β, η βιταμίνη C, ο χαλκός, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, πρωτεΐνες και το νερό.

Βιταμίνη Α

Η επαρκής λήψη της βιταμίνης Α είναι ζωτικής σημασίας για την αύξηση και την υγεία των κυττάρων και των ιστών σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της τρίχας. Η καθημερινή απαραίτητη λήψη της βιταμίνης Α για τους ενηλίκους είναι 5.000 IU.

Πηγές βιταμίνης Α περιλαμβάνουν κόκκινα, τα κίτρινα, και πορτοκαλιά φρούτα και τα λαχανικά καθώς επίσης και μερικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Το σώμα παίρνει επίσης τη βιταμίνη Α από τις ζωικές πηγές υπό μορφή ρετινόλης. Οι καλές ζωικές πηγές περιλαμβάνουν:

Συκώτι, έλαιο ψαριών, αυγά

 

Βιταμίνη B6, φολικό οξύ, βιταμίνη B12

Και οι τρεις αυτές βιταμίνες Β είναι ουσιαστικές στον κανονικό σχηματισμό των ερυθρών κυττάρων του αίματος.
Η αρχική λειτουργία τους είναι η μεταφορά του οξυγόνου από τους πνεύμονες στους ιστούς στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της τρίχας.

Ανεπάρκεια αυτών των βιταμινών Β μπορεί να προκαλέσει μειωμένο ανεφοδιασμό αίματος και οξυγόνου στην τρίχα. Η καθημερινή απαραίτητη λήψη της βιταμίνης B6 είναι 2,0 χιλιοστόγραμμα ανά ημέρα για το μέσο ενήλικο. Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης B6 είναι πρωτεϊνούχα τρόφιμα όπως:

Kοτόπουλo, ψάρια, χοιρινό κρέας, συκώτι, σόγια

Δημητριακά, καρύδια, και όσπρια περιέχουν επίσης τα σημαντικά ποσά.

Η καθημερινή απαραίτητη λήψη του φολικού οξέος είναι 400 μικρογραμμάρια για το μέσο ενήλικο. Οι πηγές φολικού οξέος περιλαμβάνουν:

φυλλώδη λαχανικά, χυμό από πορτοκάλι, αβοκάντο, μπρόκολο, συκώτι, δημητριακά

Η καθημερινή απαραίτητη λήψη της βιταμίνης Bl2 είναι 6,0 μικρογραμμάρια για το μέσο ενήλικο. Η B12 βρίσκεται συνήθως στα ζωικά τρόφιμα όπως:

Κρέας, ψάρια, πουλερικά, αυγά, γάλα

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα οδηγεί στην υπερβολική λίπανση και την πιτυρίαση στο κρανίο. Έρευνες έχουν δείξει ότι λήψη βιοτίνης βοηθά στην καταπολέμησή της.

Η καθημερινή απαραίτητη λήψη για την βιοτίνη είναι 300 μικρογραμμάρια για το μέσο ενήλικο. Βρίσκεται σε μια ευρεία ποικιλία των τροφίμων. Μερικές από τις καλύτερες πηγές περιλαμβάνουν:

Αυγά, συκώτι, δημητριακά

Βιταμίνη C


Ανεπάρκεια βιταμίνης C οδηγεί συχνά σε εύθραυστη τρίχα. Αυτό συνήθως εμφανίζεται σε μεγάλη ανεπάρκεια και μπορεί να αντιστραφεί όταν αυξάνεται η εισαγωγή βιταμίνης C.

Η βιταμίνη C είναι ουσιαστική στην παραγωγή του κολλαγόνου, ένα βασικό συστατικό της τρίχας. Η καθημερινή εισαγωγή απαραίτητη λήψη για τη βιταμίνη C είναι 60 χιλιοστόγραμμα για το μέσο ενήλικο. Καπνιστές έχουν διπλάσια ανάγκη για βιταμίνη C. Η βιταμίνη C βρίσκεται σε:

Εσπεριδοειδή, μούρα, πεπόνια, πιπεριά, φυλλώδη λαχανικά, πατάτες, ντομάτες

Χαλκός

Ο χαλκός είναι ένα ιχνοστοιχείο που είναι ουσιαστικό για το σχηματισμό της αιμογλουβίνης και απαιτείται για να φέρει το οξυγόνο στα ερυθρά κύτταρα του αίματος. Ανεπάρκεια του χαλκού μπορεί να αποδυναμώσει τον άξονα τρίχας.

