fbpx

Χάπια για την ακμή 2. Αντισυλληπτικά

Αν ο δερματολόγος σου με ορμονολογικές εξετάσεις εντοπίσει ότι η αιτία της ακμής σου είναι ορμονική διαταραχή (και είσαι γυναίκα!), πιθανώς θα σου προτείνει θεραπεία με αντισυλληπτικά.

Αν η ακμή σου χειροτερεύει τις ημέρες του κύκλου, είναι πιο εμφανής στην περιοχή του πιγουνιού και του κάτω σαγονιού και είσαι ενήλικη γυναίκα είναι αρκετά πιθανό η αιτία της ακμής σου να είναι ορμονική.
 
Κάθε γυναίκα έχει οιστρογόνα και ανδρογόνα, σε κάποιες περιπτώσεις, με μηχανισμούς που ακόμη δεν είναι 100% ξεκαθαρισμένοι, είτε υπάρχουν περισσότερα ανδρογόνα παρά οιστρογόνα είτε η δράση των ανδρογόνων “νικάει” τη δράση των οιστρογόνων τοπικά στο δέρμα.

Σε αυτόν τον τύπο της ακμής βοηθά συχνά η αλλαγή στον τρόπο ζωής. 
Δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και περισσότερη άσκηση φαίνεται ότι βοηθούν στην ρύθμιση των συμπτωμάτων ορμονικής αναστάτωσης.

Αν το παραπάνω δεν αρκεί, χρειάζεσαι θεραπεία με χάπια οιστρογόνων (τύπου αντισυλληπτικών), τα οποία πρέπει να υπερτερήσουν της δράσης των ανδρογόνων.

Προσοχή! Δεν είναι όλα τα αντισυλληπτικά κατάλληλα για την ακμή. 
Υπάρχουν κατηγορίες αντισυλληπτικών που τελικά την χειροτερεύουν γι αυτό μη ξεκινήσεις μόνη σου θεραπεία.
Αν η θεραπεία είναι η κατάλληλη, τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται σε 1 με 2 μήνες ενώ το μεγαλύτερο αποτέλεσμα στους 6 περίπου μήνες.
 

Αντισυλληπτικά – Ανεπιθύμητες ενέργειες

 
Τα αντισυλληπτικά αυξάνουν την πιθανότητα θρόμβωσης και γι αυτό κατά τη διάρκεια της θεραπείας απαγορεύεται το κάπνισμα (το οποίο κάνει ακριβώς το ίδιο).
Ακόμα πιθανώς να αυξάνουν ελαφρά τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ενώ αντίθετα προφυλάσσουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Σε κάποιες γυναίκες ίσως προκαλέσουν ναυτία, πονοκέφαλο ή εναλλαγές της διάθεσης.
Πριν ξεκινήσεις τη θεραπεία ο ιατρός θα κάνει εξετάσεις και θα συζητήσει μαζί σου όλες τις δυνατότητες.

Να σημειωθεί ότι η θεραπεία αναφέρεται στην ίδια την ακμή και όχι στις ουλές ακμής που χρειάζονται κατάλληλες θεραπείες.