Ο υπερβολικός ψευδάργυρος από τα διαιτητικά συμπληρώματα μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του χαλκού στο σώμα. Η καθημερινή απαραίτητη λήψη του χαλκού είναι 2,0 χιλιοστόγραμμα για το μέσο ενήλικο. Οι καλύτερες πηγές χαλκού περιλαμβάνουν:

Συκώτι, θαλασσινά, σπόροι, καρύδια

 

Σίδηρος

Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια τρίχας.

Η καθημερινή απαραίτητη λήψη για το σίδηρο είναι 18 χιλιοστόγραμμα. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση του σιδήρου αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
Αυξάνεται επίσης κατά την έμμηνο ρύση. Οι πηγές σιδήρου περιλαμβάνουν τα προϊόντα όπως

Κρέας, σπανάκι, φακές

 

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που προωθεί την αναπαραγωγή των κυττάρων. Ο ψευδάργυρος ρυθμίζει τους σμηγματογόνους αδένες, ελέγχοντας τη λιπαρότητα του τριχωτού.

Η καθημερινή απαραίτητη λήψη του ψευδάργυρου είναι 15 χιλιοστόγραμμα για το μέσο ενήλικο. Καλές πηγές ψευδάργυρου περιλαμβάνουν τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων των θαλασσινών.

Τα αυγά και το γάλα παρέχουν επίσης ψευδάργυρο σε μικρότερα ποσά. Τα καρύδια, οι σπόροι, και τα όσπρια περιέχουν ψευδάργυρο.

 

Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη απαιτείται από κάθε κύτταρο στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων της τρίχας. Η πρωτεΐνη παρέχεται από:

Κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά, γάλα, τυρί, γιαούρτι, προϊόντα σόγιας

 

Νερό

Το νερό είναι μια από τις σημαντικότερες ουσίες για τη ζωή. Η σωστή ενυδάτωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την καλή υγεία της τρίχας.
Η συνιστώμενη ημερήσια λήψη νερού είναι 1,5 με 2 λίτρα.

Άλλοι λόγοι για την απώλεια τρίχας

Οι θρεπτικές ανεπάρκειες μπορούν να είναι ένας λόγος για την απώλεια τρίχας. Η υποθερμιδική δίαιτα μπορεί να προκαλέσει σοβαρό υποσιτισμό και να αναγκάσει ένα μεγάλο μέρος των θυλάκων της τρίχας να σταματήσει τον κύκλο αύξησής της.

author avatar
Κωνσταντίνος Σταματόπουλος Δερματολόγος Αφροδισιολόγος
Ο Δερματολόγος Κωνσταντίνος Σταματόπουλος είναι εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων δερματοπαθειών όπως η ψωρίαση, το σκληρόδερμα και ο λειχήνας, στην χειρουργική δερματικών ογκιδίων και την αισθητική δερματολογία. Εργάζεται στο Ενδοκρινολογικό και Δερματολογικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, στην Τσιμισκή 61, τηλ. 2310283090.
author avatar
Κωνσταντίνος Σταματόπουλος Δερματολόγος Αφροδισιολόγος
Ο Δερματολόγος Κωνσταντίνος Σταματόπουλος είναι εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων δερματοπαθειών όπως η ψωρίαση, το σκληρόδερμα και ο λειχήνας, στην χειρουργική δερματικών ογκιδίων και την αισθητική δερματολογία. Εργάζεται στο Ενδοκρινολογικό και Δερματολογικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, στην Τσιμισκή 61, τηλ. 2310283090.